Η Τσέλσι και το «reunion» Λαμπάρντ - Κόουλ

Τα στοιχεία που «ένωσαν» τους δύο Άγγλους ποδοσφαιριστές στους «μπλε» και η διαδρομή τους μέχρι που ξανάσμιξαν στην Ντέρμπι.

Η Τσέλσι και το «reunion» Λαμπάρντ - Κόουλ

Φρανκ Λαμπάρντ και Άσλεϊ Κόουλ αντάμωσαν και πάλι στην Αγγλία κάτω από την ίδια ποδοσφαιρική «στέγη» μετά την κοινή τους «θητεία» στην Τσέλσι. Αν και αμφότεροι ήταν συμπαίκτες στους «μπλε» για οκτώ χρόνια, πλέον ο Λαμπάρντ από τη θέση του προπονητή της Ντέρμπι υποδέχτηκε τον 38χρονο Κόουλ, ο οποίος συνεχίζει… ακάθεκτος την ποδοσφαιρική του καριέρα. Οι δύο τους, που έπαιξαν μαζί και στην εθνική Αγγλίας, είχαν πολλά να πουν κατά την άφιξη του Κόουλ στο άντρο των «κριαριών», το «Πράιντ Παρκ», ενώ οι αναμνήσεις από το παρελθόν μοιραία επέστρεψαν στη μνήμη και των δύο.

Πέρα από το γεγονός ότι και οι δύο μετακόμισαν στην Τσέλσι από μία συμπολίτισσα ομάδα του Λονδίνου, ο μεν Λαμπάρντ από τη Γουέστ Χαμ το 2001 και ο Κόουλ από την Άρσεναλ το 2006, υπάρχουν κάποια ακόμα στοιχεία που τους «ενώνουν». Κατά τη διάρκεια της κοινής πορείας τους με τα «μπλε», ο Άγγλος αριστερός μπακ ήταν αυτός που μοίρασε τις περισσότερες «ασίστ» στον Λαμπάρντ στην Πρέμιερ Λιγκ, απ’ όσες σε οποιονδήποτε άλλο ποδοσφαιριστή της ομάδας. Παράλληλα, όμως, ο Κόουλ έπαιξε 190 παιχνίδια στα μεγάλα «σαλόνια» του πρωταθλήματος της χώρας με τον «Φράνκι», που ήταν επίσης τα περισσότερα από κάθε άλλο συμπαίκτη του.

Μαζί πανηγύρισαν την κατάκτηση ενός πρωταθλήματος, τεσσάρων Κυπέλλων, ενός Κομιούνιτι Σιλντ (σ. αγγλικό Σούπερ Καπ) και φυσικά δύο ευρωπαϊκών τροπαίων: το Τσάμπιονς Λιγκ το 2012 στον τελικό κόντρα στη Μπάγερν στο Μόναχο και το Γιουρόπα Λιγκ έναν χρόνο αργότερα στο Άμστερνταμ στον τελικό με την Μπενφίκα. Το καλοκαίρι του 2014 όμως, με διαφορά 27 ημερών, έμειναν ελεύθεροι από την Τσέλσι και πλέον αντάμωσαν και πάλι στην Ντέρμπι, έστω και κάτω από διαφορετικές συνθήκες.

Από το Λονδίνο και τις ΗΠΑ στο Ντέρμπι

Ο μεν Λαμπάρντ έφυγε με τον τίτλο του θρύλου της Τσέλσι για να συνεχίσει την ποδοσφαιρική του καριέρα στη Μάντσεστερ Σίτι, με την οποία κατέγραψε 38 συμμετοχές και 8 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις στον έναν χρόνο που αγωνίστηκε.

Στη συνέχεια πέρασε τον Ατλαντικό για να βάλει στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής τις τελευταίες «πινελιές» του. Στην Νιου Γιορκ Σίτι έπαιξε σε 31 παιχνίδια και πέτυχε 15 γκολ και το 2016 ανακοίνωσε τελικά την απόφασή του να κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια και να αποχωρήσει από την ενεργό δράση για να ακολουθήσει το επάγγελμα του προπονητή.

Ο πρώτος του «σταθμός» ήταν τελικά η Ντέρμπι στην Τσάμπιονσιπ, στην οποία έβαλε την υπογραφή του σε τριετές συμβόλαιο συνεργασίας και στόχος του είναι να οδηγήσει το σύλλογο στα μεγάλα «σαλόνια» της Πρέμιερ Λιγκ.

Αντίθετα, ο Κόουλ επέλεξε μετά την Τσέλσι να μετακομίσει στην Ιταλία. Αποδέχτηκε την πρόταση της Ρόμα και υπέγραψε διετές συμβόλαιο με τους «τζιαλορόσι», ωστόσο δεν δικαίωσε τις προσδοκίες και έλυσε τη συνεργασία του με την ομάδα της «Αιώνιας Πόλης» σχεδόν έναν χρόνο πριν εκπνεύσει το συμβόλαιό του.

Όπως και ο Λαμπάρντ, έτσι και ο Άγγλος μπακ συνέχισε την πορεία του στις ΗΠΑ, αλλά στους Λος Άντζελες Γκάλαξι. Παρότι έμεινε ελεύθερος το Νοέμβρη του 2018, έπειτα από την αποτυχία της ομάδας να κερδίσει τη συμμετοχή της στα πλέι-οφ, ο ίδιος αποδέχτηκε την πρόταση της Ντέρμπι για να επιστρέψει στο Νησί, εκεί όπου βρήκε τον Λαμπάρντ στη θέση του προπονητή.

Πλέον, στόχος και των δυο στα «κριάρια» είναι η άνοδος της ομάδας στην Πρέμιερ Λιγκ και ο Λαμπάρντ πρώτα απ’ όλα ποντάρει πολλά στην εμπειρία του Κόουλ. Η χημεία ανέκαθεν υπήρχε ανάμεσά τους και πλέον αυτό που μένει να φανεί, είναι αν θα συνεχιστεί και στον σύλλογο στην Τσάμπιονσιπ μέχρι το τέλος της σεζόν, όταν και εκπνέει το συμβόλαιο του Άγγλου μπακ.

Η Ντέρμπι βρίσκεται ήδη στην έκτη θέση του βαθμολογικού πίνακα έπειτα από το πέρας 28 αγωνιστικών και στις υπόλοιπες 18 «στροφές» της κανονικής περιόδου θα έχει την ευκαιρία είτε να κερδίσει μία από τις δύο πρώτες θέσεις που οδηγούν στην απευθείας άνοδο στην Πρέμιερ Λιγκ, είτε να τερματίσει στην πρώτη εξάδα και μέσω των μπαράζ που θα ακολουθήσουν να πετύχει τον στόχο που έχει θέσει. Προς το παρόν, πρώτος «σταθμός» για τον Κόουλ στο πρωτάθλημα θα είναι το εκτός έδρας παιχνίδι με την Πρέστον την επόμενη εβδομάδα (01/02).