Χρυσή Μπάλα: Ο νικητής θα είναι από την Μαδρίτη

Η κάλπη του France Football έκλεισε. Οι 193 δημοσιογράφοι- ανταποκριτές του ανά τον κόσμο- ανάμεσά τους και ο Μάνος Σταραμόπουλος από την Ελλάδα, που είναι και ο πιο παλιός - έστειλαν τις ψήφους τους.

Χρυσή Μπάλα: Ο νικητής θα είναι από την Μαδρίτη

Τώρα γίνεται η σχετική καταμέτρηση και στις 3 Δεκεμβρίου σε μία θαυμάσια εκδήλωση που προετοιμάζει ο Οίκος Αμαουρί (ιδιοκτήτρια εταιρεία των Equipe, France Football, CanalEquipe) στο Παρίσι θα μάθουμε ποιος είναι ο φετινός κορυφαίος ποδοσφαιριστής της χρονιάς που θα πάρει το σπουδαιότερο και αριστοκρατικότερο βραβείο σε ατομικό επίπεδο την «Χρυσή Μπάλα». Παρουσιαστής της σημαντικής γιορτής, όπως και πέρυσι θα είναι ο Νταβίντ Ζινολά (παλιός διεθνής ακραίος επιθετικός).

Οι έως τώρα πληροφορίες από το «αρχηγείο» του κορυφαίου αθλητικού περιοδικού συγκλίνουν σε ένα πράγμα: Ο φετινός νικητής πιθανότατα θα είναι κάποιος ο οποίος βρίσκεται στην Μαδρίτη. Δηλαδή με απλά λόγια, όλα δείχνουν πως θα είναι ποδοσφαιριστής που θα αγωνίζεται είτε στην πρωταθλήτρια Ευρώπης, Ρεάλ Μαδρίτης, είτε στην νικήτρια του δεύτερου τη τάξει Ευρωπαικού τροπαίου, του Γιουρόπα Λίγκ, την Ατλέτικο. Άρα ή θα είναι ο επιθετικός των «ερυθρόλευκων» της Ατλέτικο, ο γάλλος, Αντουάν Γκριεζμάν ο οποίος έπαιξε σημαντικότατο ρόλο να κατακτήσει η εθνική του ομάδα, για δεύτερη φορά στην ιστορία της, το Παγκόσμιο κύπελλο, στα γήπεδα της Ρωσίας, το καλοκαίρι που μας πέρασε. Ή ένας από τους Μόντριτς, και Βαράν.

Η τάση πάντως αυτή τη στιγμή δείχνει πως προηγείται ο Κροάτης, Λούκα Μόντριτς και ακολουθούν κατά πόδας ο Βαράν με τον Μπαπέ, ενώ ο Γκριεζμάν είναι λίγο πιο πίσω. Ωστόσο άλλες πληροφορίες κάνουν λόγω πως ο Μπαπέ θα πάρει το νέο βραβείο που ακούει στο όνομα «Έπαθλο Κοπά» και θα δίνεται από τώρα και στο μέλλον, στον κορυφαίο ποδοσφαιριστή κάτω των 21 ετών… Οπότε θα ανέβει πιο πάνω ο Γκριεζμάν…

Παπέν για Μπαπέ

Διαφορετική γνώμη εξέφρασε ο παλιός διεθνής γάλλος φορ και ένας από αυτούς που έχουν κατακτήσει την «Χρυσή Μπάλα» ο Ζαν -Πιέρ Παπέν (έπαιξε σε Μαρσέιγ και Μίλαν):. «Ο Μπαπέ αξίζει να βραβευθεί. Είναι νέος, ταλαντούχος και θα κερδίσει κι άλλους τίτλους».

Ο διεθνής χαφ δήλωσε της Τσέλσι, Νγκολό Καντέ αναγνωρίζει την δυσκολία του πράγματος: «Είναι δύσκολο να επισημάνω ένα νικητή. Ο Μόντριτς θα μπορούσε να είναι γιατί είχε μία σπουδαία σεζόν, αλλά και ένας Γάλλος,» δίχως να αναφέρει κάποιον.

Ο πρώην πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ και δεύτερος γάλλος, που έχει πάρει την «Χρυσή Μπάλα» 3 φορές (1983, 1984, 1985) , ο Μισέλ Πλατινί τόνισε χαρακτηριστικά: «Ελπίζω ότι θα κερδίσει ένας Γάλλος και είναι εύκολο να το πω γιατί αξίζει περισσότερο: υπάρχει μόνο ένας παίκτης μας που έχει κερδίσει το Τσάμπιονς Λιγκ και το Παγκόσμιο Κύπελλο, οπότε γιατί να μην είναι ο Βαράν …».

Μαζί του (για τον Βαράν) συμφωνεί και ο παλιός , παγκόσμιος πρωταθλητής του 1998, λίμπερο, Λοράν Μπλάν που κατά πολλούς ο Βαράν θεωρείται διάδοχός του: «Ποντάρω σ αυτόν, γιατί έχει κερδίσει το Champions League, το Παγκόσμιο Κύπελλο, και είναι καλύτερος από μένα. Πάει πολύ πιο γρήγορα στην φάση. Είναι ένα ταλέντο που έχει καιρό μπροστά του, αλλά παράλληλα δεν πρέπει να ξεχνάμε πως στα 25ου χρόνια αγωνίζεται σε έναν από τους μεγαλύτερους συλλόγους στον κόσμο εδώ και 8 χρόνια. Έχει ήδη αναδειχθεί 4 φορές πρωταθλητής Ευρώπης με την Ρεάλ και έχει φορέσει πάνω από 50 φορές τη φανέλα της εθνικής Γαλλίας. Αυτό είναι κάτι που πρακτικά δεν έχω δει σε οποιαδήποτε Γάλλο ποδοσφαιριστή και να είναι και αμυντικός.»

Στην άποψη των δύο προαναφερόμενων συμφωνεί και ο πρόεδρος της Γαλλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Νοέλ Λε Γκρά που επιλέγει Βαράν καθώς πιστεύει ότι συνοψίζει το ομαδικό πνεύμα, καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο…

Αυτό πάντως που είναι ξεκάθαρα είναι ότι φέτος η «Χρυσή Μπάλα» - και δικαίως θα λέγαμε- δεν θα είναι πλέον ένα «κλασικό Ισπανικό ντέρμπι, μεταξύ του Κριστιάνο και του Μέσι, οι οποίοι είχαν κυριαρχήσει την τελευταία 10ετία παίρνοντας πότε ο ένας πότε ο άλλος το εν λόγω έπαθλο. Να θυμίσουμε ότι από φέτος το γαλλικό περιοδικό θα απονέμει «Χρυσή Μπάλα»και στην κορυφαία γυναίκα – ποδοσφαιριστή και βεβαίως στον καλύτερο παίκτη κάτω των 21 ετών…

Λίγη υπομονή ακόμη και θα πληροφορηθούμε ποιος θα είναι ο φετινός νικητής της «Χρυσής Μπάλας» του κορυφαίου ατομικού βραβείου, που όπως σχεδόν όλα στο χώρο του ποδοσφαίρου, ήταν ιδέα Γάλλου και δή δημοσιογράφου (Ζακ Φεράν) !!!

Μάνος Σταραμόπουλος

Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball.com , Mundo Deportivo.