Οι 120 αναμνήσεις του Γουέιν Ρούνεϊ (vids)

Ο 33χρονος επιθετικός πραγματοποίησε την 120η και τελευταία του εμφάνιση στην εθνική Αγγλίας και οι αναμνήσεις της λαμπρής του πορείας με τα «λιοντάρια» επέστρεψαν και πάλι…

Οι 120 αναμνήσεις του Γουέιν Ρούνεϊ (vids)

Το ημερολόγιο έδειχνε 12 Φεβρουαρίου του 2003 όταν ο Γουέιν Ρούνεϊ φόρεσε για πρώτη φορά στην καριέρα του τη φανέλα της εθνικής Αγγλίας. Ήταν μόλις 17 ετών (και 111 ημερών) στον αγώνα κόντρα στην Αυστραλία στο Άπτον Παρκ του ανατολικού Λονδίνου, τότε που έγινε ο νεότερος παίκτης που αγωνίστηκε ποτέ στα «λιοντάρια» και που η ιστορία είχε αρχίσει να γράφεται για το τότε «χρυσό παιδί» του αγγλικού ποδοσφαίρου…

Σχεδόν δεκαέξι χρόνια αργότερα, στα 33α του πλέον, ο διεθνής επιθετικός φόρεσε χθες και πάλι την εμφάνιση με το εθνόσημο για τον φιλικό αγώνα κόντρα στις ΗΠΑ. Πλέον, όμως, για τελευταία φορά πριν το κεφάλαιο «εθνική ομάδα» κλείσει οριστικά για τον ίδιο. Σ’ αυτή την 120η του συμμετοχή γνώρισε την αποθέωση και τιμήθηκε για την προσφορά του, ενώ οι σημαντικότερες αναμνήσεις από την πορεία του με το αντιπροσωπευτικό του συγκρότημα επέστρεψαν και πάλι στη μνήμη του…

Το παρθενικό γκολ και το Euro της Πορτογαλίας

Έπειτα από την πρώτη του συμμετοχή στην εθνική Αγγλίας στο ματς κόντρα στην Αυστραλία, δεν άργησε να έρθει και το παρθενικό του τέρμα στα «λιοντάρια». Μόλις επτά μήνες αργότερα, τον Σεπτέμβρη του 2003, άνοιξε… λογαριασμό, καθώς βρήκε δίχτυα στον εκτός έδρας αγώνα κόντρα στα Σκόπια, οδηγώντας την ομάδα του στη νίκη με 2-1 για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του 2004. Ο νεαρός επιθετικός (της Έβερτον ακόμα) έγινε ο νεότερος σκόρερ στην ιστορία της εθνικής του ομάδας και ήταν μόλις 17 χρονών και 317 ημερών…

Τα τελικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος της Πορτογαλίας ήταν η πρώτη μεγάλη διοργάνωση στην οποία συμμετείχε. Έγινε ο νεότερος παίκτης που βρήκε δίχτυα σε τελικά Euro στο ματς με την Ελβετία, ενώ συνολικά σημείωσε τέσσερα τέρματα στα ισάριθμα ματς της φάσης των ομίλων. Ένας τραυματισμός του, ωστόσο, στο μετατάρσιο του ποδιού του τού στέρησε τη δυνατότητα να βοηθήσει περισσότερο το αντιπροσωπευτικό του συγκρότημα, το οποίο αποκλείστηκε στα προημιτελικά με την ήττα από την Πορτογαλία στη «ρώσικη ρουλέτα» των πέναλτι.

Η αποβολή στο Μουντιάλ της Γερμανίας

Το ίδιο καλοκαίρι (σ. 2004) ήρθε η μεταγραφή του από την Έβερτον στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ενώ σχεδόν δύο χρόνια αργότερα κλήθηκε για το πρώτο του Παγκόσμιο Κύπελλο. Η Αγγλία κέρδισε τη συμμετοχή της στα τελικά του Μουντιάλ της Γερμανίας, αλλά όταν στα προημιτελικά βρήκε και πάλι απέναντί της την Πορτογαλία δεν κατάφερε να πάρει την… εκδίκησή της.

Στο 62ο λεπτό ο Ρούνεϊ κλότσησε (κατά λάθος, όπως υποστήριζε) τον Ρικάρντο Καρβάλιο, με τον τότε συμπαίκτη του στη Γιουνάιτεντ, Κριστιάνο Ρονάλντο, να αντιδρά και να ζητά από τον διαιτητή την αποβολή του Άγγλου επιθετικού. Ο Αργεντινός Οράσιο Ελισόντο έδειξε την κόκκινη κάρτα στον Ρούνεϊ και οι Πορτογάλοι πήραν την πρόκριση σε βάρος της Αγγλίας για ακόμα μία φορά στα πέναλτι!

Το περιβραχιόνιο και το ρεκόρ του Σερ Μπόμπι Τσάρλτον

Η διάκριση που ήλπιζαν οι Άγγλοι με τον Ρούνεϊ στις τάξεις τους δεν ήρθε τελικά ούτε στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Νοτίου Αφρικής το 2010, αλλά ούτε και στο Euro του 2012. Έπειτα, όμως, ήρθε η στιγμή για τον Ρούνεϊ να φορέσει το περιβραχιόνιο του αρχηγού της εθνικής Αγγλίας. Στα προκριματικά του Μουντιάλ της Βραζιλίας φόρεσε για πρώτη φορά σε επίσημο παιχνίδι το περιβραχιόνιο στον αγώνα κόντρα στο Σαν Μαρίνο, αλλά στα τελικά του θεσμού τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως τα περίμεναν οι Άγγλοι. Ο Ρούνεϊ πέτυχε μεν το παρθενικό του γκολ σε τελική φάση Μουντιάλ στην ήττα με 2-1 από την Ουρουγουάη, αλλά τα «λιοντάρια» αποκλείστηκαν στη φάση των ομίλων.

Μετά το τέλος της διοργάνωσης η αποχώρηση του Στίβεν Τζέραρντ από την εθνική οδήγησε τον τότε ομοσπονδιακό προπονητή Ρόι Χόντσον στην απόφαση να χρίσει τον Ρούνεϊ πρώτο αρχηγό του συγκροτήματος. Στα προκριματικά του Euro 2016 ο Άγγλος φορ έγραψε μία ακόμα «χρυσή» σελίδα στην καριέρα του, καθώς με το τέρμα που σημείωσε κόντρα Ελβετία κατέρριψε το ρεκόρ του Σερ Μπόμπι Τσάρλτον κι έγινε ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της εθνικής του ομάδας με 50 γκολ. Στα τελικά του θεσμού, ωστόσο, το μεγάλο «χτύπημα» και ο αποκλεισμός της Αγγλίας από το τουρνουά ήρθε στη φάση των «16» από την Ισλανδία.

Το αντίο και η ευχή για το μέλλον

Στα χρόνια που ακολούθησαν η αγωνιστική πτώση του Ρούνεϊ είχε αντίκτυπο στην παρουσία του στην εθνική Αγγλίας. Ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, που ανέλαβε το «τιμόνι» της εθνικής, αποφάσισε να πορευτεί με νεαρούς ποδοσφαιριστές και ο Ρούνεϊ στις 23 Αυγούστου του 2017 ανακοίνωσε το τέλος της πορείας του στα «λιοντάρια».

Με τον τίτλο του πρώτου σκόρερ στην ιστορία της Αγγλίας (53) κι αυτόν του δεύτερου σε συμμετοχές πίσω από τον Πίτερ Σίλτον (125), ο Ρούνεϊ πραγματοποίησε τελικά χθες στο φιλικό με τις ΗΠΑ την 120η και τελευταία του εμφάνιση με τα «λιοντάρια», ενώ στο φινάλε άφησε και μία ευχή για το μέλλον: «Ζήτησα από τον Χάρι Κέιν να με παρουσιάσει στη βράβευση, γιατί πιστεύω πως θα καταρρίψει το ρεκόρ των γκολ μου. Ανυπομονώ να τον παρουσιάσω εγώ στο μέλλον με αυτό το βραβείο…».