Η επόμενη μέρα για Μουρίνιο και Μάντσεστερ

H επόμενη μέρα που θα κρίνει πολλά τόσο για τον ίδιο τον 55χρονο προπονητή, όσο και για την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Η επόμενη μέρα για Μουρίνιο και Μάντσεστερ

Τα «σημάδια» της διοίκησης της Γιουνάιτεντ που προμήνυαν το τέλος, η απογοητευτική πορεία της ομάδας υπό την καθοδήγηση του Πορτογάλου και η επόμενη μέρα που θα κρίνει πολλά τόσο για τον ίδιο τον 55χρονο, όσο και τον ίδιο τον αγγλικό σύλλογο

Το μεγάλο ερώτημα από το ξεκίνημα της εφετινής αγωνιστικής περιόδου δεν ήταν το αν θα έφευγε ο Ζοσέ Μουρίνιο από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά… το πότε! Όσοι «αφουγκράζονταν» τα όσα συνέβαιναν στο εσωτερικό των «κόκκινων διαβόλων» κι έβλεπαν τα «σημάδια» της διοίκησης από το καλοκαίρι, γνώριζαν εκ των προτέρων πως σύντομα θα έπεφταν οι τίτλοι τέλους στην καριέρα του Πορτογάλου τεχνικού στο «Όλντ Τράφορντ». Χαρακτηριστικό παράδειγμα τούτου, ακόμα και η μεταγραφική πολιτική που ακολούθησε η διοίκηση πριν από λίγους μήνες, με αποτέλεσμα να έρθει η πρώτη μεγάλη σύγκρουση με τον 55χρονο τεχνικό.

Την πρώτη χρονιά έβγαλε από το ταμείο της σχεδόν 166 εκατομμύρια λίρες για να αποκτήσει τους Πογκμπά, Μκχιταριάν, Μπαϊγί (σ. ο Ιμπραΐμοβιτς πήγε ως ελεύθερος), τη δεύτερη άλλα 180 εκατομμύρια στερλίνες με τους Λουκάκου, Μάτιτς, Λίντελοφ και Αλέξις Σάντσες, αλλά το περασμένο καλοκαίρι έπεσε στα… 74,5 εκατομμύρια (!) με τους Φρεντ, Νταλότ, Γκραντ, δίχως να ικανοποιήσει τις υπόλοιπες απαιτήσεις του Μουρίνιο.

Το ότι η Γιουνάιτεντ απογοήτευσε με την πορεία της υπό την καθοδήγηση του Πορτογάλου, είναι ξεκάθαρο! Για το μέγεθος, δε, του συλλόγου, που υπό τις οδηγίες του Σερ Αλεξ Φέργκιουσον κατέκτησε «αμέτρητους» τίτλους στο Νησί κι έγινε η πιο επιτυχημένη ομάδα στη χώρα, ακόμα και τα τρία τρόπαια του Μουρίνιο στην πρώτη του σεζόν στο σύλλογο (Κομιούνιτι Σιλντ, Λιγκ Καπ και Γιουρόπα Λιγκ) δεν ήταν αρκετά για να τον «δέσουν»… αιώνια στην ομάδα.

Η αγωνιστική «εικόνα» της Μάντσεστερ όλο το διάστημα της παρουσίας του «Special One» στην τεχνική ηγεσία ήταν επιεικώς… κάκιστη, ενώ η έκφραση στο πρόσωπο τόσο του εκτελεστικού αντιπροέδρου της ομάδας, Εντ Γιούντγουορντ, όσο και του Σερ Μπόμπι Τσάρλτον στα επίσημα του «Άνφιλντ», στην ήττα από τη Λίβερπουλ την περασμένη Κυριακή, μαρτυρούσε πολλά περισσότερα απ’ όσα έδειχνε ο τηλεοπτικός φακός! Το τέλος ήταν πλέον πολύ κοντά… όπως και αποδείχτηκε!

Αγωνιστική κατάρρευση στην Πρέμιερ Λιγκ

Αν βάλουμε στην άκρη το γεγονός ότι ο Μουρίνιο σε ακόμα μία ομάδα ήρθε σε σύγκρουση με αρκετούς από τους παίκτες του, όπως είχε κάνει παλαιότερα τόσο στη Ρεάλ Μαδρίτης όσο και στην Τσέλσι, αγωνιστικά η Γιουνάιτεντ ήταν απογοητευτική εφέτος σε όλα τα επίπεδα! Υπό τις οδηγίες του Πορτογάλου είχε ποσοστό 1,62 γκολ ανα παιχνίδι στην Πρέμιερ Λιγκ, το οποίο ήταν μικρότερο ακόμα και από την περίοδο της παρουσίας του Ντέιβιντ Μόγιες στον πάγκο της ομάδας (που απολύθηκε πριν καν ολοκληρωθεί η σεζόν 2013/14), ενώ σε ολόκληρη τη θητεία του 55χρονου στο «Ολντ Τράφορντ» η Μάντσεστερ έχει πετύχει 151 γκολ στην κατηγορία (σε 93 συνολικά ματς), ήτοι 83 λιγότερα απ’ όσα σημείωσε η «αιώνια» αντίπαλος και πρωταθλήτρια Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρντιόλα (234)!

Όσον αφορά, δε, τα «μετόπισθεν», η κατάσταση ήταν χειρότερη, όσο κι αν φημίζεται ο Μουρίνιο για την… τακτική του «πούλμαν»! Εφέτος έχει ήδη δεχτεί 29 γκολ στην κατηγορία σε 17 παιχνίδια, ήτοι ένα περισσότερο σε σύγκριση με ολόκληρη την περσινή αγωνιστική περίοδο που μέτρησε 28 γκολ σε 38 ματς, ενώ παράλληλα χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός πως ακόμα και η Χάντερσφιλντ που βρίσκεται στην ζώνη του υποβιβασμού και συγκεκριμένα στην προτελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα της Πρέμιερ Λιγκ, έχει δεχτεί λιγότερα γκολ από τους «κόκκινους διαβόλους» και συγκεκριμένα 28! Μάλιστα, μόνο η «ουραγός» Φούλαμ, αλλά και οι Κάρντιφ, Μπέρνλι και Σαουθάμπτον που παλεύουν για την σωτηρία τους εφέτος στην κατηγορία έχουν δεχτεί περισσότερα γκολ από τη Γιουνάιτεντ!

Από την πλευρά της, η Μάντσεστερ βρίσκεται στην έκτη θέση της βαθμολογίας με 26 πόντους σε 17 αγωνιστικές, που είναι η χειρότερή της συγκομιδή πόντων στη μεγάλη κατηγορία του αγγλικού πρωταθλήματος από την περίοδο 1990-91, ενώ το γεγονός ότι η Λίβερπουλ βρίσκεται μπροστά της με 19 πόντους μέχρι τώρα στη σεζόν συμβαίνει για πρώτα φορά στα χρονικά της Πρέμιερ Λιγκ! Η υπόθεση της διεκδίκησης του εφετινού τίτλου έχει κάνει προ πολλού «φτερά», ενώ μένει να φανεί αν θα προλάβει η Γιουνάιτεντ το «τρένο» του Τσάμπιονς Λιγκ, με δεδομένο ότι ήδη απέχει 11 πόντους από την τέταρτη Τσέλσι.

Η επόμενη μέρα για τον Πορτογάλο και τη Γιουνάιτεντ

Για τον ίδιο τον Μουρίνιο η επόμενη μέρα πλέον θα είναι δύσκολη αλλά και κομβική, αφού παρά το όνομα που «έχτισε» όλα αυτά τα χρόνια με τις κατακτήσεις του, ιδίως στο Τσάμπιονς Λιγκ, η… αστερόσκονη αρχίζει σιγά – σιγά να φεύγει έπειτα από τις πορείες του σε Τσέλσι και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και φυσικά τις απολύσεις του την τελευταία πενταετία. Αν θα καταφέρει να συνεχίσει να «κουβαλάει» στις πλάτες του τον τίτλο του «Special One», είναι κάτι που θα φανεί στη συνέχεια και στην επόμενη επιλογή του.

Όσο για τη Γιουνάιτεντ; Εξίσου δύσκολη είναι η συνέχεια και για τον αγγλικό σύλλογο, αφού η επιλογή του επόμενου προπονητή θα αποδειχτεί κρίσιμη για το μέλλον της ομάδας. Αν θα καταφέρει, δηλαδή, να επιστρέψει άμεσα στο δρόμο των επιτυχιών ή αν θα την πάρει ο… κατήφορος! Μετά τον Φέργκιουσον, πάντως, η Μάντσεστερ δεν κατάφερε να σταθεί στα «πόδια» της ούτε με τον Μόγιες, ούτε με τον Φαν Χάαλ, αλλά ούτε και με τον Μουρίνιο. Στη λίστα της διοίκησης για τον διάδοχο του Μουρίνιο βρίσκονται κυρίως τα ονόματα των Ζινεντίν Ζιντάν και Μαουρίσιο Ποκετίνο. Για τον τελευταίο, πάντως, η Τότεναμ προέβλεψε τα… μελλούμενα και «έδεσε» τον Αργεντινό τον περασμένο Μάη ως το 2023.

Τέλος, για την ιστορία… το ημερολόγιο έδειχνε 17 Δεκεμβρίου όταν η Τσέλσι απέλυσε τον Μουρίνιο από την τεχνική της ηγεσία το 2015, όταν ο Πορτογάλος είχε χάσει τα 9 από τα 16 παιχνίδια στην Πρέμιερ Λιγκ! Η Γιουνάιτεντ… άργησε μία μέρα!