Ροντρίγο Μπεντανκούρ: Ο «σκηνοθέτης» της Γιουβέντους

Ο Μάνος Σταραμόπουλος αναλύει το νέο «σκηνοθέτη» της Γιουβέντους, τον μόλις 21 χρονών, Ουρουγουανό χαφ, Ροντρίγο Μπεντανκούρ, ο οποίος αναμένεται να αποτελέσει τον ποδοσφαιριστή της επόμενης 10ετίας!

Ροντρίγο Μπεντανκούρ: Ο «σκηνοθέτης» της Γιουβέντους

Ένα αγόρι από την Ουρουγουάη, μόλις 21 ετών είναι ο τελευταίος τζόκερ που κλέβει την παράσταση φέτος με την φανέλα της Γιουβέντους. Ο νεαρός ο οποίος εναντίον της Φιορεντίνα πραγματοποίησε εξαίσια εμφάνιση και ανάγκασε άπαντες να υποκλιθούν στο ταλέντο του, δεν είναι άλλος φυσικά από τον Ροντρίγο Μπεντανκούρ. Έναν ποδοσφαιριστή που από την αρχή της εφετινής σαιζόν παρουσιάζει ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο, πιο ώριμο και πιο ουσιαστικό. Ενδεχομένως σε αυτό να έχει συμβάλει και ο ρόλος που του έχει δώσει ο τεχνικός των «μπιανκονέρι» Μαξ Αλέγκρι στην μεσαία γραμμή. Όχι μόνο να αμύνεται και να βοηθά στο ανασταλτικό κομμάτι του παιχνιδιού, αλλά με την πρώτη ευκαιρία να προωθείται και να συμβάλει και στο επιθετικό μέρος του παιχνιδιού της ομάδας του.

Ο Μπεντανκούρ συμπλήρωσε έτσι 10 συνεχή παιχνίδια φέτος, ως βασικός. Στην αρχή πάντως δεν ήταν λίγοι αυτοί που υποστήριζαν ότι ο πρώην μέσος της Μπόκα Τζούνιορς δεν θα μπορούσε να βρει θέση στην ενδεκάδα του Αλέγκρι και πιθανότατα, ίσως και τον Ιανουάριο να τον παραχωρούσε η «γηραιά κυρία» δανεικό σε άλλη ομάδα, ή στην καλύτερη θα ήταν μεταξύ πάγκου και εξέδρας.

Όμως οι τραυματισμοί των Κεντίρα και Εμρέ Τσαν έδωσαν την ευκαιρία στο νεαρό να κερδίσει αρκετό έδαφος και τώρα κανείς από αυτούς που δεν τον έβλεπαν με ιδιαίτερα «καλό μάτι» να μπορεί να πει κάτι εις βάρος του. Ο νεαρός έχει πλήρη αυτοπεποίθεση. Μάχεται με όλες του τις δυνάμεις και όταν το απαιτούν οι καταστάσεις, όπως στο πρόσφατο παιχνίδι κατά της Φιορεντίνα προωθείται και σκοράρει κιόλας.

O Ροντρίγο Μπεντανκούρ αρχικά ήταν μέρος της συμφωνίας του Κάρλος Τέβες και στη συνέχεια η Γιουβέντους δίνοντας το ποσό των 9,5 εκ.ευρώ τον ενέταξε στο έμψυχο δυναμικό της, επί εποχής του πρώην διευθύνοντα συμβούλου της, Τζιουζέπε Μαρότα το 2015. Έπαιξε για πρώτη φορά με τη φανέλα της νέας του ομάδας, στις 26 Αυγούστου του ίδιου έτους, στο εκτός έδρας 4-2 κατά της Τζένοα στο «Μαράσι». Μάλιστα είχε μπει ως αλλαγή στο παιχνίδι. Ενώ σκόραρε για πρώτη φορά στις 6 Οκτωβρίου φέτος, στο 2-0 επί της Ουντινέζε, στο «Φρίουλι».

Είναι ένας χαφ ,πολύ ευέλικτος. Χρησιμοποιεί και τα δύο του πόδι και μπορεί να αγωνισθεί με άνεση σε όλες σχεδόν τις θέσεις της μεσαίας γραμμής. Είτε ως αμυντικός μέσος, είτε ως κεντρικός, είτε ως ακραίος, ακόμη και πίσω από τον σέντερ φορ αν χρειασθεί. Διαθέτει όραμα, νοημοσύνη, προσωπικότητα και τεχνική, που του επιτρέπουν να ρυθμίζει το ρυθμό του παιχνιδιού και να δημιουργεί ευκαιρίες για τους συμπαίκτες του, αφού πρώτα έχει κερδίσει την μπάλα. Κατά πολλούς ο Μπεντανκούρ έχει το δυναμισμό του Ματουιντί και την έμπνευση του Πιάνιτς. Είναι δηλαδή ένας πλήρες μέσος ο οποίος μπορεί να αναλαμβάνει την διακυβέρνηση του κέντρου μίας ομάδας και να φέρνει εις πέρας την αποστολή του. Βεβαίως ο Αλέγκρι θέλει πάντα περισσότερα από τους ποδοσφαιριστές του και καλά κάνει. Όλοι πρέπει να βελτιώνονται για το καλό το δικό του αλλά και της ομάδας.

Τώρα, πλέον όταν παίζει καλά, ο Μπεντανκούρ δεν αποτελεί πλέον είδηση για τον Ιταλικό Τύπο, αφού είναι μεταξύ των καλύτερων ποδοσφαιριστών της Γιουβέντους. Είναι πλέον κάτι φυσιολογικό. Είναι ο νέος …σκηνοθέτης του έργου που λέγεται Γιουβέντους και το οποίο έχει υψηλές , υψηλότατες φιλοδοξίες για την εφετινή σαιζόν, εντός και εκτός Ιταλίας…

Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball.com , Mundo Deportivo.