Η κόντρα της EPFL με την UEFA με... φόντο το χρήμα

Ο Μάνος Σταραμόπουλος ανοίγει τον φάκελο Ευρωπαϊκή Ένωση Λιγκών κατά UEFA και διαπιστώνει πως σύντομα θα έχουμε έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στις μικρομεσαίες (25 είναι αυτές- ανάμεσά τους και η Ελλάδα) και την ηγέτιδα Συνομοσπονδία της Ευρώπης. Κι η αιτία φυσικά είναι , τι άλλο να γίνει μία καλύτερη αναδιανομή των χρημάτων , που να αγγίζει το 20% των συνολικών εσόδων της από τις δύο αυτές διοργανώσεις…

Η κόντρα της EPFL με την UEFA με... φόντο το χρήμα

Η Ένωση Επαγγελματικών Λιγκών της Ευρώπης, κάλεσε την ΟΥΕΦΑ να ανοίξει το «πουγγί της» από τα έσοδα που έχει από το Champions και Europa League και να μοιράσει περισσότερα χρήματα στους συλλόγους που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να είναι στις δύο αυτές διοργανώσεις.

Η EPFL όπως λέγεται και αντιπροσωπεύει τα πρωταθλήματα της «Γηραιάς Ηπείρου» ζητά να μοιρασθούν στους περίπου 600 συλλόγους – μέλη της ένα αξιοπρεπές ποσό που να φτάνει περίπου το 20% των συνολικών εσόδων των δύο αυτών σημαντικών διοργανώσεων.

Η Ένωση Ευρωπαικών Λιγκών στην οποία προΐσταται ο Σουηδός, Λάρς- Κρίστεν Ολσον (άλλοτε γενικός διευθυντής της ΟΥΕΦΑ) , αλλά προσωρινά την υπόθεση «τρέχει» ο γενικός του γραμματέας, Αυστριακός, Γκέοργκ Πάνγκλ επιθυμεί επίσης, ορισμένα από τα έσοδα αυτά που κερδίζουν οι συμμετέχοντας σύλλογοι να ανακατανέμονται πιο ομοιόμορφα σε μία προσπάθεια να μειωθεί η κυριαρχία ορισμένων ομάδων που τείνουν να γίνουν καθεστώς!

Μάλιστα με το νέο τριετές τηλεοπτικό πρόγραμμα η ΟΥΕΦΑ αναμένεται να μοιράσει μόλις το 7,3% των εσόδων της στο πλαίσιο της αλληλεγγύης που υπάρχει, αλλά αυτό ουσιαστικά θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο το χάσμα μεταξύ των συλλόγων του Champions League και των συλλόγων που είναι εκτός αυτής της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης .

Όπως αναφέρουν μάλιστα κορυφαία στελέχη της EPFL : «Το σημερινό μοντέλο δεν είναι επωφελές για τη βελτίωση της ανταγωνιστικής ισορροπίας στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο». Και εν μέρει μάλλον έχουν δίκιο.

Σύμφωνα με μία πρόσφατη έκθεση μισθών του Sporting Intelligence για το 2018 φαίνεται καθαρά πως υπάρχει έλλειψη ανταγωνιστικής ισορροπίας στα Ευρωπαικά πρωταθλήματα. Η Γιουβέντους για παράδειγμα, η πλέον κερδοφόρα ομάδα της γειτονικής Ιταλίας, έχει μέσο μισθό ο οποίος είναι 7,6 φορές μεγαλύτερος από το μέσο μισθό ενός άλλου ποδοσφαιριστής της Serie A. Έπειτα στην Γερμανία, η Μπάγερν Μονάχου καταβάλλει στους ποδοσφαιριστές της, 9,1 φορές το μέσο μισθό, ενός ποδοσφαιριστή άλλη ομάδας της Bundesliga.

Ενώ αν πάμε πιο πίσω θα δούμε στα μικρότερα πρωταθλήματα της Ευρώπης το χάσμα να είναι ακόμη μεγαλύτερο. Οι δύο αυτές προαναφερθείσες ομάδες λοιπόν έχουν κατακτήσει τα περισσότερα πρωταθλήματα στις χώρες τους, και συνεχίζουν να υπερισχύουν κάθε έτος, ή τουλάχιστον τα τρία τελευταία …

Αν δει κανείς προσεκτικά, θα καταλάβει ότι υπάρχουν 15 χώρες-μέλη της ΟΥΕΦΑ που ποτέ δεν έχουν καταφέρει να φτάσουν στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Επίσης πρέπει να δούμε ότι ο Ερυθρός Αστέρας άλλοτε μεγάλη δόξα όχι μόνο του Σερβικού ποδοσφαίρου αλλά και της Ευρώπης, μόλις φέτος μετά από 26 χρόνια, κατάφερε να δώσει το παρόν του στους «χρυσοφόρους ομίλους».

Καταλαβαίνει κανείς πως αυτό δύσκολα μπορεί πλέον να αλλάξει στον κόσμο της παγκοσμιοποίησης όσο κι αν θέλουμε κάποια στιγμή να είμαστε ρομαντικοί. Οι «ισχυροί» που κάνουν και τις πιο δαπανηρές μεταγραφές και δίνουν τεράστιους μισθούς στους ποδοσφαιριστές (και δικαίως για αρκετούς) θα έχουν πάντα ή τουλάχιστον το «μεγαλύτερο μερίδιο του λέοντος».

Καλύτερη κατανομή στα τηλεοπτικά

Ωστόσο αν δούμε τα πράγματα λίγο πιο προσεκτικά θα διαπιστώσουμε ότι υπάρχει κάποιο φως, έστω και αμυδρό. Δηλαδή δεν είναι μόνο τα έσοδα από τους αγώνες των Ευρωπαικών κυπέλλων για να βρεθεί τρόπος να πάρουν περισσότερα χρήματα και οι σύλλογοι. Όπως καλά όλοι μας γνωρίζουμε ορισμένες ομάδες χρηματοδοτούνται από πλούσιους ιδιοκτήτες, ενώ οι ανισότητες δημιουργούνται επίσης από εγχώριες τηλεοπτικές συμφωνίες. Εδώ λοιπόν μπορεί να υπάρξει μία άλλη περίπτωση που μπορεί να φέρει δικαιότερα αποτελέσματα:

Να μιμηθούμε και να προχωρήσουμε σε μία σύγκριση της La Liga με την Premier League.

Τα δικαιώματα τηλεοπτικής μετάδοσης της La Liga έχουν κατανεμηθεί πολύ πιο ομοιόμορφα από ό,τι στο παρελθόν. Έως το 2016/17 εξακολουθούσε να υπάρχει λόγος 4 προς 1 μεταξύ των εσόδων που ήταν στην κορυφή και των άλλων που σε λιγότερο καλές θέσεις. Το αποτέλεσμα της ιστορικής και σημερινής άνισης κατανομής της La Liga είναι ότι, όταν πρόκειται για τους μισθούς των ποδοσφαιριστών , της Μπαρτσελόνα, της Ρεάλ Μαδρίτης, της Ατλέτικο Μαδρίτης τα πάντα λειτουργούν στην εντέλεια.

Από κει και κάτω όμως έως τον 6ο της βαθμολογίας υπάρχει μεγάλη και μαζική πτώση . Για παράδειγμα ο 6ος της La Liga, η Αθλέτικ Μπιλμπάο, προσφέρει μικρότερο μισθό στους παίκτες της, απ ότι στην Πρέμιερ Λιγκ η Γουότφορντ που είναι στην 13η θέση.

Από τα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης, μόνο η Ligue 1 της Γαλλίας, η οποία κατά μεγάλο ποσοστό υποστηρίζεται από την Παρί Σεν Ζερμέν που ανήκει σε Καταριανούς ζάπλουτους , έχει μια ευρύτερη μισθολογική ανισότητα από τη La Liga.

Η UEFA θα πιεστεί πιθανώς από μερικούς από τους κορυφαίους συλλόγους της Ευρώπης για να αγνοήσει την έκθεση των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων και η απειλή ενός αποσπώμενου πρωταθλήματος θα μπορούσε πάλι να χρησιμοποιηθεί για να προσπαθήσει και να αποτρέψει την UEFA να διανείμει τα έσοδα πιο ομοιόμορφα.

Αντιδρούν 25 Λίγκες

Πρέπει να σημειωθεί ότι μεταξύ των 25 λιγκών που αντιδρούν στα σχέδια της UEFA, συμπεριλαμβάνεται και η Σούπερ Λίγκα, όπου σε συνάντηση κορυφής που πραγματοποιήθηκε στην Φρανκφούρτη- ήταν παρών και ο πρόεδρος της, Βαγγέλης Μπαταγιάννης- ομόφωνα ψήφισαν να υπάρξει αντίδραση της EPFL.

Αλλά μια πιο ισορροπημένη κατανομή των εσόδων θα μπορούσε να βελτιώσει το Champions League, καθώς θα ενίσχυε τις ασθενέστερες ομάδες στους ομίλους . Θα μπορούσε να τις καθιστήσει πιο ανταγωνιστικές και απρόβλεπτες. Αν αυτό μάλιστα οδηγεί σε αύξηση θεατών κατά την διάρκεια των ομίλων, , τότε η UEFA θα μπορούσε να αυξήσει πραγματικά το μέγεθος της πίτας που διανέμει.

Η UEFA αναμένεται να αποφασίσει για το σύστημα των εσόδων της για τον κύκλο των αγώνων 2021-24 μέχρι το τέλος αυτής της σεζόν.


Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball.com , Mundo Deportivo.