O Eρντογάν τίμησε τον «Ορντινάριους», τον Έλληνα θρύλο της Φενέρμπαχτσε! (pic)

O Πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, τίμησε σήμερα στην 7η επέτειο θανάτου, τον θρυλικό ποδοσφαιριστή της Φενέρμπαχτσε και της εθνικής Τουρκίας ομογενή Πριγκηπιανό Λεφτέρη Κιουτσούκαντωνιάδη με μήνυμά του στο Twitter.

O Eρντογάν τίμησε τον «Ορντινάριους», τον Έλληνα θρύλο της Φενέρμπαχτσε! (pic)

Ο κ. Ερντογάν στο μήνυμα που έστειλε απο τον λογαριασμό του, γράφει: “ Μνημονεύω με σεβασμό στην 7η επέτειο θανάτου του το αξέχαστο όνομα του τουρκικού ποδοσφαίρου, τον μεγάλο θρύλο της Φενέρμπαχτσε και της εθνικής ομάδας “ Δάσκαλο” Λεφτέρη Κιουτσούκ Aντωνιάδη.”

Το “ Δάσκαλος” τουρκιστί “ Ορντινάριους” ήταν το προσωνύμιο που του είχαν αποδώσει τιμητικά οι φίλαθλοι στην Τουρκία και σημαίνει δάσκαλος με καφαλαία ή αλλιώς ο υπέρτατος Δάσκαλος του ποδοσφαίρου, που ήταν ο τίτλος που τον συνόδεψε μια ζωή. Στην Πρίγκηπο που πέρασε την ζωή του και ως παλαίμαχος πλέον, τον συνόδεψε αυτός ο τίτλος που ουσιαστικά είχε σχεδόν αντικαταστήσει το όνομά του.
Στην κηδεία του που είχε γίνει μετά από μεγάλη τελετή τιμής στο στάδιο της Φενέρμπαχτσε είχε παραστεί ο ίδιος ο Ερντογάν που ακολούθησε την σωρό του και στην νεκρώσιμο ακολουθία στην Πρίγκηπο.

Μήνυμα στο Twitter ανήρτησε και ο πρώην Υπουργός ΕΕ της Τουρκίας Εγκεμέν Μπαγίς που σημείωσε ότι τον είχε επισκεφθεί ένα χρόνο πριν τον θάνατό του, και τον χαρακτήρισε σύμβολο του τουρκικού ποδοσφαίρου και της αδελφοσύνης προσθέτοντας ότι τον μνημονεύουν με σεβασμό και νοσταλγία.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το περασμένο καλοκαίρι, το διοικητικό συμβούλιο της Τουρκικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου αποφάσισε να ονομάσει το πρωτάθλημα της μεγάλης κατηγορίας για τη σεζόν 2018/19 με το όνομα του Λεφτέρ Κιουτσούκ Αντωνιάδη, ο οποίος μεγαλούργησε κατά κύριο λόγο με τη Φενέρμπαχτσέ και την εθνική Τουρκίας, κερδίζοντας το σεβασμό όλων στο ποδόσφαιρο της χώρας.

Ο Λευτέρης Κιουτσούκ Αντωνιάδης γεννήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 1925 στην Πρίγκηπο της Κωνσταντινούπολης από Έλληνες γονείς και μεταγράφηκε στη Φενέρμπαχτσέ το 1947, έχοντας φορέσει τα δυο προηγούμενα χρόνια τη φανέλα της Ταξίμσπορ. Έπαιξε για τη Φιορεντίνα τη σεζόν 1951/52 και για τη Νις την επόμενη, προτού επιστρέψει στη Φενέρ, με την οποία αγωνίστηκε ως το 1964, σημειώνοντας 423 σε 615 εμφανίσεις, παίρνοντας τον τίτλο του πρώτου σκόρερ του πρωταθλήματος της σεζόν 1953/54. Σε ηλικία 39 ετών, ήρθε στην Ελλάδα για λογαριασμό της ΑΕΚ. Σε πέντε παιχνίδια πρόλαβε να σκοράρει δυο φορές, προτού τραυματιστεί σοβαρά σε αγώνα κόντρα στον Ηρακλή, βάζοντας τέλος στην καριέρα του.

Με την εθνική Τουρκίας συμμετείχε σε 46 αγώνες, πετυχαίνοντας 21 γκολ - παραμένει ακόμη δεύτερος σκόρερ στην ιστορία πίσω από τον Χακάν Σουκούρ. Έπαιξε στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1954, πετυχαίνοντας δυο γκολ ενώ επιλέχθηκε και στη Μικτή Κόσμου εκείνης της χρονιάς. Υπήρξε, δε, ο πρώτος ποδοσφαιριστής που τιμήθηκε με το "Χρυσό Μετάλλιο" από την τουρκική ομοσπονδία.

Μετά το τέλος της καριέρας του, ο Ordinaryus (σ.σ. ο "Καθηγητής", όπως ήταν το παρατσούκλι του), εργάστηκε σε διάφορες ομάδες ως προπονητής (Αιγάλεω, Σούπερσπορ Γιουνάιτεντ, Σάμσουνσπορ, Ορντούσπορ, Μερσίν Ιντμάν Γιουρντού και Μπολούσπορ), φεύγοντας από τη ζωή στις 13 Ιανουαρίου 2012.
Αξίζει να αναφερθεί, ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκική Π.Ο. προχωρά σε παρόμοια ενέργεια καθώς στο παρελθόν είχε κάνει κάτι ανάλογο και για άλλους σπουδαίους ποδοσφαιριστές, όπως οι Σουλεϊμάν Σεμπά, Χασάν Ντογκάν, Τουργκάι Σερέν και Ιλχάν Καβτσάβ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ