Ο αδιόρθωτος Ντεμπελέ και τα παραδείγματα προς αποφυγή

Τα πειθαρχικά παραπτώματα του Γάλλου επιθετικού που έχουν προβληματίσει τη Μπαρτσελόνα και οι περιπτώσεις παικτών που λόγω της συμπεριφοράς τους δεν δικαίωσαν τις προσδοκίες.

Ο αδιόρθωτος Ντεμπελέ και τα παραδείγματα προς αποφυγή

Πρόκειται για έναν παίκτη με τεράστιο ποδοσφαιρικό ταλέντο. Τι να το κάνεις όμως, όταν η συμπεριφορά του πολλές φορές έχει δημιουργήσει προβλήματα στον σύλλογο στον οποίο αγωνίζεται. Ο λόγος για τον Ουσμάν Ντεμπελέ της Μπαρτσελόνα, ο οποίος παρά την εξαιρετική του πορεία την εφετινή αγωνιστική περίοδο έχει καταφέρει να συγκεντρώσει πάνω του τα βλέμματα για τα συνεχή του πειθαρχικά παραπτώματα. Τελευταίο εξ αυτών, η καθυστέρησή του κατά δύο ώρες στην προπόνηση της περασμένης Κυριακής, που είχε ως αποτέλεσμα να του επιβληθεί χρηματικό πρόστιμο που ξεπερνούσε τις 100 χιλιάδες ευρώ.

Στη Μπαρτσελόνα άπαντες προσπαθούν να διαχειριστούν την κατάσταση με τον… αδιόρθωτο Γάλλο. Τη μια ο 21χρονος υποπίπτει σε παράπτωμα και φουντώνουν οι φήμες περί πώλησής του ακόμα και κατά τη διάρκεια της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου του Ιανουαρίου και την άλλη εντυπωσιάζει με τις εμφανίσεις του και πετυχαίνει κρίσιμα γκολ για τους «μπλαουγκράνα», «υποχρεώνοντας» έτσι τους Καταλανούς να του δώσουν νέα ευκαιρία και να ξανασκεφτούν το ενδεχόμενο πώλησής του.

Τις πιο σωστές συμβουλές, ωστόσο, για την περίπτωση του Ντεμπελέ τις έδωσαν δύο μεγάλες μορφές της «Μπάρτσα». Ο Αντρές Ινιέστα κατά την πρόσφατα επίσκεψή του στον προπονητικό κέντρο της ομάδας, είπε για την περίπτωση του Γάλλου ότι «πρέπει να διορθώσει τα λάθη του και να μην τον «σκοτώσουν» στη Μπαρτσελόνα, μόνο αν δεν υπάρχει λύση. Καλύτερα να λύνεις τα πράγματα απ’ το να τα τελειώνεις», ενώ έναν μήνα νωρίτερα ο άλλοτε μεγάλος αρχηγός του συλλόγου, Κάρλες Πουγιόλ, υπογράμμισε: «Είναι σημαντικό να καταλάβει το που βρίσκεται και να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που του δίνονται. Μερικές φορές όταν είσαι νεαρός, δεν αντιλαμβάνεσαι πως αφήνεις ευκαιρίες να περάσουν και όταν το καταλαβαίνεις είναι πια αργά».

Οι περιπτώσεις των Μπαλοτέλι και Αντριάνο

Οι περιπτώσεις παικτών που παρά το πλούσιο ποδοσφαιρικό τους ταλέντο δεν κατάφεραν να γράψουν «χρυσές σελίδες» στο άθλημα λόγω του… ιδιαίτερου χαρακτήρα τους δεν είναι λίγες. Αυτό που έχει σημασία όμως για τον Ουσμάν Ντεμπελέ, είναι να μην βάλει κι αυτός το όνομά του στη συγκεκριμένη λίστα. Ο Μάριο Μπαλοτέλι χαρακτηρίστηκε στο παρελθόν ως ένα από τα μεγαλύτερα ανερχόμενα «αστέρια» του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Εκ του αποτελέσματος, όμως, δεν κατάφερε να δικαιώσει τις προσδοκίες! Έπειτα από την εξαιρετική του παρουσία στην Ίντερ, μετακόμισε στη Μάντσεστερ Σίτι το καλοκαίρι του 2010. Τα… καμώματά του όμως στους «πολίτες» έγιναν ουκ ολίγες φορές πρωτοσέλιδα στη Βρετανία και το αποτέλεσμα ήταν να αρχίσει σιγά – σιγά ο αγωνιστικός «κατήφορος» για τον Ιταλό επιθετικό.

Η μετακίνησή του στη Μίλαν αλλά και αυτή στη Λίβερπουλ δεν επανέφερε την πορεία του σε υψηλά επίπεδα, ενώ πλέον αγωνίζεται στη Γαλλία με τη φανέλα Νις, η οποία τα τελευταία χρόνια που τον έχει στις τάξεις της του ανανεώνει κάθε καλοκαίρι το συμβόλαιο μόνο για έναν χρόνο.

Φυσικά, μεγαλύτερο παράδειγμα προς αποφυγή για τον Ντεμπελέ είναι αυτό του Αντριάνο. Του Βραζιλιάνου επιθετικού που από τα πρώτα του κιόλας βήματα της καριέρας του είχε «μαγέψει» ολόκληρο τον κόσμο με τα ποδοσφαιρικά του χαρίσματα, αλλά και που η λάμψη αυτή δεν κράτησε τελικά πολύ! Έλεγαν γι’ αυτόν ότι αφού είχε το «φαρμακερό» αριστερό πόδι του Ρομπέρτο Κάρλος και την απίστευτη τεχνική του Ρονάλντο θα ήταν ο διάδοχός τους. Κι όμως, ούτε αυτός κατάφερε να διαγράψει μία πορεία ανάλογη του πλούσιου ταλέντου του. Από τα 34 του χρόνια αποφάσισε να γυρίσει εκεί όπου μεγάλωσε, στο Ρίο, ενώ τα δημοσιεύματα περί εμπλοκής του σε συμμορίες προκάλεσαν σοκ.

Οι περιπτώσεις αυτές δεν σημαίνει ότι και ο Ουσμάν Ντεμπελέ θα διαγράψει μία ανάλογη πορεία. Το σημαντικό ωστόσο για τον ίδιο τον παίκτη είναι να αφήσει πίσω του τον... κακό του εαυτό. Το κλίμα στο «στρατόπεδο» της Μπαρτσελόνα είναι η μεγάλη ευκαιρία του να μην βρεθεί στον «κατήφορο», ενώ το γεγονός ότι προσήλθε μιάμιση ώρα (!) πριν την προγραμματισμένη συνάντηση των Καταλανών, όπου του έγινε γνωστό το χρηματικό πρόστιμο για το τελευταίο του πειθαρχικό παράπτωμα, ίσως να είναι και ένα πρώτο βήμα για μία θετική εξέλιξη. Όπως και να’ χει… στο χέρι του είναι!