Στο κυνήγι του ΑΠΟΕΛ (pics)

Μία ανασκόπηση στο πρώτο μισό της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου στο κυπριακό πρωτάθλημα και τις μάχες των ομάδων τόσο στην κορυφή της βαθμολογίας όσο και στην «ουρά».

Στο κυνήγι του ΑΠΟΕΛ (pics)

Πρωταθλητής χειμώνα αναδείχτηκε την εφετινή αγωνιστική περίοδο στο κυπριακό πρωτάθλημα ο ΑΠΟΕΛ, αφού όσο κι αν προσπάθησε η ΑΕ Λεμεσού δεν κατάφερε τελικά να του πάρει τα «σκήπτρα». Με τη συμπλήρωση 14ων αγωνιστικών στην κατηγορία, οι πρωταθλητές κάνουν γιορτές στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα με έναν πόντο περισσότερο από την δεύτερη ΑΕΛ, ενώ ενόψει της νέας χρονιάς ευχή όλων στο «στρατόπεδο» του συλλόγου της Λευκωσίας είναι να συνεχίσει ο σύλλογος το δρόμο των επιτυχιών και να φτάσει στην κατάκτηση του τροπαίου, του 28ου της ιστορίας του και έβδομου σερί.

Η πρωτιά αυτή, βέβαια, κάθε άλλο παρά εύκολα ήρθε για τον ΑΠΟΕΛ, καθώς από το ξεκίνημα της περιόδου πέρασε από… μύρια κύματα μέχρι να βρει το δρόμο του. Αφού πρώτα αποκλείστηκε στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ από την Σούντουβα και στη συνέχεια στα πλέι-οφ του Γιουρόπα Λιγκ από την Αστάνα, απέλυσε στα μέσα του περασμένου Σεπτέμβρη τον προπονητή Μπρούνο Μπαλτάζαρ, ενώ ακόμα και ο Γιώργος Κωστής που τον διαδέχτηκε απολύθηκε και αυτός λίγο καιρό αργότερα έπειτα από τη βαριά ήττα της ομάδας με 5-2 από τη Δόξα Κατωκοπιάς στο πρωτάθλημα.

Η έλευση του Πάολο Τραμετσάνι στις αρχές Οκτωβρίου επανέφερε τελικά την ηρεμία στο «στρατόπεδο» των «γαλαζοκίτρινων», καθώς ο Ιταλός τεχνικός κατάφερε να διορθώσει πολλά από τα «κακώς κείμενα» που παρουσίασε η ομάδα από το ξεκίνημα της περιόδου. Με σωστό πλάνο ανέβασε αγωνιστικά τον ΑΠΟΕΛ και οι πρωταθλητές πάτησαν… γκάζι και έφτασαν στην κορυφή του πρωταθλήματος.

Για την επιστροφή βέβαια του ΑΠΟΕΛ στην «κεφαλή» της κατάταξης έβαλε το… χέρι της και η ΑΕΛ. Η ομάδα της Λεμεσού έκανε εξαιρετικό ξεκίνημα στην κατηγορία, ωστόσο από τα μέσα του περασμένου Νοέμβρη μέχρι σήμερα γκρέμισε όσα έχτισε το προηγούμενο διάστημα. Γνώρισε τρεις ήττες στα έξι τελευταία της παιχνίδια και «γκρεμίστηκε» από την κορυφή. Τελευταίο «χαστούκι» ήταν αυτό της περασμένης Κυριακής εντός έδρας από την Ανόρθωση με το βαρύ 3-0, που έδωσε και την ευκαιρία στον ΑΠΟΕΛ να περάσει στην κορυφή και να κερδίσει τον τίτλου του πρωταθλητή χειμώνα.

Ο Απόλλωνας και η… ιδιαίτερη «Κυρία»

Στην τρίτη θέση της βαθμολογίας είναι ο Απόλλων Λεμεσού, ο οποίος την περσινή σεζόν έχασε στο «νήμα» τον τίτλο από τον ΑΠΟΕΛ, καθώς τερμάτισε δεύτερος με μόλις δύο πόντους λιγότερους. Την εφετινή σεζόν ξεκίνησε δυναμικά την πορεία του, ωστόσο τα στραβοπατήματά του τις τελευταίες αγωνιστικές τον απομάκρυναν από την κορυφή. Πρώτα ήρθε η βαριά ήττα με 5-1 από τον ΑΠΟΕΛ στις 3 του Δεκέμβρη και παρά το ξέσπασμα με τη νίκη επί της Ένωσης, ήρθε ισόπαλος στα επόμενα δύο παιχνίδια του με ΑΕΚ Λάρνακας και Πάφο. Παρόλα αυτά, ο Απόλλωνας παραμένει στο κυνήγι του τίτλου. Αν και είναι τρίτος, απέχει μόλις πέντε πόντους από τον πρωτοπόρο ΑΠΟΕΛ και μάλιστα έχει κι ένα ματς λιγότερο.

Η Ανόρθωση που προαναφέραμε βρίσκεται στην τέταρτη θέση, έχοντας χαράξει μία… ιδιαίτερη πορεία ως τώρα! Από την 1η του Σεπτέμβρη μέχρι και στις αρχές Νοεμβρίου δεν πανηγύρισε ούτε μία νίκη σε έξι αναμετρήσεις της, ωστόσο στη συνέχεια γύρισε «σελίδα» και αναρριχήθηκε στη βαθμολογία. Στα αξιοσημείωτα μάλιστα για την «Κυρία» είναι και το γεγονός ότι είναι η μοναδική ομάδα της κατηγορίας που δεν έχει γνωρίσει ακόμα την ήττα μακριά από την έδρα της!

Η πρόσληψη του Αναστασίου και η μάχη για «σωτηρία»

Πέραν αυτών, η ΑΕΚ Λάρνακας βρίσκεται στο -3 από την Ανόρθωση, αλλά έχει δύο παιχνίδια λιγότερα και στο υπόλοιπο της περιόδου θα συνεχίσει τη μάχη της για να αναρριχηθεί στη βαθμολογία, ενώ όσον αφορά τις υπόλοιπες ομάδες της κατηγορίας αξίζει να αναφερθούμε και στην Ομόνοια, η οποία είναι έβδομη και από τις αρχές του περασμένου Νοέμβρη προσέλαβε τον Γιάννη Αναστασίου στην τεχνική της ηγεσία.

Τέλος, στην «ουρά» της βαθμολογίας συνεχίζεται η μάχη των ομάδων για παραμονή στο θεσμό. Στη χειρότερη θέση, πάντως, βρίσκεται ο Ερμής, ο οποίος είναι «ουραγός» της κατηγορίας κι έχει γνωρίσει 11 ήττες στα 14 έως τώρα παιχνίδια του.

Η επόμενη αγωνιστική στο κυπριακό πρωτάθλημα είναι προγραμματισμένη για τις 5 Ιανουαρίου. Όλες οι ομάδες έχουν ήδη ξεκινήσει το μεταγραφικό τους σχεδιασμό ώστε να ενισχυθούν για το δεύτερο μισό της περιόδου κι αυτό που μένει να φανεί είναι ποιες θα καταφέρουν να πετύχουν τους στόχους τους στις μάχες που θα δοθούν για την κατάκτηση του τίτλου, των ευρωπαϊκών εισιτηρίων αλλά και τη «σωτηρία» στο θεσμό.