Γιατί η Παρί Σεν Ζερμέν δεν κινδυνεύει για το Financial Fair Play

Ο Μάνος Σταραμόπουλος αναλύει γιατί με τα σημερινά δεδομένα, δεν υπάρχει περίπτωση αποπομπής της Παρί Σεν Ζερμέν από τις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις που υποστηρίζουν ορισμένοι…

Γιατί η Παρί Σεν Ζερμέν δεν κινδυνεύει για το Financial Fair Play

Τελευταία είναι αλήθεια δέχεται αρκετά «πυρά» η διοίκηση της Παρί Σεν Ζερμέν για τον τρόπο που εξαγόρασε την ρήτρα των 222 εκ.ευρώ του βραζιλιάνου, Νεϊμάρ και τον απέκτησε από την Μπαρτσελόνα, το καλοκαίρι του 2017. Βεβαίως την ίδια σαιζόν, τουλάχιστον επισήμως, πήρε και δανεικό από την Μονακό, τον πολλά υποσχόμενο επιθετικό, Κιλιάν Μπαπέ για τον οποίο το ύψος της μεταγραφής του, που ολοκληρώθηκε φέτος θα ανέρθει στα 180 εκ.ευρώ.

Διάφορα δημοσιεύματα λοιπόν κάνουν λόγω για κατασπατάληση χρήματος, προκειμένου να ενισχυθεί η Παρί και να μπορέσει κάποια στιγμή να δικαιώσει τον κορυφαίο διοικητικό της ηγέτη, τον Νάσερ Αλ Κελαίφι.

Έτσι η Παρί μπορεί να είναι το «απόλυτο αφεντικό» στο γαλλικό πρωτάθλημα, που ουσιαστικά είναι και το 5ο πιο ισχυρό στον Ευρωπαϊκό χώρο, όμως προς το παρόν δεν έχει καταφέρει να συναγωνισθεί επαρκώς τους σπουδαίους αντιπάλους της (Μπαρσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης, Μπάγερν Μονάχου κ.ά).

Το ζήτημα τώρα που έχει προκύψει με τον Δημοσιονομικό κανονισμό το Financial Fair Play δηλαδή της UEFA, σίγουρα έχει δημιουργήσει πρόβλημα στην διοίκηση του γαλλικού συλλόγου. Πιθανότατα θα της επιβληθεί ένα εξαιρετικά μεγάλο χρηματικό πρόστιμο και ίσως της απαγορευθεί για ένα διάστημα να προχωρήσει σε μεταγραφές. Κάτι που το δεύτερο μπορέσει να το ξεπεράσει αν παράλληλα προχωρήσει και σε πωλήσεις ορισμένων ποδοσφαιριστών της.

Ωστόσο μην περιμένει κανείς πως η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία θα προχωρήσει σε τυχόν αποπομπή της από το Champions League. Η διοίκηση της Παρί με την άκρως εντυπωσιακή της κίνηση το καλοκαίρι του 2017 να πάρει από την Μπαρτσελόνα τον Νειμάρ κατάφερε και άλλαξε το Παρίσι. Τι εννοούμε με αυτό; Απλούστατα, την εποχή εκείνη η Γαλλία είχε πληγεί από τρομοκρατικά κτυπήματα και η «Πόλη του Φωτός» ήταν σε αδράνεια και φόβο. Ο κόσμος φοβόταν να κυκλοφορήσει στους δρόμους, ιδιαίτερα βράδυ και όλα τα καταστήματα και γενικά η οικονομία είχε προβλήματα.

Από την ημέρα όμως που ο Νάσερ Αλ Κελαίφι ανακοίνωσε την απόκτηση του Νεϊμάρ,κι ενώ προηγουμένως είχε ενημερώσει σε ένα δείπνο και τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν το κλίμα άλλαξε. Άπαντες την επομένη ξεχύθηκαν στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας – κυρίως- αλλά και των άλλων πόλεων και άρχισαν να αγοράζουν τη μία μετά την άλλη φανέλες του βραζιλιάνου σούπερ σταρ. Οπότε το Παρίσι άρχισε να ζωντανεύει πάλι όπως και οι άλλες πόλεις. Κι αυτά όπως και να το κάνουμε μετράνε σε πολλά πράγματα και φυσικά και στο χώρο του ποδοσφαίρου που κι αυτό έχει μέσα του…πολιτική.

Θεωρώ λοιπόν πως θα βρεθεί η «χρυσή τομή» και η Παρί θα συνεχίσει να αγωνίζεται στις Ευρωπαικές διοργανώσεις αφού έτσι θα έχει βγει νικητής και το ποδόσφαιρο…

Η Παρί άλλωστε αποτελεί από το 2011 και μετά το μεγάλο όπλο του Γαλλικού ποδοσφαίρου για διάκριση στο Champions League, κάτι που έχει πετύχει μόνο η Ολυμπίκ Μαρσέιγ την εποχή του Μπερνάρ Ταπί. Η περσινή ομάδα έπειτα δεν έχει και πολύ παλιά ιστορία: Ιδρύθηκε το 1970 και άρχισε να γίνεται ευρέως γνωστή από το 2011 που την αγόρασε ο Καταριανός, Νάσερ Αλ Κελαίφι , πρόεδρος της εταιρίας αθλητικών επενδύσεων Qatar Sports Investments , που με το πρώτο έγινε και πρόεδρός της.

Η ομάδα του Παρισιού λοιπόν, άρχισε να δαπανά εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να δημιουργήσει μία πανίσχυρη ομάδα. Πήρε σε διάστημα 7 χρόνων και τι δεν πήρε: Ιμπραχίμοβιτς, Τιάγκο Σίλβα, Ντι Μαρία, Καβάνι, Παστόρε και πρόσφατα τους Νεϊμάρ, Μπαμπέ δίχως να αναφέρουμε όλα τα αστέρια που ενέταξε στο δυναμικό της.

Εντός Γαλλίας φυσικά οι επιτυχίες της έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία, καθώς από το 2013 και μετά , με εξαίρεση το 2017 (το πήρε η Μονακό) κατακτά κάθε τίτλο που υπάρχει. Δεν είναι καθόλου τυχαίο μάλιστα πως τη σεζόν 2015-16 κατέκτησε το πρωτάθλημα με διαφορά 34 βαθμών από τη 2η Λιόν , ενώ τη φετινή σαιζόν έως τώρα, έχει το απόλυτο επιτυχιών , βρισκόμενη στο +11 από τη 2η Λιλ (30 έναντι 26 β).

Η ουσία είναι πως η Παρί Σεν Ζερμέν υπό την καθοδήγηση του γερμανού, Τόμας Τούχελ τουλάχιστον έως τώρα τα πάει περίφημα, αλλά μένει να δούμε μέχρι που θα φτάσει στο κορυφαίο ποδοσφαιρικό προιόν της UEFA,το Champions league.


Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball.com , Mundo Deportivo.