Η Γκλάντμπαχ επιστρέφει...

Ο Μάνος Σταραμόπουλος αποκαλύπτει τη νέα φιλόδοξη Γκλάντμπαχ που με τον Πλεά στην επίθεση, έχει αρχίσει και παίρνει μετά από χρόνια τα πάνω της και κάνει τους φιλάθλους της να ξαναβλέπουν πως μπορεί επιτέλους να τους δώσει ένα μεγάλο χαμόγελο…

Η Γκλάντμπαχ επιστρέφει...

Οι παλαιότεροι σίγουρα θα θυμούνται την Μενχενγκλάντμπαχ, την ομάδα που χαιρόσουν να βλέπεις. Μπορεί τα περισσότερα πρωταθλήματα την 10ετία του 1970(αλλά και μετέπειτα ) να τα έπαιρνε η Μπάγερν Μονάχου, ωστόσο όσοι είχαν παρακολουθήσει ποδοσφαιριστές όπως ο Γκίντερ Νέτσερ, ο Αλαν Σίμονσεν, ο Γιουπ Χάυνκες ή ο Έβαλντ Λίνεν δεν μπορούν παρά να παραδεχθούν ότι η Γκλάντμπαχ ήταν μία ομάδα χάρμα ιδέσθαι. Ένα παράδειγμα προς μίμηση, όπως βλέπουμε τώρα για παράδειγμα την Μπαρσελόνα.

Ο ξανθομάλλης, Νέτσερ με την χαίτη του κάλπαζε ως καθαρόαιμο άτι. Δύσκολα μπορούσε να τον ανακόψει κάποιος, δίχως να του κάνει φάουλ. Ή ο ταχύτατος διεθνής δανός δεξιός ακραίος επιθετικός, ο Σίμονσεν. Μία αστραπή. Ο Χάυνκες που έπαιζε περισσότερο αριστερά ήταν γεννημένος γκολτζής, ενώ ο Λίνεν που δούλεψε πριν μερικά χρόνια στην Ελλάδα ως προπονητής (Ολυμπιακό και Πανιώνιο) ήταν ένας σπουδαίος ντριμπλέρ. Ο «αναρχικός» όπως τον αποκαλούσαν στη Γερμανία, όταν είχε την μπάλα στα πόδια του έκανε πράματα και θάματα.

Τα χρόνια φυσικά πέρασαν και η άλλοτε μεγάλη δόξα του Γερμανικού ποδοσφαίρου βρέθηκε να προσπαθεί να επιβιώσει στη Μπουντεσλίγκα. Είναι γεγονός πλέον ότι τον πρώτο λόγο τον έχουν οι ισχυρές διοικήσεις. Αυτές που ξοδεύουν χρήματα και έχουν λόγο. Η Γκλάντμπαχ λοιπόν που ιδρύθηκε το 1900 και έχει έδρα το “ Μπορούσια Παρκ», χωρητικότητας 54.067 θεατών, από την 1 Ιανουαρίου 2003, την διαχείρησή του επαγγελματικού συλλόγου , έχει αναλάβει η εταιρία Borussia VfL 1900 Mönchengladbach GmbH. Στην έως τώρα ιστορία της έχει κατακτήσει 5 φορές το Πρωτάθλημα, 3 φορές το κύπελλο και 2 φορές το κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Στις μεγάλες επιτυχίες της ομάδας είναι και η παρουσία στον τελικό του κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1977 στην Ρώμη όπου όμως ηττήθηκε με 3-1 από την Λίβερπουλ των Κίγκαν, Χαιγουέι και Έμλυν Χιούζ…

Τελευταία φορά που πανηγύρισε πρωτάθλημα ήταν το μακρυνό 1977! Όπως καταλαβαίνει κανείς έχουν περάσει πάρα μα πάρα πολλά χρόνια..

Φέτος ωστόσο η Γκλάντμπαχ με τον Ντίτερ Χέκινγκ στο τιμόνι της, ο οποίος την περυσινή σαιζόν παραλίγο να βρεθεί στο ταμείο ανεργίας καθώς το σύστημα που χρησιμοποιούσε (4-3-3) με τους Στιντλ και Ράφαελ στην επίθεση και τους Χέρμαν, Αζάρ στα άκρα είχε ξεπερασθεί όπως παραδέχθηκε ο ίδιος. Και τα 47 γκολ που σημείωσε η ομάδα, «μιλούσαν» από μόνα τους. Ετσι το καλοκαίρι του 2018 αποφάσισε μαζί με τον τεχνικό διευθυντή, Έμπερλ να πάρουν ένα μεγάλο ρίσκο: Πούλησαν στην Σαουθάμπτον τον Βέστεργκαρντ και με 23 εκ. ευρώ που αποτελεί την ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία του συλλόγου, πήραν από τη Νις τον Αλεσάντρ Πλεά ο οποίος αποδεικνύεται λίρα εκατό!

Ο Χέκινγκ δηλώνει μάλιστα για την φετινή θαυμάσια- τουλάχιστον έως τώρα- πορεία της ομάδας του: «Δεν θα έλεγα ότι η φετινή Μπορούσια είναι διαφορετική. Απλά έχουμε εξελιχθεί. Βγήκαν τα σωστά συμπεράσματα από την περσινή σεζόν και το παιχνίδι μας δεν κοιμίζει τον κόσμο. Οι οπαδοί βλέπουν κάτι διαφορετικό.»

Μάλιστα ο Χέκινγκ ..φοβόταν ότι ο Φάβρ (νέος τεχνικός της Ντόρτμουντ) γνωρίζοντας από τη Νις τον Πλεά ενδεχομένως να τον πάρει και κοντά στη γερμανική ομάδα. Όμως δεν το έπραξε οπότε ο Χέκινγκ κινήθηκε γρήγορα και τον πήρε αυτός.

Δεν είναι, όμως, μόνο ο Πλεά που ανακάλυψε έναν καινούριο κόσμο στο Μενχεγκλάντμπαχ. Είναι και ο ίδιος ο σύλλογος που μέσα από την αλλαγή ανακαλύπτει ξανά τον εαυτό του. Ο Αζάρ (μικρότερος αδελφός του Εντίν της Τσέλσι) πραγματοποιεί εκπληκτική σεζόν, έχοντας διαφορετικό ρόλο, ενώ από το... πουθενά εμφανίστηκε και ο Χόφμαν, ο οποίος τα προηγούμενα χρόνια έδειχνε να αποτελεί απλά μία εναλλακτική λύση για τα άκρα. Τώρα οι δυό τους τα πάνε περίφημα και έχουν σημειώσει και τα 8 τελευταία γκολ της Μπορούσια!

Ο στόχος στο ξεκίνημα της σεζόν ήταν η επιστροφή στην Ευρώπη. Όσο, όμως, η Γκλάντμπαχ ανακαλύπτει τον νέο της εαυτό, τόσο αυτός θα μεγαλώνει. Η νέα ζωή της Μπορούσια αναμένεται άκρως συναρπαστική...

Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball.com , Mundo Deportivo