Ένα ποδοσφαιρικό τάνγκο με νεκρούς, «κότες» και «γουρούνια», φτωχαδάκια και λεφτάδες (vid-pics)

Μπόκα εναντίον Ρίβερ σε μια κόντρα για την οποία άνθρωποι σκοτώνονται, σπίτια καίγονται και ακόμα και οι πρόεδροι τραγουδούν για να πεθάνουν οι αντίπαλοι οπαδοί.

Ένα ποδοσφαιρικό τάνγκο με νεκρούς, «κότες» και «γουρούνια», φτωχαδάκια και λεφτάδες (vid-pics)

Μπόκα Τζούνιορς εναντίον Ρίβερ Πλέιτ απόψε στο κατάμεστο Μπομπονέρα στον ντέρμπι μίσους του Παγκόσμιο Ποδοσφαίρου. Για πρώτη φορά μάλιστα οι δύο ομάδες θα βρεθούν στον τελικό του Κόπε Λιμπερταδόρες.

Δύο σύλλογοι, όχι απλώς στην ίδια πόλη αλλά στην ίδια φτωχογειτονιά, τη La Boca. Εκεί, το 1901 ιδρύθηκε η Ρίβερ και τέσσερα χρόνια αργότερα η Μπόκα.

Φαίνεται όμως πως ο τόπος δεν χωρούσε και τις δύο ομάδες. Έτσι, λίγα χρόνια αργότερα η Ρίβερ άφησε πίσω της τη φτωχογειτονιά και μετακόμισε στο Νούνιεζ. Ήταν η αρχή του μίσους καθώς η κόντρα απέκτησε ταξικό χαρακτήρα, Η Μπόκα παρέμεινε η ομάδα λαϊκών στρωμάτων και των Ιταλών μεταναστών. Περίπου το 62,5% των κατοίκων της Αργεντινής έχει τουλάχιστον έναν πρόγονο από την Ιταλία. Αλλά με τον καιρό η Ρίβερ κέρδισε κι αυτή οπαδούς. Σήμερα περίπου το 73% των Αργεντίνων, υποστηρίζει είτε την μια είτε την άλλη ομάδα. Την ίδια εποχή η Ρίβερ έγινε η ομάδα των οικονομικά ευκατάστατων της χώρας και απέκτησε το παρατσούκλι «εκατομμυριούχοι» (μιλονάριος).

Ακόμα και σήμερα, τα μεταξύ τους ματς θυμίζουν... πόλεμο. Πραγματικό πόλεμο με νεκρούς εντός και εκτός γηπέδων. Πιο χαρακτηριστική μεταξύ τους μάχη θεωρείται αυτή της 23ης Ιουνίου 1968. Ρίβερ εναντίον Μπόκα στο «Μονουμεντάλ», το ματς είναι στο 0-0 και λίγο πριν από τη λήξη 71 φίλαθλοι της Ρίβερ πέφτουν νεκροί καθώς αποχωρούσαν από το γήπεδο αλλά η πόρτα της εξόδου ήταν κλειστή.

Σήμερα υπάρχουν κάποιες εκδοχές για τη μεγάλη τραγωδία. Μια από αυτές θέλει τους φίλους της Ρίβερ να έφευγαν πανικόβλητοι διότι αυτοί της Μπόκα εκτόξευαν φλεγόμενες σημαίες. Το θέμα απέκτησε και πολιτική διάσταση

Δεκάδες αυτόπτες μάρτυρες, λίγες ώρες μετά το τραγικό περιστατικό έσπευσαν στα αστυνομικά τμήματα του Μπουένος Άιρες και κατέθεσαν πως η πόρτα της εξόδου ήταν ανοιχτή μέχρι και λίγα λεπτά πριν τελειώσει ο αγώνας. Όταν οι πρώτοι οπαδοί κατέβηκαν τα σκαλιά την βρήκαν κλειστή, επειδή οι αστυνομικοί την κλείδωσαν.

Ο τότε πρόεδρος της Ρίβερ Πλέιτ, Ουίλιαμ Κεντ, ήταν ένας από αυτούς που κατέθεσαν πως η τραγωδία οφείλεται στην εκδικητική μανία των ασφαλιτών. «Όταν οι οπαδοί της Μπόκα κατάλαβαν πως ανάμεσά τους βρισκόντουσαν μυστικοί αστυνομικοί του καθεστώτος, τους εκδίωξαν φωνάζοντας αντικαθεστωτικά συνθήματα και ξυλοκοπώντας τους. Κάποιοι οπαδοί, μάλιστα, ουρούσαν μέσα σε πλαστικά ή χάρτινα ποτήρια και τους τα πετούσαν. Ήταν καθαρά μια πράξη εκδίκησης. Μια πράξη ακραίας καταστολής» είχε πει.

Καμία από αυτές τις μαρτυρίες δεν μπήκε στο φάκελο της υπόθεσης. Το καθεστώς του δικτάτορα Ογκάνια προέταξε την αιτία της «εγκληματικής αμέλειας» από τους υπαλλήλους του δήμου που ήταν υπεύθυνοι να ανοίξουν τις πόρτες του «Μονουμενταλ» λίγα λεπτά πριν τελειώσει ο αγώνας. Οι μόνες καταθέσεις που έγιναν δεκτές ήταν εκείνες των αστυνομικών.

Δεν ήταν η μόνη περίπτωση που στη διάρκεια των ματς ανάμεσα στις δύο ομάδες, κάποιος οι κάποιοι έπεσαν νεκροί. Το 1983 μετά το τέλος του παιχνιδιού μεταξύ των δυο ομάδων, ο αρχηγός των οργανωμένων οπαδών της Ρίβερ σκοτώθηκε στη διάρκεια συμπλοκών. Δύο ήταν οι νεκροί στη διάρκεια επεισοδίων στο πλαίσιο της συγκεκριμένης αναμέτρησης τον Απρίλιο του 1994.

Είναι το ντέρμπι του μίσους σε κάθε εκδοχή του. Οι οπαδοί της Μπόκα αποκαλούν εκείνους της Ρίβερ «κότες». Αυτοί της Ρίβερ αποκαλούν της Μπόκα «γουρούνια« και «ρακοσυλλέκτες».

Στο ίδιο κλίμα κινούνται πολλές φορές και οι παίκτες. Για παράδειγμα, το 2004 στον ημιτελικό του Κόπα Λιμπερταδόρες, ο Κάρλος Τέβες πανηγύρισε γκολ που πέτυχε στο «Μονουμεντάλ» χορεύοντας σαν κοτόπουλο και ο διαιτητής τον απέβαλε. Το 2011 αποβλήθηκε ο Ματίας Αλμέιδα διότι φίλησε το σήμα της Ρίβερ μπροστά στους φίλους της Μπόκα.

Πριν από τρία χρόνια, ένα ματς μεταξύ των δυο ομάδων δεν έγινε ποτέ, όταν οι οπαδοί της Μπόκα Τζούνιορς ψέκασαν με σπρέι πιπεριού τους παίκτες της Ρίβερ Πλέιτ μόλις βγήκαν στον αγωνιστικό χώρο για το δεύτερο ημίχρονο. Και μάλιστα εκείνο το ματς ήταν για την φάση των 16 του Copa Libertadores.

Ούτε οι παράγοντες ξεφεύγουν από τη λογική του μίσους. Απόδειξη αυτό που συνέβη τον περασμένο Αύγουστο με τον πρόεδρο της Μπόκα Τζούνιορς, πριν το φιλικό παιχνίδι-γιορτή με την Μπαρτσελόνα. Ο Ντανιέλ Ανχελίτσι, που είναι και αντιπρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Αργεντινής, τραγουδούσε συνθήματα μαζί με τους οπαδούς της ομάδας του, με ένα από αυτά να αναφέρει: «Μπόκα σε αγαπώ, πραγματικά σε αγαπώ, θέλω το Λιμπερταδόρες και να πεθάνουν οπαδοί της Ρίβερ Πλέιτ».

Την περασμένη εβδομάδα, δύο φίλοι στην περιοχή Απόστολες τσακώθηκαν για τα δύο μεγάλα παιχνίδια για τον τελικό του Κόπα Λιμπερταδόρες, όπου αναμετριούνται οι δύο «άσπονδοι» εχθροί, και σύμφωνα με τα δημοσιεύματα από την Αργεντινή ο ένας κατέληξε να κάψει το σπίτι εκείνου με τον οποίο διαφωνούσε!

Όπως αποκαλύφθηκε, εκτός από φίλοι ήταν και πρώην κουνιάδοι, ενώ το κεντρικό σημείο της διαφωνίας τους ήταν για το ποια ομάδα είναι καλύτερη και θα κατακτήσει το τρόπαιο.