Λουιζάο στο Fosonline: «Έχει όλο το μέλλον μπροστά του ο Ζοσέ Σα»

Ένας από τους κορυφαίους κεντρικούς αμυντικούς που διακρίθηκαν στο Ευρωπαικό ποδόσφαιρο την τελευταία 10ετία, ο Βραζιλιάνος Λουιζάο, μίλησε αποκλειστικά στο Μάνο Σταραμόπουλο και το fosonline.gr για τη νέα Μπενφίκα, τα φαβορί του Champions League, τον Ζοσέ Σα και άλλα ενδιαφέροντα...

Λουιζάο στο Fosonline: «Έχει όλο το μέλλον μπροστά του ο Ζοσέ Σα»

Μόλις πριν λίγους μήνες πήρε αποχώρησε από την ενεργό δράση, μετά από 11 σαιζόν στην Μπενφίκα όπου πραγματοποίησε μία σπουδαία καριέρα. Ο λόγος για τον 37χρονο (γεννημένος στις 13/2/1981 στο Αμπάρο) βραζιλιάνο κεντρικό αμυντικό, Λουιζάο, που είχε ξεκινήσει την λαμπρή σταδιοδρομία του στην Ατλέτικο Γιουβέντους που όμως δεν έπαιξε ούτε μία φορά και έπειτα το 2000 μετακινήθηκε στην Κρουζέιρο.

Τώρα ο υψηλόσωμος (1μ94) ετοιμάζεται να εισέλθει στα διοικητικά της μεγάλης Πορτογαλικής ομάδας και ήταν φυσικό να τον στείλει στη Νιόν, να πάρει μία πρώτη γεύση από τις κληρώσεις που πραγματοποιούνται στο «αρχηγείο» της ΟΥΕΦΑ και πως θα πρέπει να κινείται από δω και πέρα στα «σαλόνια» του διεθνούς ποδοσφαίρου.

Ο Μάνος Σταραμόπουλος και το Fosonline.gr τον συνάντησε στην πρώτη του αυτή επίσκεψη στα γραφεία της Ευρωπαικής Συνομοσπονδίας και μίλησε αποκλειστικά μαζί του:

- Πως σου φαίνονται τώρα τα πράγματα, που είσαι εκτός δράσης;

« Ακόμη πρέπει να παραδεχθώ δεν το έχω συνηθίσει. Άλλωστε μόλις πριν λίγους μήνες αποφάσισα να αποχωρήσω από την ενεργό δράση και σίγουρα δεν το έχω συνηθίσει ακόμη. Θα χρειασθεί ένα διάστημα προσαρμογής για να το καταφέρω..»

- Σε τι ακριβώς θέση προορίζεσαι να σε τοποθετήσει η διοίκηση της Μπενφίκα. Ας πούμε στο κομμάτι των διεθνών σχέσεων που είσαι ένας σημαντικός παλιός ποδοσφαιριστής και σε γνωρίζει ο κόσμος, όπως γίνεται και με άλλους πρώην ποδοσφαιριστές;

« Δεν μπορώ να το ξέρω αυτό. Τώρα ήρθα εδώ για να πάρω μία πρώτη γεύση, καια μετά θα έχω συζήτηση με την διοίκηση για να δούμε που ακριβώς θα απασχοληθώ..»

- Τον τερματοφύλακα του Ολυμπιακού τον Ζοσέ Σα τον γνωρίζεις; Πάει θαυμάσια …

« Ναι τον ήξερα από πριν. Είναι πολύ καλός και έχει μέλλον μπροστά του….»

- Πως είδες την κλήρωση που σας φέρνει αντιμέτωπους με την Γαλατασαράι;

« Εμείς έχουμε μία νεανική κατά βάση ομάδα, με ορισμένους έμπειρους ποδοσφαιριστές όπως ο Ζόνας. Έχουμε τον τερματοφύλακα της εθνικής Ελλάδος, Οδυσσέα Βλαχοδήμο που παρουσιάζει ανοδική πορεία και μας ικανοποιεί. Σίγουρα η κλήρωση δεν είναι εύκολη. Θα πρέπει να παίξουμε πολύ καλά και στα δύο παιχνίδια. Ευελπιστώ γιατί έχουμε μπροστά μας αρκετό καιρό έως τον Φεβρουάριο να έχουμε βελτιωθεί πιο πολύ και να προκριθούμε..»

- Στο πρωτάθλημα πιστεύεις ότι μπορείτε να ανακόψετε την πορεία της Πόρτο;

« Είναι νωρίς ακόμη να μιλήσουμε για τίτλο. Στην γενική κατάταξη βρισκόμαστε στην δεύτερη θέση πίσω από την Πόρτο και σίγουρα στόχος μας είναι να την φτάσουμε και να την ξεπεράσουμε. Θα δούμε …»

Eξαίρετοι Καραγκούνης και Κατσουράνης

- Αλήθεια, θυμάσαι που είχες συμπαίκτες δύο από τα μεγαλύτερα ονόματα του Ελληνικού ποδοσφαίρου τον Γιώργο Καραγκούνη και τον Κώστα Κατσουράνη;

« Βέβαια, πως δεν τους θυμάμαι. Και οι δύο εξαίρετοι άνθρωποι και ποδοσφαιριστές. Περάσαμε ωραίες ημέρες μαζί..»

- Στο Τσάμπιονς Λιγκ πως βλέπεις να προχωρούν φέτος τα πράγματα. Θα έχουμε ξανά τις ίδιες ομάδες να πρωταγωνιστούν ή μπορεί να υπάρξει και καμία έκπληξη;

« Νομίζω οι ίδιες ομάδες Μπαρσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης, Γιουβέντους, Μπάγερν, Μάντσεστερ Σίτυ , Παρί Σεν Ζερμέν ίσως και η Λίβερπουλ θα διεκδικήσουν το τρόπαιο. Θέλω να δω όμως τι θα κάνει και η Ατλέτικο που φέτος ο τελικός θα διεξαχθεί στο νέο της γήπεδο το «Μετροπολιτάνο».

*** Ο Λουιζάο (πλήρες όνομα Άντερσον Λουίζ Ντα Σίλβα) φόρεσε για 11 σαιζόν την φανέλλα των «αετών της Λισσαβώνας» αγωνιζόμενος στην θέση του δεύτερου στόπερ (τυπικά λίμπερο) . Κατέκτησε 6 πρωταθλήματα Πορτογαλίας,3 κύπελλα, 7 Λιγκ καπ, 4 Σούπερ Καπ Πορτογαλίας (πάντα), 2 Συνομοσπονδιών με την εθνική Βραζιλίας (2005,2009),1 Κόπα Αμέρικα (στο Περού το 2004). Στην καριέρα του έπαιξε σε 399 παιχνίδια (33 τέρματα),ενώ φόρεσε 44 φορές την φανέλλα της «Σελεσάο» (3 γκολ).

Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball.com , Mundo Deportivo