Διεθνής ανασκόπηση-Μέρος 2ο: Το τέλος των Βενγκέρ, Μουρίνιο, η μεταγραφή Ρονάλντο στη Γιούβε

Τα πρόσωπα, τα γεγονότα κι οι καταστάσεις, που άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους, στο χώρο του διεθνούς ποδοσφαίρου, την χρονιά που έφυγε.

Διεθνής ανασκόπηση-Μέρος 2ο:  Το τέλος των Βενγκέρ, Μουρίνιο, η μεταγραφή Ρονάλντο στη Γιούβε

Ο «γέρος χρόνος», στον οποίο αναφέρονται τα παιδιά, όταν λένε τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς, μας άφησε, περνώντας στο χρονοντούλαπο της ιστορίας και το 2019 κατέφθασε μπουσουλώντας και κουβαλώντας τις ελπίδες και τις προσδοκίες, που είθισται να συνοδεύουν κάθε νέο έτος.

Εμείς επιλέξαμε ν’ αναφερθούμε σε 18 πρόσωπα, γεγονότα, ή καταστάσεις, που άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους στο 2018...

Μέρος 2ο

Το «αντίο» του Βενγκέρ από την Άρσεναλ

Τον Μάη του 2018 έπεσαν οι τίτλοι τέλους στην καριέρα του Αρσέν Βενγκέρ στην τεχνική ηγεσία της Άρσεναλ. Ο Αλσατός είχε αναλάβει τα «ηνία» των «κανονιέρηδων» το 1996, ωστόσο στο φινάλε της περσινής αγωνιστικής περιόδου αποφάσισε να ολοκληρώσει την λαμπρή του πορεία στο σύλλογο του βορείου Λονδίνου. Υπό τις οδηγίες του όλα αυτά τα χρόνια η Άρσεναλ στέφθηκε τρεις φορές πρωταθλήτρια Αγγλίας, εκ των οποίων μάλιστα την τελευταία (2003/04) τερμάτισε αήττητη στην Πρέμιερ Λιγκ, αλλά και τρεις φορές Κυπελλούχος Αγγλίας και έγινε η πολυνίκεις της διοργάνωσης. Πέραν αυτών, οι «κανονιέρηδες» πρόσθεσαν στη συλλογή τους και επτά τρόπαια του Κομιούνιτι Σιλντ (σ. αγγλικό Σούπερ Καπ). Έπειτα από την αποχώρηση του Βενγκέρ από το συγκεκριμένο πόστο, οι λονδρέζοι προσέλαβαν τον Ουνάι Έμερι, ενώ ο ίδιος ο Αλσατός έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστροφής του στους προπονητικούς πάγκους.

Η Μάντσεστερ Σίτι των ρεκόρ

Η Μάντσεστερ Σίτι ήταν η μεγάλη έκπληξη της περσινής αγωνιστικής περιόδου στην Πρέμιερ Λιγκ. Όχι επειδή φόρεσε το «στέμμα» της πρωταθλήτριας για πέμπτη φορά στην ιστορία της και πρώτη από την περίοδο 2013/14, αλλά γιατί σημείωσε ουκ ολίγα ρεκόρ στο δρόμο για την κατάκτηση του τροπαίου, εντυπωσιάζοντας παράλληλα με την αγωνιστική της «εικόνα». Οι «πολίτες», που κατά τη διάρκεια της περιόδου παρέμειναν για 22 ματς αήττητοι, έγιναν η μοναδική ομάδα στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου που έφτασε τριψήφιο αριθμό πόντων (100) και κατέρριψαν το ρεκόρ της Πρέμιερ Λιγκ με 95 πόντους που είχε η Τσέλσι του 2004-2005, όπως επίσης ρεκόρ αποτέλεσε και η διαφορά της Σίτι από τη δεύτερη της βαθμολογίας Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (19 βαθμοί). Επιπρόσθετα, το ρεκόρ σκοραρίσματος των «γαλάζιων» ολοκληρώθηκε στα 106 γκολ (το προηγούμενο ανήκε στην Τσέλσι του Κάρλο Αντσελότι με 103 από το 2009-2010), όπως επίσης καταρρίφθηκαν τα ρεκόρ των συνεχόμενων νικών (18 παιχνίδια) και επιτυχημένων μεταβιβάσεων (904). Παράλληλα, η ομάδα του Γκουρντιόλα κατέγραψε τις περισσότερες νίκες στη σεζόν (32) προσπερνώντας έτσι την επίδοση της Τσέλσι (30) στην Πρέμιερ Λιγκ, κάτι που αποτέλεσε μάλιστα και ρεκόρ γενικά στο αγγλικό ποδόσφαιρο, καθώς κατέρριψε και τις 31 νίκες της Τότεναμ του 1960-1961 σε πρωτάθλημα 42 αγωνιστικών. Τέλος, ένα ακόμα ρεκόρ της εντυπωσιακής Σίτι ήταν και αυτό των περισσοτέρων εκτός έδρας νικών με 16.

Η Ρεάλ στην κορυφή της Ευρώπης

Η Ρεάλ Μαδρίτης ήταν η μεγάλη θριαμβεύτρια στα μεγάλα «σαλόνια» του Τσάμπιονς Λιγκ, καθώς για τρίτη σερί χρονιά κατέκτησε το βαρύτιμο τρόπαιο της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης και 13η στην υπέρλαμπρη ιστορία της. Υπό τις οδηγίες του Ζινεντίν Ζιντάν οι «μερένχες» βρέθηκαν στον μεγάλο τελικό του θεσμού τον περασμένο Μάη με αντίπαλο τη Λίβερπουλ και χάρη σε ένα εντυπωσιακό γκολ από τον Γκάρεθ Μπέιλ και δύο «δώρων» του τερματοφύλακα των «κόκκινων», Λόρις Κάριους, πήραν τη νίκη με 3-1. Από τον τελικό αποχώρησαν με δάκρυα στα μάτια λόγω τραυματισμού οι Μοχάμεντ Σαλάχ και Ντάνι Καρβαχάλ, από Λίβερπουλ και Ρεάλ Μαδρίτης αντίστοιχα, ενώ ο Ζιντάν έγινε ο πρώτος προπονητής στην ιστορία που κατέκτησε τρεις διαδοχικές φορές το τρόπαιο του Τσάμπιονς Λιγκ. Αυτό ήταν και το τελευταίο τρόπαιο του Γάλλου στη Ρεάλ, αφού λίγο καιρό αργότερα αποχώρησε από την τεχνική ηγεσία. Όσο για τον Κάριους; Πριν τις γκάφες του είχε δεχτεί ένα χτύπημα από τον αρχηγό της Ρεάλ, Σέρχιο Ράμος, με τον προπονητή της Λίβερπουλ, Γιούργκεν Κλοπ, να αποκαλύπτει (έπειτα και από τις εξετάσεις του παίκτη) πως τα λάθη του οφείλονταν στην διάσειση που είχε υποστεί, δίχως ωστόσο το συγκεκριμένο συμβάν να αποτελεί δικαιολογία. Λίγους μήνες αργότερα, ο Κάριους μετακόμισε στην Μπεσίκτας.

Η μεταγραφή του Κριστιάνο Ρονάλντο στη Γιουβέντους

Ο νικηφόρος τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ στο Κίεβο τον περασμένο Μάη έμελλε να αποτελέσει την τελευταία επίσημη εμφάνιση του Κριστιάνο Ρονάλντο με τα «λευκά» της Ρεάλ Μαδρίτης. Οι διαπραγματεύσεις του Πορτογάλου επιθετικού με τους «μερένχες» για την ανανέωση της μεταξύ τους συνεργασίας έπεσαν στο «κενό», ενώ και οι κακές του σχέσεις με τον πρόεδρο της ομάδας, Φλορεντίνο Πέρεθ, τον οδήγησαν το περασμένο καλοκαίρι στην… πόρτα της εξόδου. Η Γιουβέντους δαπάνησε το ποσό των 100 εκατομμυρίων ευρώ για τον εντάξει στο δυναμικό της, που είναι μάλιστα και το μεγαλύτερο που έχει πληρώσει σύλλογος για ποδοσφαιριστή άνω των 30 ετών, και ο Κριστιάνο Ρονάλντο έκανε το μεγάλο «βήμα» και μετακόμισε στο Τορίνο για να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην ποδοσφαιρική του καριέρα. Πέρα από τους πολλούς τίτλους που κατέκτησε στο διάστημα της καριέρας του στη Ρεάλ από το 2009, πέτυχε 450 γκολ σε 438 εμφανίσεις του σε όλες τις διοργανώσεις.

Τίτλοι τέλους για Μουρίνιο στη Γιουνάιτεντ

Πέρασε το κατώφλι του «Όλντ Τράφορντ» το καλοκαίρι του 2016 ως «μεσσίας»! Ως ο άνθρωπος που θα επανέφερε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο δρόμο των επιτυχιών και στις κατακτήσεις τίτλων, κάνοντας τους «κόκκινους διαβόλους» να ζήσουν ξανά στιγμές μοναδικές για πρώτη φορά έπειτα από την αποχώρηση του θρυλικού Σερ Άλεξ Φέργκιουσον από την τεχνική ηγεσία της ομάδας. Όπως αποδείχτηκε, ο Πορτογάλος τεχνικός δεν κατάφερε να δικαιώσει τις προσδοκίες. Η κόντρα του με τη διοίκηση του αγγλικού συλλόγου το περασμένο καλοκαίρι για το μεταγραφικό σχεδιασμό, όπως επίσης και η σύγκρουσή του με πολλούς από τους παίκτες του είχαν αντίκτυπο στην αγωνιστική πορεία της ομάδας την εφετινή περίοδο. Το ένα αρνητικό αποτέλεσμα διαδέχτηκε το άλλο, η Γιουνάιτεντ κατρακύλησε στο βαθμολογικό πίνακα και το αποτέλεσμα ήταν Μουρίνιο και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να λύσουν αυτόν τον μήνα τη συνεργασία τους και να ακολουθήσουν χωριστούς δρόμους. Στο διάστημα της καριέρας του στη Γιουνάιτεντ ο Πορτογάλος κατέκτησε ένα Λιγκ Καπ Αγγλίας, ένα Κομιούνιτι Σιλντ κι ένα Γιουρόπα Λιγκ.

Ο «χρυσός» Λούκα Μόντριτς

Ο Λούκα Μόντριτς σάρωσε εφέτος όλα τα βραβεία και κατάφερε να γράψει μία χρυσή σελίδα στην ποδοσφαιρική του καριέρα. Ο αρχηγός της εθνικής Κροατίας, που στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης με τη Ρεάλ Μαδρίτης και που έφτασε με το αντιπροσωπευτικό του συγκρότημα ως τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου στα γήπεδα της Ρωσίας το περασμένο καλοκαίρι, τιμήθηκε με το βραβείο του καλύτερου ποδοσφαιριστή της χρονιάς από την ΦΙΦΑ, την ΟΥΕΦΑ και την IFFHS (Διεθνής Ομοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου), ενώ παρέλαβε και την «Χρυσή Μπάλα» για το 2018 καθώς κέρδισε στην ψηφοφορία που διοργάνωσε το γαλλικό περιοδικό «France Football». Όσον αφορά μάλιστα τη «Χρυσή Μπάλα», ο Μόντριτς έγινε ο πρώτος μετά το 2007 και τον Κακά που πήρε το φημισμένο βραβείο μετά την απόλυτη δεκαετή κυριαρχία των Κριστιάνο Ρονάλντο και Λιονέλ Μέσι που αμφότεροι μετρούν από πέντε κατακτήσεις.

Η ονειρεμένη πορεία της Αγγλίας στο Μουντιάλ

Η πορεία της Αγγλίας στο Μουντιάλ του περασμένου καλοκαιριού αποδείχτηκε μία από τις ευχάριστες εκπλήξεις της διοργάνωσης. Τα «λιοντάρια» πήγαν στη Ρωσία με τη δεύτερη πιο νεανική ομάδα του τουρνουά και τον Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ στην τεχνική τους ηγεσία, ωστόσο κατάφεραν να φτάσουν ως τα ημιτελικά της διοργάνωσης για πρώτη φορά από το 1990 κάνοντας ένα ολόκληρο έθνος να παραληρεί! Το όνειρο της συμμετοχής σε τελικό και κατάκτησης του τροπαίου για πρώτη φορά μετά το 1966 δεν πραγματοποιήθηκε, αλλά τα «λιοντάρια» αποθεώθηκαν για την πορεία τους και την αγωνιστική τους «εικόνα». Η ήττα στα ημιτελικά από την Κροατία στην παράσταση (2-1) έστειλε την Αγγλία στον «μικρό τελικό», εκεί όπου εξασφάλισε τελικά την τέταρτη θέση έπειτα και από την ήττα από το Βέλγιο. Στα αξιοσημείωτα ήταν επίσης η επίδοση του επιθετικού της Τότεναμ, Χάρι Κέιν, που ήταν πρώτος σκόρερ του Μουντιάλ με έξι γκολ, όπως επίσης και το γεγονός ότι στη φάση των «16» με την πρόκριση επί της Κολομβίας η Αγγλία έσπασε την κατάρα των αποκλεισμών στα πέναλτι.

Ο Εμπαπέ στα «χνάρια» του Πελέ

Ολόκληρος ο ποδοσφαιρικός πλανήτης υποκλίθηκε στο τεράστιο ταλέντο του Κιλιάν Εμπαπέ στο Μουντιάλ της Ρωσίας, με τον Γάλλο επιθετικό να στέφεται Παγκόσμιος Πρωταθλητής με τους «τρικολόρ» και να πετυχαίνει μάλιστα ένα από τα τέσσερα γκολ της ομάδας του στον νικηφόρο (4-2) τελικό με την Κροατία. Ο άσος της Παρί Σεν Ζερμέν σε ηλικία 19 ετών και 207 ημερών έγραψε μία χρυσή σελίδα στην καριέρα του, καθώς έγινε ο νεότερος σκόρερ σε τελικό Μουντιάλ, καταρρίπτοντας έτσι το ρεκόρ του μύθου της Βραζιλίας, Πελέ, ο οποίος είχε βρει δίχτυα στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1958 εναντίον της Σουηδίας σε ηλικία 19 ετών και 249 ημερών. Ο 78χρονος –πλέον- Πελέ αποθέωσε τον Εμπαπέ, ενώ ο τελευταίος μπροστά στις συγκρίσεις με το «μαύρο διαμάντι» έδειξε σεβασμό απέναντι στον ζωντανό θρύλο του ποδοσφαίρου, λέγοντας μεταξύ άλλων πως «ο Βασιλιάς θα παραμείνει για πάντα Βασιλιάς». Λίγους μήνες αργότερα, ο Γάλλος δέχτηκε κι ένα δώρο από τον Πελέ και συγκεκριμένα μία υπογεγραμμένη φανέλα τη Σάντος.