Ερνέστο Βαλβέρδε: Μία… ενδεκάδα τίτλοι (vid)

Οι προπονητικές επιτυχίες του Ερνέστο Βαλβέρδε, από το πρώτο πρωτάθλημα της καριέρα του από τον πάγκο του Ολυμπιακού, ως το Κύπελλο Ισπανίας που κατέκτησε πρόσφατα με την Μπιλμπάο.

Ερνέστο Βαλβέρδε: Μία… ενδεκάδα τίτλοι (vid)

Ιστορικές στιγμές βιώνει η Αθλέτικ Μπιλμπάο με την κατάκτηση του Κυπέλλου Ισπανίας, μετά τον νικηφόρο τελικό με αντίπαλο τη Μαγιόρκα που κρίθηκε στα πέναλτι (4-2) στη Σεβίλλη - έπειτα από το ισόπαλο 1-1 της κανονικής διάρκειας και της παράτασης.

Ένα τρόπαιο στον θεσμό που ήταν και το 24ο στα 125 χρόνια πορείας των Βάσκων στο άθλημα, αλλά και πρώτο μετά από 40 ολόκληρα χρόνια, αφού το 1984 ήταν η τελευταία φορά που ανέβηκαν στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου - όταν νίκησαν την Μπαρτσελόνα στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» της Μαδρίτης.

Για τον πρωτεργάτη της επιτυχίας, Ερνέστο Βαλβέρδε, αυτός ήταν ο ενδέκατος συνολικά τίτλος στην προπονητική του καριέρα και μόλις ο δεύτερος με το σύλλογο του «Σαν Μαμές». Ένας τίτλος που για να τον σηκώσει στα χέρια του χρειάστηκε νωρίτερα να αποκλείσει τόσο την Μπαρτσελόνα, όσο και την Ατλέτικο Μαδρίτης, την οποία οι Βάσκοι διέλυσαν με το εμφατικό 4-0 πριν πάρουν το εισιτήριο για τον τελικό.

Ο 60χρονος τεχνικός είχε φτάσει στον τελικό του Κυπέλλου και το 2015, αλλά τότε η Μπαρτσελόνα του Λουίς Ενρίκε ήταν αυτή που βγήκε νικήτρια (3-1) χάρη στα δύο γκολ του Μέσι κι ένα του Νεϊμάρ. Φέτος όμως ο Βάσκος προπονητής τελικά τα κατάφερε και πανηγύρισε έξαλλα την κατάκτηση του Κυπέλλου με τους συνεργάτες του, τους ποδοσφαιριστές του αλλά και τους οπαδούς των Βάσκων.

Η πρώτη του κούπα… στο λιμάνι!

Από τους έντεκα τίτλους που έχει κατακτήσει ο Ερνέστο Βαλβέρδε στην προπονητική του καριέρα οι μισοί περίπου ήταν στη χώρα μας από τον πάγκο του Ολυμπιακού. Και ήταν μάλιστα και τα πρώτα τρόπαια και του ίδιου σε πάγκο ομάδας. Πρώτα ήρθε το νταμπλ την περίοδο 2008/09, που έμεινε και στην ιστορία αφού ο τελικός του Κυπέλλου κρίθηκε στα πέναλτι κόντρα στην ΑΕΚ με 15-14 στο «ΟΑΚΑ», ενώ το δεύτερο τη σεζόν 2011/12.

Έναν χρόνο νωρίτερα (2010/11) μάλιστα, ο Βαλβέρδε είχε προσθέσει στην τροπαιοθήκη του κι ένα ακόμα πρωτάθλημα, με τους «ερυθρόλευκους» να τερματίζουν στην πρώτη θέση με 13 πόντους διαφορά από τον δεύτερο Παναθηναϊκό. Το καλοκαίρι του 2012 αποχώρησε από το μεγάλο λιμάνι και τον Ολυμπιακό και αποφάσισε να γυρίσει «σελίδα» στην καριέρα του.

Το παρθενικό τρόπαιο με την Μπιλμπάο, η Μπαρτσελόνα και η επιστροφή στο «Σαν Μαμές»

Μετά από μια μικρή περίοδο στην Βαλένθια ο Βαλβέρδε επέστρεψε στην Αθλέτικ Μπιλμπάο και έμεινε μέχρι το 2017. Ένα διάστημα στο οποίο κατάφερε τελικά να πανηγυρίσει και τον παρθενικό του τίτλο με τους Βάσκους, αλλά και το έκτο στην καριέρα του, που ήταν το ισπανικό Σούπερ Καπ του 2015 στους διπλούς τελικούς με την Μπαρτσελόνα (4-0 και 1-1).

Το 2017 αποφάσισε να κάνει ένα νέο βήμα και ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Μπαρτσελόνα, στην οποία παρέμεινε για τρία χρόνια. Εκείνη την περίοδο ο Βάσκος οδήγησε τους «μπλαουγκράνα» σε δύο πρωταθλήματα (2017–18, 2018–19) που ήταν και τα πρώτα του μετά από αυτά που είχε πανηγυρίσει με τον Ολυμπιακό, όπως επίσης στο Κύπελλο Ισπανίας τη σεζόν 2017–18, αλλά και στο ισπανικό Σούπερ Καπ του 2018 στον τελικό κόντρα στη Σεβίλλη.

Με αυτά έφτασε αισίως τα 10 τρόπαια στην καριέρα του, ωστόσο δεν υπήρχε και συνέχεια για τον ίδιο στο «Καμπ Νόου», αφού το 2020 αποτέλεσε παρελθόν από τους Καταλανούς. Μετά από δύο χρόνια αποχής από τους πάγκους, επέστρεψε στο «Σαν Μαμές» και την Μπιλμπάο, εκεί όπου πλέον συμπλήρωσε την… ενδεκάδα τίτλων με την κατάκτηση του Κυπέλλου.

Τι λείπει πλέον από τη συλλογή του Βάσκου;

Ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο το οποίο έφτασε κοντά το 2007 όταν οδήγησε την Εσπανιόλ στον τελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Τότε όμως, η τύχη δεν ήταν με το μέρος του, αφού το παιχνίδι με τη Σεβίλλη στο «Χάμπτεν Παρκ» της Γλασκώβης κρίθηκε στα πέναλτι μετά το ισόπαλο 1-1 της κανονικής διάρκειας και το 2-2 της παράτασης, με τους Ανδαλουσιάνους να παίρνουν τη νίκη με 3-1 και την κούπα.

Ενόψει της συνέχειας, μένει να φανεί αν ο 60χρονος Βάσκος θα πετύχει και αυτόν τον στόχο, έναν ευρωπαϊκό τίτλο, ώστε να γράψει μία ακόμα χρυσή σελίδα στην προπονητική του καριέρα.