Πεθαίνοντας στα ιταλικά γήπεδα…

Με αφορμή τον θάνατο του Ντανιέλε Μπελαρντινέλι, στο περιθώριο του αγώνα Ίντερ – Νάπολι, το «ΦΩΣ» παρουσιάζει την τραγική λίστα των θυμάτων του ποδοσφαίρου της γειτονικής χώρας. Γράφει ο Κώστας Μαστοράκης.

Πεθαίνοντας στα ιταλικά γήπεδα…

Ο θάνατος του Ντανιέλε Μπελαρντινέλι, του οπαδού της Ίντερ, την επομένη των Χριστουγέννων, πριν από την έναρξη του αγώνα των “νερατζούρι”, με την Νάπολι, κατά τη διάρκεια επεισοδίων μεταξύ τιφόζι των δύο ομάδων συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη. Όχι μόνο γιατί τέτοια έκτροπα ήταν εντελώς ανοίκεια με το πνεύμα των ημερών. Ούτε μόνο γιατί αμαυρώθηκε η απόπειρα των ιταλικών ποδοσφαιρικών αρχών για θεσμοθέτηση της Boxing Day στην κορυφαία κατηγορία της γειτονικής χώρας...

Το τραγικό συμβάν αποτέλεσε ένα ακόμη κεφάλαιο στην τραγική λίστα των θυμάτων το αίμα των οποίων προσφέρθηκε θυσία στον Μολώχ του “βασιλιά των σπορ”. Με την ευχή ότι εκείνος κόρεσε, επιτέλους, τη δίψα του, ότι θα πρυτανεύσει, εφεξής, η λογική και θα ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, απ’ όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, ώστε να μην ξαναχρειαστεί να γράφουμε κείμενα που άπτονται του αστυνομικού ρεπορτάζ, επιχειρούμε μια ρετροσπεκτίβα στα συμβάντα που έβαψαν το κάλτσιο κόκκινο. Στο χρώμα του αίματος…

To πρώτο αίμα...

Πριν από 55 χρόνια, το 1963, καταγράφηκε το πρώτο θύμα στα ιταλικά γήπεδα. Στις 28 Απριλίου, εκείνης της χρονιάς, κατά τη διάρκεια του μπαράζ για την άνοδο στη Serie B, μεταξύ Σαλερνιτάνα και Ποτέντσα οπαδοί εισβάλλουν στον αγωνιστικό χώρο μ’ αφορμή τον μη καταλογισμό πέναλτι. Αστυνομικός, για εκφοβισμό, πυροβόλησε στον αέρα. Ωστόσο η σφαίρα εξοστρακίστηκε και καρφώθηκε στην καρδιά του Τζιουζέπε Πλαϊτάνο, οπαδού της Σαλερνιτάνα, σκοτώνοντας τον.

Δεκαέξι χρόνια αργότερα, στις 28 Οκτώβρη του 1979, μια ώρα πριν το πρώτο σφύριγμα του διαιτητή, το ντέρμπι της Ρώμης (Ρόμα - Λάτσιο) βάφτηκε στο αίμα. Από το πέταλο των φανατικών της Ρόμα («Κούρβα Σουντ») εκτοξεύθηκε φωτοβολίδα πετυχαίνοντας στο πρόσωπο των Βιντσέντσο Παπαρέλι. Ο οπαδός της Λάτσιο εξέπνευσε, λίγο αργότερα, εξαιτίας των θανάσιμων τραυμάτων που αποκόμισε.
Το 1984 και πιο συγκεκρίμενα στις 8 Φλεβάρη, μετά το φινάλε της αναμέτρησης του Κυπέλλου, Τριεστίνα – Ουντινέζε ξέσπασαν επεισόδια μεταξύ των τιφόζι των δύο ομάδων, που είχαν ως θλιβερό απολογισμό τον θάνατο του οπαδού των γηπεδούχων Στέφανο Φουρλάν.

Την ίδια, αιματοβαμμένη, χρονιά, στις 30 Σεπτεμβρίου μετά το τέλος της αναμέτρησης Μίλαν – Κρεμονέζε ο, οπαδός της πρώτης, Μάρκο Φονγκέσι, ήρθε στα χέρια με ομάδα ατόμων που που του έσχιζε τα λάστιχα του αυτοκινήτου του. Επρόκειτο για τιφόζι των «ροσονέρι», επίσης, που νομίζοντας ότι είναι υποστηρικτής της ομάδας της Κρεμόνα μαχαίρωσαν τον ομοϊδέατη τους μέχρι θανάτου...

Τέσσερα χρόνια μετά, το 1988, απόρροια των βιαιότατων επεισοδίων μεταξύ οπαδών της Άσκολι και της Ίντερ, μ’ αφορμή τον μεταξύ τους αγώνα, ήταν ο θάνατος του, 32χρονου τιφόζο των γηπεδούχων, Ναζαρένο Φιλιπίνι.

Την επόμενη χρονιά (1989), στις 4 Ιουνίου, λίγο πριν την έναρξη του αγώνα Μίλαν – Ρόμα περί τους 20 υποστηρικτές των «ροσονέρι» καταδίωκαν 4 οπαδούς των «τζιαλορόσι». Ένας εκ των τιφόζι των «πρωτευουσιάνων», ο 18χρονος Αντόνιο Ντε Φάλκι άφησε την τελευταία του πνοή, από καρδιακή προσβολή, κατά τη διάρκεια της μοιραίας καταδίωξης.

Δύο εβδομάδες αργότερα, μ’ αφορμή την αναμέτρηση Φιορεντίνα – Μπολόνια οι οπαδοί των «βιόλα» εισέβαλλαν στο τρένο που μετέφερε τους φίλους των «ροσομπλού» στην Φλωρεντία. Μία μολότοφ εξερράγη στο εσωτερικό του βαγονιού τραυματίζοντας σοβαρότατα δύο από τους επιτιθέμενους. Ο ένας εξ αυτών ο, 14χρονος, Ιβαν Νταλ Όλιο διεκομίστη με παραμορφωμένο, ολοκληρωτικά, το πρόσωπο του από τα εγκαύματα.

Η θανάσιμη μαχαιριά στον Σπανιόλο

Στις 10 Ιανουαρίου του 1993 μετά το τέλος της αναμέτρησης Αταλάντα – Ρόμα ο 42χρονος οπαδός των γηπεδούχων, Τσελεστίνο Κολόμπι, αφήσε την τελευταία πνοή, συνεπεία καρδιακού επεισοδίου, το οποίο επήλθε όταν βρέθηκε, όλως τυχαίως εν μέσω επεισοδιών κι ενώ οι αστυνομικοί επιχειρούσαν να τα καταστείλουν.

Την επόμενη χρονιά (1994) έπειτα από τον αγώνα Μεσίνα – Ραγκούζα ο 22χρονος οπαδός των φιλοξενούμενων, Σαλβατόρε Μοσκέλα, βρήκε τραγικό θάνατο, αφού αντίπαλοι τιφόζι τον πέταξαν έξω από το τρένο στο οποίο είχε επιβιβαστεί σε μια προσπάθεια του να διαφύγει από εκείνους...

Εν έτη 1995, πριν από το ματς της Τζένοα με την Μίλαν, ο υποστηρικτής των γηπεδούχων, Βιντσέντσο Σπανιόλο, μαχαιρώθηκε θανάσιμα από τον 18χρονο οπαδό των «ροσονέρι» Σιμόνε Μπαρμπάλια. Ο δράστης καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 15 ετών για δολοφονία εκ προθέσεως.

20 χρόνια πριν, το 1998 και πιο συγκεκριμένα την 1η Φεβρουαρίου εκείνης της χρονιάς, ο 32χρονος φίλος της Τρεβίζο, Φάμπιο Ντι Μάϊο, ξεψυχούσε, από καρδιακή προσβολή, μετά από επέμβαση της αστυνομίας, που προσπαθούσε να επαναφέρει την τάξη, έπειτα από τα επεισόδια στον αγώνα με την Κάλιαρι.

Την επόμενη χρονιά (1999) στις 24 Μαϊου, την επομένη του αγώνα Πιατσέντσα – Σαλερνιτάνα (σημαντική για την παραμονή στην Serie A) στο τρένο που μετέφερε τους 3.000 και πλέον φίλους των φιλοξενούμενων πίσω στο Σαλέρνο ξέσπασε πυρκαγιά, λίγο πριν φτάσει στον προορισμό του. Τη φωτιά φέρεται να έβαλαν οι ίδιοι οι οπαδοί της ομάδας της Καμπάνια και 4 εξ αυτών έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της. Επρόκειτο για τους 15χρονους Βιντσέντσο Λιόνι, Τσίρο Αλφιέρι, τον 21χρονος Σιμόνε Βιτάλε και τον 23χρονο Τζιουζέπε Ντιοντάτο.

Νεκροί από πυροβολισμούς οι Σάντρι κι Εσπόζιτο

Ούτε τα προαναφερθέντα περιστατικά, ούτε η είσοδος στην τρέχουσα χιλιετία επέφερε ηρεμία στα ιταλικά γήπεδα. Την 17η Ιουνίου 2001 κατά τη διάρκεια του Μεσίνα – Κατάνια ο 24χρονος τιφόζο των γηπεδούχων Αντονίνο Κουρό χτυπήθηκε από βεγγαλικό, που εκτοξεύθηκε από το «πέταλο» των φιλοξενούμενων. Λίγες μέρες αργότερα κι ενώ ήταν σε κωματώδη κατάσταση εξέπνευσε.

Δύο χρόνια και πλέον αργότερα, στις 20 Σεπτέμβρη του 2003, κατά τη διάρκεια επεισοδίων που ξέσπασαν πριν το ντέρμπι της Καμπάνια, μεταξύ Νάπολι και Αβελίνο, ο 20χρονος οπαδός των “παρτενοπέϊ”, Σέρτζιο Ερκολάνο, προσπαθώντας ν’ αποφύγει την σύλληψη από τις αστυνομικές αρχές έπεσε στο κενό και σκοτώθηκε.

Πέρασαν 4 χρόνια χωρίς θύματα, αλλά ακολούθησε μια χρονιά αιματοβαμμένη. Το 2007 και πιο συγκεκριμένα στις 27 Ιανουαρίου ο Ερμάνο Λικούρζι παράγων της Σαμαρτινέζε της 3ης Κατηγορίας ξεψύχησε στο γήπεδο της Καντσελέζε, μετά από διαδοχικά χτυπήματα που δέχθηκε κατά την προσπάθεια του να σταματήσει διαμάχη που είχε ξεσπάσει...

Πέντε μέρες αργότερα (2 Φεβρουράριου) ο αστυνομικός επιθεωρητής Φιλίπο Ρατσίτι έχασε την ζωή του κατά τη διάρκεια εκτεταμένων επεισοδίων που διαδραματίστηκαν στο φινάλε του σικελικού ντέρμπι Κατάνια – Παλέρμο μεταξύ των δυνάμεων καταστολής και των τιφόζι των γηπεδούχων.

Στις 11 Νοέμβρη, της ίδιας χρονιάς, ο Γκαμπριέλε Σάντρι, οπαδός της Λάτσιο, άφησε την τελευταία του πνοή από πυροβολισμό του αστυνομικού Λουίτζι Σπακαροτέλα. Ο τελευταίος επενέβαινε κατασταλτικά στα επεισόδια που είχαν ξεσπάσει μεταξύ των εκδρομέων της ομάδας της Ρώμης κι εκείνων της Γιουβέντους, μετά την μοιραία τους συνάντηση, σε βενζινάδικο της Εθνικής οδού, κοντά στο Αρέτσο.

Το τελευταίο θύμα των ιταλικών γηπέδων, μέχρι εκείνο της 26ης Δεκεμβρίου, καταγράφηκε στις 25 Ιουνίου 2014. Τότε ο, 31χρονος, Τσίρο Εσπόζιτο, οπαδός της Νάπολι, μετά από 53 μέρες στην εντατική, μεταξύ ζωής και θανάτου, εξέπνευσε απόρροια του θανάσιμου τραυματισμού του, από πυροβολισμό, στις 3 Μαίου πριν τον τελικό του Κυπέλλου, με την Φιορεντίνα, στο Ολίμπικο της Ρώμης.

Ωστόσο τα πυρά τα είχε δεχθεί από χούλιγκαν της Ρόμα. Τον Ντανιέλε Ντε Σάντις. Ο οποίος πρωτόδικα καταδικάστηκε σε 26 χρόνια αλλά στο Εφετείο η ποινή του μειώθηκε στα 16....Παρεμπιπτόντως ο τελικός παρά το συμβάν και το τεταμένο κλίμα στις κερκίδες των «παρτενοπέϊ» διεξήχθη κανονικά κι η Νάπολι είχε κερδίσει 3-1...