Η Μάντσεστερ Σίτι επικράτησε της ομάδας του Κλoπ, απλούστατα γιατί αυτή είχε... Αγουέρο!

Ο Μάνος Σταραμόπουλος αναλύει γιατί η Λίβερπουλ όσο καλή κι αν ήταν, εκείνη που θα υπερίσχυε στο συγκεκριμένο παιχνίδι του «Ιτιχάντ» θα ήταν η Μάντσεστερ Σίτι γιατί αυτή είχε στην δύναμή της, τον παγκόσμιας κλάσης επιθετικό που ακούει στο όνομα, Σέρχιο Αγουέρο…

Η Μάντσεστερ Σίτι επικράτησε της ομάδας του Κλoπ, απλούστατα γιατί αυτή είχε... Αγουέρο!

Οι σπουδαίοι ποδοσφαιριστές φαίνονται και διακρίνονται στα μεγάλα παιχνίδια. Όπως όλοι θυμόμαστε ο Ζοσέ Μουρίνιο είχε πει κάποια στιγμή «φέρτε μου τον Μέσι και τότε θα δούμε πόσο μετράει ο καθένας». Κι αυτό είναι μία πραγματικότητα, η οποία φάνηκε για πολλοστή φορά στο ντέρμπι Μάντσεστερ Σίτι- Λίβερπουλ 2-1.

Καλοί και χρυσοί ο Μανέ, ο Σαλάχ και ο Φιρμίνιο και οι άλλοι ποδοσφαιριστές που διαθέτει ο Κλοπ, αλλά κανένας τους δεν είναι ούτε μπορεί να γίνει Κουν Αγουέρο. Απλούστατα γιατί ο Σέρχιο «Κουν» Αγουέρο ή Σέρχιο Λεονέλ Αγουέρο ντελ Καστίγιο όπως είναι το πλήρες όνομά του , ανήκει στην κατηγορία των ποδοσφαιριστών παγκόσμιας κλάσης. Αυτών που στα δύσκολα παίρνουν την ομάδα στους «ώμους τους» και γυρίζουν ένα παιχνίδι ή αυτοί κρίνουν ποιος θα υπερισχύσει. Κι αυτό συνέβη περίτρανα το βράδυ της Πέμπτης 3ης Ιανουαρίου στο κατάμεστο «Ιτιχάντ».

Ο μικρόσωμος (1,71 μ.) αργεντινός επιθετικός, γεννημένος στις 2 Ιουνίου του 1988 που ξεκίνησε την σταδιοδρομία του στην Ιντεπεντιέντε , και στις 5 Ιουλίου 2003, έγινε ο μικρότερος ποδοσφαιριστής που πραγματοποίησε ντεμπούτο στο πρωτάθλημα της Αργεντινής, σε ηλικία μόλις 15 χρονών και 35 ημερών, καταρρίπτοντας το ρεκόρ που έως τότε κατείχε ο μέγιστος, Ντιέγκο Μαραντόνα.

Ο Αγουέρο λοιπόν γαμπρός τώρα του Ντιέγκο το 2006, μετακόμισε στην Ευρώπη και αγωνίσθηκε στην Ατλέτικο Μαδρίτης η οποία πλήρωσε για να τον αποκτήσει το ποσό των 23 εκ. ευρώ. Εκεί ο μικρόσωμος αλλά σπουδαίος ντριμπλέρ και άριστος τεχνίτης Σέρχιο φρόντισε με τις περίτεχνες ενέργειές του και το εκπληκτικό του παιχνίδι να προσελκύσει το ενδιαφέρον των ακόμη μεγαλυτέρων συλλόγων της Ευρώπης. Σημείωσε 101 γκολ σε 234 εμφανίσεις ενώ παράλληλα οδήγησε την ομάδα του στην κατάκτηση τόσο του Γιουρόπα Λίγκ όσο και του Super Cup Ευρώπης την ίδια σεζόν το 2010. Λογικό και επόμενο ήταν να κεντρίσει το ενδιαφέρον και των βαθύπλουτων ομάδων της Πρέμιερ Λιγκ και η Μάντσεστερ Σίτι τον Ιούλιο του 2011 καταβάλλοντας το ποσό των 35 εκ. λιρών τον πήρε κοντά της. Ο Αγουέρο αφού πέρασε ένα διάστημα προσαρμογής όχι και ιδιαίτερα μεγάλο, την τελευταία ημέρα της αγωνιστικής σεζόν πέτυχε ένα περίφημο γκολ εναντίον της ΚΠΡ στο 90+ 4’΄, γράφοντας το τελικό 3-2 για την ομάδα του, κάτι που σήμαινε πως μετά από 44 χρόνια αναδεικνυόταν πρωταθλήτρια!!!

Ο Αγουέρο που κατέχει αρκετά ρεκόρ στο εξαιρετικά δύσκολο αγγλικό πρωτάθλημα, καθώς έχει την υψηλότερη αναλογία γκολ στην ιστορία του θεσμού. Κατά μέσο όρο σημειώνει ένα γκολ ανά 106 λεπτά, ξεπερνώντας και τον Γάλλο φορ της Άρσεναλ , Τιερί Ανρί ο οποίος είχε ένα γκολ κάθε 121.8 λεπτά. Ακόμη ο αργεντινός «διαβολάκος» έχει το ρεκόρ για τα περισσότερα γκολ που σημειώθηκαν σε έναν αγώνα της Πρέμιερ Λιγκ !!! Πέντε και μάλιστα τα γρηγορότερα σε διάστημα 23’ και 34» του αγώνα. Επιπλέον είναι ο μεγαλύτερος μη Ευρωπαίος σκόρερ στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ, με πάνω από 130 γκολ. Ο κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία της Σίτι με περισσότερα από και ο 8ος στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ… Μαζί του η Σίτι κατέκτησε τρεις φορές (έως τώρα το πρωτάθλημα) τα έτη 2012, 2014 και 2018 και βεβαίως στόχος της είναι να φτάσει κάποια στιγμή και όσο πιο ψηλά γίνεται στο Τσάμπιονς Λιγκ…

Δίκαια θεωρείται ένας από τους κορυφαίους επιθετικός που υπάρχουν σήμερα στον κόσμο και ένας από τους καλύτερους των τελευταίων 15 ετών.

Μάνος Σταραμόπουλος

Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball.com , Mundo Deportivo.