«Κορίτσια, πάμε γήπεδο». Η φράση που από χθες ακούγεται και στο Ιράν (pic)

Σε 850 γυναίκες επετράπη να παρακολουθήσουν τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ Ασίας.

«Κορίτσια, πάμε γήπεδο». Η φράση που από χθες ακούγεται και στο Ιράν (pic)

Στις περισσότερες χώρες του κόσμου δεν θα αποτελούσε θέμα συζήτηση. Για το Ιράν όμως δεν είναι απλώς σημαντικό ζήτημα αλλά ερμηνεύεται και ως μια σημαντική νίκη με καθυστέρηση πολλών ετών.

Στον χθεσινό τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ Ασίας, η Περσέπολις φιλοξένησε την Ιαπωνική Κασίμα Άντλερς. Η ομάδα του Ιράν δεν κατάφερε να κατακτήσει το τρόπαιο, όμως η είδηση από το συγκεκριμένο ματς είναι ότι τον αγώνα παρακολούθησαν για πρώτη φορά 850 γυναίκες. Βρέθηκαν στο γήπεδο και προφανώς το χάρηκαν με την ψυχή τους.

Είναι η πρώτη φορά που αγώνας αυτού του επιπέδου γίνεται με γυναίκες στην εξέδρα. Μόλις τον περασμένο Οκτώβριο είχε γίνει το πρώτο βήμα αλλά αφορούσε μόνο την Εθνική ομάδα. Τότε, για πρώτη φορά από το 1979 επετράπη σε γυναίκες, συγκεκριμένα εκατό, να μπουν στο γήπεδο για να παρακολουθήσουν την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου, η οποία αγωνιζόταν έναντι της Βολιβίας.

«Οι γυναίκες που επιτρέπεται να εισέλθουν στο στάδιο Azadi, είναι μέλη των οικογενειών των παικτών της εθνικής ποδοσφαιρικής ομάδας, ανήκουν στις εθνικές γυναικείες ομάδες ποδοσφαίρου, είναι γυναίκες υπάλληλοι της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας και βεβαίως απλά φίλαθλοι του ποδοσφαίρου», ανέφερε τότε η σχετική ανακοίνωση.

Μόλις τον περασμένο Μάρτιο, οι αρχές είχαν συλλάβει 35 γυναίκες, οι οποίες είχαν μπει... παράνομα σε γήπεδο στην Τεχεράνη για να παρακολουθήσουν ποδοσφαιρικό αγώνα.