«Φως, περισσότερο φως»...

Οι αποκαλύψεις περί παραβιάσεων των κανονισμών αντιντόπινγκ από τον Σέρχιο Ράμος φέρνουν σε ρόλο κατηγορούμενου τα θεσμικά όργανα και δη την UEFA.

«Φως, περισσότερο φως»...

Το’ πε και το’ κανε...Για την ιστοσελίδα «Football Leaks» o λόγος που , στις αρχές του μήνα, είχε κάνει πολλούς να χάσουν τον ύπνο τους (κι άλλους τόσους να τρέχουν και να μην.... φτάνουν) διαρρέοντας ότι κρατά «κρυμμένα μυστικά και ντοκουμέντα» για περίπτωση ντόπινγκ ποδοσφαιριστή, που είχε κατακτήσει πολλάκις το Τσάμπιονς Λιγκ.

Και χθες, μέσω του Γερμανικού περιοδικού «Spiegel», έπεσε η «βόμβα», περί διπλής παραβίασης κανονισμών, του αντιντόπινγκ κοντρόλ, από τον Σέρχιο Ράμος. Τόσο στον περσινό τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. στο Κάρντιφ, κόντρα στη Γιουβέντους, όσο και κόντρα στην Μάλαγα (15/04/2018).

Γενικώς, ο Νοέμβριος έχει ως ξεκάθαρο πρωταγωνιστή τα «Football Leaks» με την UEFA να τρέχει ασθμαίνουσα πίσω από κάθε τους αποκάλυψη.

Έτσι μόλις οι ιθύνοντες της είπαν «Δόξα τω Θεώ», μετά την κοινή συνέντευξη Τύπου, προ ημερών, του προέδρου της, Αλεξάντερ Τσεφερίν, με τον ομόλογο του, της Ένωσης Ευρωπαϊκών Συλλόγων, Αντρέα Ανιέλι, για κοινή συμπόρευση κι ότι δεν υπάρχει περίπτωση «κλειστής» Σούπερ Λίγκας, ήρθε αυτό...

Υπενθυμίζεται ότι, μέχρι τότε, στην επικαιρότητα δέσποζε η αποκάλυψη (πάλι μέσω «Spiegel») για μυστικές διαβουλεύσεις των «μεγάλων» ευρωπαϊκών ομάδων, με εκπροσώπους ιαπωνικών και σαουδαραβικών κεφαλαίων, για τη δημιουργία «κλειστής» Σούπερ λίγκας, που θα αβγάτιζε τα κέρδη τους, σε σχέση με τα τωρινά στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Και ενώ Τσεφερίν και συν αυτό φάνηκε να κλείνουν αυτό το μείζον θέμα, για το μέλλον του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου σε διασυλλογικό επίπεδο, με την επιβεβαίωση της παραμονής των «μεγάλων» oμάδων στις διοργανώσεις της UEFA, ακολούθησε το χθεσινό.

Το οποίο -πέραν της αθλητικής τιμής του Σέρχιο Ράμος και της Ρεάλ Μαδρίτης- πλήττει το κύρος της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης και της ίδιας της UEFA, υπό την αιγίδα της οποίας διεξάγεται.

Όχι μόνο για τα διάτρητα «στεγανά» της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, που επέτρεψαν στην εν λόγω ιστοσελίδα να γίνει κοινωνός αυτών των «ευαίσθητων» πληροφοριών, αλλά γιατί ο ρόλος της είναι, ή θα έπρεπε να είναι, του θεματοφύλακα των αρχών του «ευ αγωνίζεσθαι».

Κι εδώ υπάρχει μια παραβίαση αυτών των αρχών.

Υπάρχει ένας ποδοσφαιριστής που έκανε χρήση απαγορευμένης ουσίας.

Να συμφωνήσουμε ότι το έκανε για θεραπευτικούς λόγους κι, όχι για να προσποριστεί όφελος αγωνιστικό;

Να το κάνουμε. Ωστόσο, έπρεπε να δηλωθεί, έγκαιρα, η χρήση της ουσίας στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα κι αυτό δεν έγινε. Ο γιατρός της Ρεάλ Μαδρίτης, Μίκελ Αραμπέρι, έγραψε ότι χορήγησε άλλη ουσία στον παίκτη και δικαιολογήθηκε επικαλούμενος την ευφορία της στιγμής και την επίσκεψη στα αποδυτήρια των «μερένγκες» του πρώην βασιλιά της Ισπανίας Χουάν Κάρλος και του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι...

Η επίσκεψη του πρώην βασιλιά, το «βιβλίο» κι η «γυναίκα του Καίσαρα»

Το θέμα δεν είναι, μόνο, αν ο γιατρός των «μπλάνκος» έκανε λάθος. ή έδρασε δόλια, αλλά το ότι η UEFA αποδέχθηκε τους ισχυρισμούς του και δεν άνοιξε έρευνα.
Δεν πήγε, δηλαδή, «by the book», αλλά έκρυψε το θέμα «κάτω από το χαλί»...
Όχι απαραίτητα για να ευνοήσει τον Σέρχιο Ράμος και την Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά για να μην υπάρξουν «σκιές» ντόπινγκ που θα στερήσουν γκλίτερ από το, κατά τεκμήριο, σπουδαιότερο παιχνίδι που διοργανώνει ετησίως.

Εκείνο που της αποφέρει πακτωλό εκατομμυρίων από χορηγούς και τηλεοπτικές συμφωνίες. Μόνο που όλοι τους θέλουν να προβάλουν ένα «καθαρό» κι άμωμο «προϊόν»...

Η λογική συγκάλυψης γύρισε μπούμερανγκ και τώρα βρίσκεται κι εκείνη απολογούμενη, αφού η «γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει να είναι τίμια αλλά και να το δείχνει».

Πέραν των αυθαίρετων σκέψεων του τι θα είχε συμβεί αν στην θέση του Σέρχιο Ράμος και της Ρεάλ Μαδρίτης ήταν κάποιος μικρότερου διαμετρήματος παίκτης και σύλλογος, ας ελπίσουμε το πάθημα να γίνει μάθημα στους επιτελείς της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας και να συνειδητοποιήσουν ότι τίποτα δεν μένει κρυφό για πάντα.

Και για να εκλείψουν παρόμοιες «σκιές» χρειάζεται όπως ξεστόμισε, ξεψυχώντας, ο Γιόχαν Βόλφγκανγκ Γκαίτε: «Φως, περισσότερο, φως»...