Ζιρόνα: Η θετή «κόρη» του Πεπ Γκουαρδιόλα (pics+vid)

Η Ζιρόνα στην παρθενική της συμμετοχή στην Πριμέρα  Ντιβιζιόν, έχει καταφέρει να πραγματοποιήσει πορεία που δεν θα φανταζόταν ούτε ο πιο αισιόδοξος οπαδός της. Η συνεργασία με την Μάντσεστερ Σίτι, οι ευρωπαϊκές της βλέψεις και το «κάστρο» του «Μοντιλίβι».

Ζιρόνα: Η θετή «κόρη» του Πεπ Γκουαρδιόλα (pics+vid)

Ιδρύθηκε το 1930 αλλά το 2017 ήταν ένα σημαδιακό έτος για την ιστορία της Ζιρόνα, καθώς πήρε για πρώτη φορά την άνοδο στα «σαλόνια» του ισπανικού πρωταθλήματος.

Η Ζιρόνα βρίσκεται στην 7η θέση του ισπανικού πρωταθλήματος έχοντας μαζέψει στο «σακούλι» της 43 βαθμούς, δύο μόλις λιγότερους από την έκτη Σεβίλλη και τις θέσεις που οδηγούν στην ευρωπαϊκή έξοδο.

Η έδρα της ονόματι «Μοντιλίβι» (χωρητικότητας 13.500 θέσεων) είναι ένα από τα «μυστικά» της πορείας της καταλανικής ομάδας. Με έξι διαδοχικές εντός έδρας νίκες και μηδέν (0) παθητικό στην άμυνα (Ντεπορτίβο (2-0), Θέλτα (1-0), Λεγανές (3-0), Μπιλμπάο (2-0), Λας Πάλμας (6-0), Χετάφε (2-0)), ισοφάρισαν την επίδοση ρεκόρ των Μπαρτσελόνα και Σεβίλλης. Η ομάδα του Πάμπλο Ματσίν έχει δημιουργήσει ένα πραγματικό «φρούριο», όπου έχει «προσκυνήσει» φέτος, μέχρι και η πρωταθλήτρια Ευρώπης Ρεάλ Μαδρίτης (2-1).

Ούτε εκτός έδρας η Ζιρόνα φοβήθηκε σε καμία έδρα. Σε όλους τους αγώνες κατέβηκε με επιθετικό προσανατολισμό, χωρίς να την ενδιαφέρει αν στην άμυνα θα δεχτεί πολλά γκολ σε έδρες όπως το Καμπ Νου και το Μπερναμπέου.

Το ρόστερ

Μεγάλος πρωταγωνιστής της Ζιρόνα είναι ο Κρίστιαν Στιουάνι που έχει πετύχει 17 τέρματα και μοιάζει ασταμάτητος. Στον πίνακα των σκόρερ βρίσκεται μαζί με τον Γκριζμάν και πίσω μόνο από τους Μέσι, Ρονάλντο και Σουάρεζ.

Στα μετόπισθεν ξεχωρίζει ο 20χρονος αμυντικός Πάμπλο Μάφεο, που είναι δανεικός από τη Μάντσεστερ Σίτι, με τον Λιονέλ Μέσι μάλιστα να τον αποθεώνει μετά το μεταξύ τους παιχνίδι, λέγοντας πως είχε γίνει η «σκιά» του σε κάθε βήμα που έκανε στον αγωνιστικό χώρο.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα από το εξωτερικό, ο Πεπ Γκουαρδιόλα σκέφτεται την επανένταξη του νεαρού στο ρόστερ της Μάντσεστερ Σίτι για την επόμενη σεζόν. Δανεικοί από τους «Πολίτες» στην Ζιρόνα είναι ακόμα ο 20χρονος Αλέις Γκαρθία, ο 19χρονος Ντάγκλας Λουίζ και ο 20χρονος Μάρλος Μορένο, που αγωνίστηκε την περασμένη σεζόν στην Ντεπορτίβο Λα Κορούνια

Με «μαέστρο» τον Πάμπλο Μαντσίν

Ο 42χρονος είναι προπονητής της ομάδας από τον Μάρτιο του 2014. Ο ίδιος βρίσκεται διαρκώς σε «δίαυλο επικοινωνίας» με τον Γκουαρδίολα, τόσο για θέματα προπονητικής, όσο και για διοικητικά, ώστε ο σύλλογος να δυναμώνει σε όλους τους τομείς αργά και σταθερά.

Ο Γκουαρντιόλα, μέσω της “Media Base Sports”, είχε βοηθήσει στην απαλλαγή της Ζιρόνα από τα χρέη πριν από τρία χρόνια. Η συνεργασία δεν σταμάτησε εκεί και, μετά την άνοδο της ομάδας στην Primera Division, ο σύλλογος έγινε «παρακλάδι» της Σίτι, αφού η εταιρία City Football Group (CFG) που ανήκει στον «ισχυρό» άνδρα του αγγλικού συλλόγου Σεΐχη Μανσούρ, αγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών των Καταλανών, όπως έκανε και με άλλες έξι ομάδες σε τέσσερις ηπείρους. Αυτές είναι η Νιου Γιόρκ Σίτι (Η.Π.Α.), η Μέλμπουρν Σίτι (Αυστραλία), η Γιοκοχάμα Μαρίνος (Ιαπωνία), η Ατλέτικο Τόρκε (Ουρουγουάη) και η Μπρέντα (Ολλανδία).

Όπως άλλωστε το έχει δηλώσει ο Πεπ Γκουαρδιόλα στην καταλανική εφημερίδα, “L’ Esportiu”: «Είναι πολύ σημαντικό για τη Σίτι να έχει ομάδα στην Πριμέρα».