Ο νέος “Νόϊερ” είναι στην Βαρκελώνη!

O Mαρκ Αντρέ Τερ Στέγκεν κατά τους συμπατριώτες του πρέπει να υπερασπιστεί την εστία των «πάντσερ» στο Μουντιάλ της Ρωσίας, αφού ο γκολκίπερ της Μπάγερν Μονάχου ακόμη είναι στα...πιτς.

Ο νέος “Νόϊερ” είναι στην Βαρκελώνη!

Πριν από 4 χρόνια έφτασε κοντά στο να κάνει ότι δεν κατάφερε ουδείς γκολκίπερ μετά τον Λεβ Γιασίν, που, το 1963, έγινε ο μόνος τερματοφύλακας που κατέκτησε την «Χρυσή Μπάλα». Ωστόσο, ο Μάνουελ Νόϊερ (περί ου ο λόγος...) ούτε με τις «δάφνες» της κατάκτησης του Μουντιάλ στα γήπεδα της Βραζιλίας κατάφερε να γκρεμίσει τον διπολισμό (Κριστιάνο Ρονάλντο - Μέσι) στην ψηφοφορία για το κορυφαίο, ατομικό, βραβείο σε ποδοσφαιρικό επίπεδο, που κρατά από το 2008. Ο Γερμανός κίπερ κατετάγη τρίτος, υψηλότερη θέση για γκολκίπερ μετά τη 2η του Μπουφόν που, το 2006, είχε απολέσει τη διάκριση ελέω του συμπαίκτη του -κι επίσης κατόχου του Μουντιάλ με τους «ατζούρι»- Φάμπιο Καναβάρο.

Σήμερα, όμως, ο Τεύτονας κάνει αγώνα δρόμου για να προλάβει το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας, όπου τα «πάντσερ» θα επιχειρήσουν ό,τι τελευταία κατάφερε η Εθνική Βραζιλίας του 1962: να υπερασπιστούν επιτυχήμενα τα παγκόσμια «σκήπτρα». Ο γκολκίπερ της Μπάγερν Μονάχου κινδυνεύει να μην είναι έτοιμος, εγκαίρως, λόγω ρήξης στο μετατάρσιο του αριστερού του ποδιού. Δεν αγωνίζεται από τις 16 Σεπτέμβρη και την τρέχουσα σεζόν έχει μόλις 4 παρουσίες (3 στο πρωτάθλημα και μια στο Champions League), ενώ στις τελευταίες 365 μέρες αγωνίστηκε 7 φορές συνολικά. Όταν τον Σεπτέμβρη υπεβλήθη σ’ εγχείριση και του έβαλαν μια λάμα στο πόδι οι πληροφορίες έλεγαν ότι θα επιστρέψει Γενάρη. Ο Μάρτης τελειώνει κι ακόμη δεν έχει επανέλθει.

Παρότι Βαυαροί και γερμανική Π.Ο καθησυχάζουν ότι θα είναι στο Μουντιάλ, τα ΜΜΕ της χώρας κι οι ποδοσφαιρόφιλοι ανησυχούν για το βαθμό ετοιμότητας του. Μάλιστα σε ηλεκτρονική ψηφοφορία, του τηλεοπτικού δικτύου Sport1, όπου συμμετείχαν 31.000 άτομα, προέκριναν για βασικό στα ρωσικά γήπεδα τον, μέχρι τούδε, αναπληρωματικό του, Μαρκ Αντρέ Τερ Στέγκεν. Ο 25χρονος γκολκίπερ της Μπαρτσελόνα συγκέντρωσε το 50% των προτιμήσεων, ξεπερνώντας τον δημοφιλέστατο, όπως αποδεικνύει το 45% που συγκέντρωσε, Νόϊερ.

Η...επανάσταση του 2016 και η ικανότητα στο παιχνίδι με τα πόδια

Η προτίμηση δεν σχετίζεται μόνο με το ότι με τον 25χρονο γκολκίπερ από το Μένχενγκλαντμπαχ («προϊόν» της Ακαδημίας της Μπορούσια από το 1996 και μέλος της ως το 2014) το περσινό καλοκαίρι κατακτήθηκε το Κύπελλο Συνομοσπονδιών, στην Ρωσία. Σημαντικό ρόλο παίζουν οι αγωνιστικές ομοιότητες του με τον Νόϊερ, αλλά και τα φετινά πεπραγμένα του στην Μπαρτσελόνα.

Σε μια ομάδα που τα πάντα κινούνται πέριξ του Μέσι, ο Τερ Στέγκεν έχει καταφέρει να προκαλέσει αίσθηση, αφού με τα 13 γκολ που έχει δεχθεί είναι φαβορί για το βραβείο «Θαμόρα», που απονέμεται στον κορυφαίο γκολκίπερ της Πριμέρα. Ταυτόχρονα, αποτελεί βασικό υπαίτιο που η Μπαρτσελόνα έχει την καλύτερη άμυνα του Τσάμπιονς Λιγκ με μόνο δύο γκολ παθητικό!

Τα ανωτέρω αποτελούν απότοκα της πιο μεστής σεζόν της καριέρας του. Ο Τερ Στέγκεν, που ερχόμενος στην Βαρκελώνη ήταν, αρχικά, τερματοφύλακας...Κυπέλλων (αγωνιζόμενος σε Κόπα και Τσάμπιονς Λιγκ που κατέκτησε αμφότερα με την πρώτη), λόγω της παρουσίας του εμπειρότερου Κλάουντιο Μπράβο, το καλοκαίρι του 2016 έκανε την... επανάσταση του, ζητώντας να είναι βασικός και στο πρωτάθλημα.

Οι ιθύνοντες της Μπαρτσελόνα παρότι ο Χιλιάνος είχε πραγματοποιήσει 2 εκπληκτικές σεζόν τον «θυσίασαν», πουλώντας τον στην Μάντσεστερ Σίτι, ποντάροντας στον «πλαστικό» Γερμανό, λόγω της ικανότητας του στο παιχνίδι με τα πόδια. Κομβικής σημασίας για τον τρόπο που αγωνίζονται οι «μπλαουγκράνα». Πέρσι, σε μια...ανισσόροπη χρονιά της Μπάρτσα, βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής, λόγω αρκετών λαθών, αλλά η φετινή βερσιόν των «μπλαουγκράνα» του Βαλβέρδε τον έφερε στην πρώτη σειρά των πρωταγωνιστών.

Όσο για την επαρκή αναπλήρωση του Νοϊερ, ο Κάρλες Πουγιόλ μιλώντας στο «Sport1» δεν έχει αμφιβολία: «Είναι τυχερή η Γερμανία που τον έχει. Ο Τερ Στέγκεν είναι ένας πολύ ήρεμος τύπος που παίρνει τις σωστές αποφάσεις. Είναι νέος κι έχει το μέλλον μπροστά του. Μπορεί να γίνει από τους κορυφαίους όλων των εποχών!»

Ο παλαίμαχος Γερμανός κίπερ, Αντρέας Κέπκε υπερθεματίζει: «Αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα της μελλοντικής γενιάς των τερματοφυλάκων».