Ρονάλντο ο πλέον αποφασιστικός παράγοντας του ποδοσφαίρου

Ο Μάνος Σταραμόπουλος γράφει για τον πιο αποφασιστικό παράγοντα του διεθνούς ποδοσφαίρου τα  τελευταία χρόνια, τον Κριστιάνο Ρονάλντο που κατέκτησε με την Γιουβέντους τον πρώτο του τίτλο μέσα στο 2019 και πάει για τον επόμενο…

Ρονάλντο ο πλέον αποφασιστικός παράγοντας του ποδοσφαίρου

Για μία ακόμη φορά ο τελικός του Σούπερ κυπέλλου Ιταλίας διεξήχθη εκτός χώρας και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία. Πέραν των 61.000 θεατών που ήταν στο πανέμορφο γήπεδο «Κίνγκ Αμπντουλά» μόνο στην γείτονα χώρα το παρακολούθησαν δια μέσω της τηλεόρασης περισσότεροι από 10 εκ. φίλαθλοι που αντιστοιχεί σχεδόν στο 40% του πληθυσμού. Φυσικά κάθε ομάδα εισέπραξε από 3,5 εκ. ευρώ ενώ η Ιταλική ομοσπονδία 20 εκ. ευρώ. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά και ο πρόεδρος της Πρόεδρος της Serie A, Γκαετάνο Μισίτσε:«Αυτό είναι μία ακόμη μαρτυρία ότι το ποδόσφαιρο παρακολουθείται πάντα στην τηλεόραση και ότι οι Ιταλοί οπαδοί παρακολούθησαν με ενδιαφέρον έως το τέλος την αναμέτρηση της Γιουβέντους με την Μίλαν».

Τέτοιες ενέργειες όσο κι αν ορισμένοι δεν την βλέπουν με «καλό μάτι» μόνο καλό κάνουν αφού φέρνουν τους ανθρώπους πιο κοντά…

Από τους 31 τελικούς που έχουν διεξαχθεί έως σήμερα μόνο 19 έγιναν στην έδρα του πρωταθλητή . 4 στην Κίνα ( 3 στο Εθνικό Στάδιο του Πεκίνου και 1 στο Στάδιο της Σαγκάης), 2 φορές στις Ηνωμένες Πολιτείες (Ουάσιγκτον και Ιστ Ράδερφορντ), 2 στη Ντόχα του Κατάρ , 2 φορές στο Στάδιο Ολύμπικο της Ρώμης, ενεργώντας ως "ουδέτερος χώρος" (όπου δεν ήταν το «σπίτι» του πρωταθλητή της Serie A), 1 στην Τρίπολη της Λιβύης και τώρα για πρώτη φορά στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας η οποία έδειξε πλέον και επισήμως πως έχει μεγάλα όνειρα για το ποδόσφαιρο…

Βεβαίως για μία ακόμη φορά αποδείχθηκε περίτρανα πως ο Κριστιάνο Ρονάλντο είναι ο αποφασιστικός παράγοντας , αυτός που στα 34 χρόνια του συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό να παρουσιάζει το πρόσωπο του επαγγελματία και υπόδειγμα αθλητή, ο οποίος θέλει να είναι πάντα στην κορυφή.

Ο διεθνής Πορτογάλος επιθετικός, χάρισε στη νέα του ομάδα το πρώτο της τρόπαιο για το 2019 και τώρα αναμένει με αγωνία τη μεγάλη πρόκληση του Φεβρουαρίου όπου η Γιουβέντους θα βρει απέναντί της στη φάση των «16»του Champions League την Ατλέτικο Μαδρίτης , μία φιλόδοξη και σκληροτράχηλη ομάδα.

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο λοιπόν εξακολουθεί να γράφει ιστορία με το γκολ που πέτυχε και χάρισε στην «Γηραιά κυρία» ένα ακόμη τρόπαιο. Απέδειξε ότι είναι ο πιο αποφασιστικός ποδοσφαιριστής των τελευταίων 15 ετών στην Ευρώπη, ( μαζί με τον Μέσι) αν όχι στον κόσμο. Ο Πορτογάλος που με την άφιξή του το καλοκαίρι του 2018 στο Τορίνο ανέβασε αρκετά τον δείκτη του ΑΕΠ στην Ιταλική μεγαλούπολη αλλά συνέβαλε παράλληλα να κερδίσει πόντους και όλο το Ιταλικό ποδόσφαιρο, έφτασε ο ίδιος τους 28 τίτλους. Πριν από την Τζέντα και το Σούπερ καπ Ιταλίας, ο Κριστιάνο είχε κατακτήσει 1 Σούπερ καπ με την Σπόρτιγκ (5-1 κατά της Λεισόες με προπονητή τον Ρουμάνο, Μπόλονι το 2002, αλλά αυτός έμεινε στον πάγκο, καθώς δεν χρησιμοποιήθηκε ούτε λεπτό ). Δέκα (τρόπαια) στην Αγγλία με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και 16 στην Ισπανία με την Ρεάλ Μαδρίτης.

Έτσι σε 28 τελικούς ανεξαρτήτως διοργανώσεων έφτασε τα 19 τέρματα. Ο μέσος όρος σκοραρίσματός του είναι 1 γκολ κάθε 134’.

Μπορεί στην Ισπανία να «κλαίνε» αρκετοί που έχασαν τον μεγάλο σκόρερ, ωστόσο όλοι παραδέχονται ότι «τα 112 εκ. ευρώ που δόθηκαν για τον Κριστιάνο από την Γιουβέντους είναι πάρα πολύ λίγα…».

Μάνος Σταραμόπουλος

Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball.com , Mundo Deportivo.