Συνήθεις...ύποπτοι στη μάχη για τον τίτλο στην Ασία

Η 17η τελική φάση του Κυπέλλου Ασίας (5 Ιανουαρίου- 1 Φεβρουαρίου), θα είναι η μεγαλύτερη στην 62ετή ιστορία του τουρνουά, που μετά το Copa America είναι το «γηραιότερο» στον κόσμο του ποδοσφαίρου.

Συνήθεις...ύποπτοι στη μάχη για τον τίτλο στην Ασία

Αλλά ακόμη και με 24 ομάδες να αγωνίζονται, είναι δύσκολο κάποιος να βρει κάποια άλλη εκτός από Ιράν, Ιαπωνία και Νότια Κορέα ως υποψήφια πρωταθλήτρια.

Η Αυστραλία πάντως ελπίζει να ...σπάσει το «τρίο, υπερασπίζοντας τον τίτλο που κέρδισε στο σπίτι πριν από τέσσερα χρόνια.

Ο θρίαμβος των Socceroos ήρθε στο τέλος μιας εξαιρετικά επιτυχημένης διοργάνωσης.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που φιλοξενούν για δεύτερη φορά το τουρνουά μετά το 1996, όταν έφτασαν στο τελικό, έδειξαν την ετοιμότητά τους με την πρόσφατη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων της FIFA. Μάλιστα η Αλ Αίν (του Μάρκους Μπεργκ) έφτασε στον τελικό ενάντια στη Ρεάλ Μαδρίτης, δίνοντας ώθηση σε μια εθνική ομάδα.

Οι πολυπληθέστερες χώρες του κόσμου θα εκπροσωπούνται στην διοργάνωση, αλλά ούτε η Κίνα ούτε η Ινδία αναμένεται να ξεχωρίσουν.

Οι Ινδοί πιθανότατα δεν θα είχαν εξασφαλίσει την συμμετοχή τους, χωρίς την επέκταση από 16 ομάδες, ενώ η Κίνα παραμείνει υπό την καθοδήγηση του Μαρτσέλο Λίπι.

Η Νότια Κορέα, που κέρδισε τα δύο πρώτα Ασιάτικα Κύπελλα και τελείωσε τη δεύτερη θέση στην Αυστραλία το 2015, είναι η ομάδα με την κορυφαία φόρμα στην Ασία, συμπληρώνοντας αήττητη σε έξι αγώνες, έχοντας στον πάγκο της τον Πορτογάλο πρώην προπονητή του Ολυμπιακού Πάουλο Μπέντο.

Η Ιαπωνία, η οποία έκανε στους «16» στη Ρωσία, έχει αρκετή ποιότητα για να διεκδικήσει έναν πέμπτο τίτλο, ενώ το Ιράν του Κειρόζ δείχνει έτοιμο.

Μια ήπειρος τόσο απέραντη όσο και η Ασία, μπορεί σπάνια να φιλοξενεί αθλητικές εκδηλώσεις χωρίς την ύπαρξη κάποιας πολιτικής αναταραχής και το Ασιατικό Κύπελλο του 2019 δεν θα αποτελεί εξαίρεση.

Η Σαουδική Αραβία, η οποία κέρδισε τον τελευταίο από τους τρεις τίτλους της, την τελευταία φορά που φιλοξένησαν το τουρνουά τα ΗΑΕ, διέκοψε τις διπλωματικές της σχέσεις με τους αντιπάλους της στο 5ο όμιλο, του Κατάρ, τον Ιούνιο του 2017.
Τα ΗΑΕ μπήκαν επίσης στο διπλωματικό και οικονομικό μποϊκοτάζ του Κατάρ πέρυσι, αλλά οι οικοδεσπότες του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022 θα προσπαθήσουν να αγνοήσουν τις αντιδράσεις.
Υπάρχουν επίσης εκπρόσωποι των πιο προβληματικών χωρών και εδαφών της δυτικής πλευράς της ηπείρου με τη Συρία, την Παλαιστίνη, το Ιράκ και την Υεμένη, που όλοι θέλουν να χαρίσουν ευχαρίστηση σε ανθρώπους που έχουν υποστεί μεγάλες δυσκολίες τα τελευταία χρόνια.

ΑΠΕ - ΜΠΕ