Γλίτωσε τη γάγγραινα, σκόραρε δις απέναντι στη Ρεάλ

«Εάν μπορείς να περπατήσεις στον κήπο με το γιο σου, να είσαι ευτυχισμένος», του έλεγαν οι γιατροί στην Αγγλία.

Γλίτωσε τη γάγγραινα, σκόραρε δις απέναντι στη Ρεάλ

Ο λόγος για τον ποδοσφαιριστή με το μόνιμο χαμόγελο στα χείλη, Σάντι Καθόρλα. Ο Ισπανός μέσος με τη χθεσινή του εμφάνιση, εκτός από τον πολύτιμο βαθμό που χάρισε στην ομάδα του, δίδαξε και ένα σπουδαίο μάθημα.

Ο Σάντι Καθόρλα, ανακηρύχθηκε ως ο κορυφαίος Ισπανός ποδοσφαιριστής της σεζόν 2005-06 και ήταν ένας εκ των βασικών συντελεστών στις επιτυχίες της «Φούρια Ρόχα» από το 2008 έως και το 2012, ωστόσο το πρόβλημα που απέκτησε ένα χρόνο αργότερα, παραλίγο να του στερήσει το πόδι του.

Το 2013 αποχώρησε από το φιλικό Ισπανία - Χιλή με πρόβλημα στον αστράγαλο, έπειτα από σκληρό μαρκάρισμα που έμελλε να γίνει η αρχή του κακού για τον Ισπανό μέσο. Δύο χρόνια αργότερα, πέρασε την πόρτα του χειρουργείου για μία εγχείρηση ρήξης χιαστών, ενώ το πρόβλημα στον αστράγαλο δεν είχε υποχωρήσει ακόμη και ήταν πιο σοβαρό από όσο θα περίμενε ο ίδιος αλλά και οι ιατροί που τον εγχείρησαν.

Βλέποντας την κατάσταση του, του έλεγαν: «Εάν μπορέσεις και περπατήσεις με το γιο σου στον κήπο, να είσαι ικανοποιημένος», ο Σάντι βέβαια, δεν έδινε σημασία και δήλωνε συνεχώς πως θα επιστρέψει στη δράση πιο δυνατός από ποτέ. Το 2016, έπειτα από έναν τραυματισμό στην πελματιαία περιοχή, ειδοποιήθηκε από το ιατρικό επιτελείο της Άρσεναλ πως θα λείψει για 3 εβδομάδες, αντί αυτού, παραλίγο να χάσει το πόδι του υπό την απειλή γάγγραινας. Η ταλαιπωρία από εκείνο το σημείο και έπειτα, ήταν τεράστια. Ο Σάντι Καθόρλα, αντί να «οργώνει» το κέντρο του γηπέδου, «όργωνε» πλέον τις κρύες αίθουσες των χειρουργείων, αφού υποβλήθηκε συνολικά σε 8 επεμβάσεις στον αστράγαλο.

Στην πραγματικότητα, ο τραυματισμός του στον αστράγαλο είχε προχωρήσει σε μόλυνση με αποτέλεσμα να μην επουλώνεται η πληγή και να κινδυνεύει πλέον ο ίδιος, να χάσει και το πόδι του εκτός από την καριέρα του, που θεωρούνταν τελειωμένη υπόθεση εκείνη τη χρονική στιγμή, ακόμη και από τον πιο αισιόδοξο θαυμαστή του. Όταν ο Βάσκος ιατρός άνοιξε το πόδι του στο χειρουργείο, συνειδητοποίησε πως υπήρχαν τρία επιθετικά βακτήρια, τα οποία κατέστρεψαν 8 ολόκληρα εκατοστά από τον τένοντα του.

Το μόνο που παρέμενε ίδιο πάνω στον βραχύσωμο μέσο, ήταν το μόνιμο χαμόγελο που φορούσε και η αισιοδοξία που διατηρούσε για τα προβλήματα υγείας που τον ταλαιπωρούσαν τα τελευταία χρόνια. Η κατάσταση πλέον είχε φτάσει στο απροχώρητο. Ο Σάντι Καθόρλα αποφάσισε να μεταβεί στην Ισπανία, όπου εδρεύει ο Βάσκος γιατρός, που τον φρόντισε και έφερε τη μεγαλύτερη ευθύνη για τη βελτίωση της υγείας του, Μικέλ Σάντσεθ, με στόχο να ξεκινήσει τη διαδικασία ανάπλασης τένοντα.

Το δυσκολότερο κομμάτι ωστόσο δεν ήταν η αποθεραπεία αλλά το γεγονός ότι βρισκόταν μακριά από την οικογένεια του, όπως ο ίδιος δήλωσε: «Η οικογένειά μου συνεχίζει στο Λονδίνο, γιατί τα παιδιά μου ξεκίνησαν το σχολείο. Το να είμαι εδώ, χωρίς αυτούς, είναι το πιο σκληρό. Το πρωί πάω στην πισίνα, συνεχίζω τη χειροκίνητη αποκατάσταση, μία ώρα πιλάτες και ποδήλατο».

Αξιοσημείωτο βέβαια το γεγονός, πως η Άρσεναλ του στάθηκε σαν οικογένεια σε όλο αυτό που πέρασε, ανανεώνοντας το συμβόλαιο του ως το 2018, οπότε και έληξε για να μετακομίσει ο Ισπανός στην πρώην του ομάδα, τη Βιγιαρεάλ.

Χθες, 3/1, ο Σάντι Καθόρλα, σόκαρε με την επίδοση του απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης, καθώς κατάφερε να σκοράρει και τα δύο γκολ της ομάδας του και να κλέψει το βαθμό της ισοπαλίας από τη «βασίλισσα» (2-2) αλλά και τα χειροκροτήματα για τον χαρακτήρα του, το ήθος του και την αποφασιστικότητα του.

Ο Σάντι Καθόρλα επέστρεψε στα 34 του, πιο υγιείς και πιο δυνατός από ποτέ για να αποδείξει το αυτονόητο. Πως με υπομονή, επιμονή και θέληση, τίποτα δεν είναι απίθανο.

Σάντι Καθόρλα, είσαι νικητής!