Κύπελλο (24ο) μετά από 40 χρόνια η Αθλέτικ Μπιλμπάο, του Βαλβέρδε (4-2 πεν. κ.δ. 1-1 την Μαγιόρκα)!

Η Aθλέτικ Μπιλμπάο του Ερνέστο Βαλβέρδε κατέκτησε το πρώτο της Κύπελλο μετά από 40 χρόνια (και 24ο της ιστορίας της) νικώντας στα πέναλτι την Μαγιόρκα με 4-2 (κ.δ και παρ. 1-1)

Κύπελλο (24ο) μετά από 40 χρόνια η Αθλέτικ Μπιλμπάο, του Βαλβέρδε (4-2 πεν. κ.δ. 1-1 την Μαγιόρκα)!

Στα 40 χρόνια σταμάτησε η αναμονή της Aθλέτικ Μπιλμπάο για το 24ο Κύπελλο της ιστορίας της!

Η δεύτερη πολυνίκης του θεσμού (μετά την Μπαρτσελόνα των 31 τροπαίων) - που από το 1984 και μετά έβαλε τρία Σούπερ Καπ στις προθήκες της (1985, 2015 και 2020), αλλά χωρίς την κατάκτηση κάποιου τίτλου της προηγούμενης σεζόν- κατέκτησε το Copa Del Rey στην Σεβίλλη («Καρτούχα») επικρατώντας στα πέναλτι (4-2) της Μαγιόρκα, αφού 90λεπτο και παράταση έληξαν 1-1.

Έτσι η ομάδα του Eρνέστο Βαλβέρδε άφησε το μοναδικό τρόπαιο (2003) των αντιπάλων του χωρίς ...συντροφιά και τον παρόντα στις εξέδρες Ράφα Ναδάλ (υποστηρικτή λόγω εντοπιότητας) στεναχωρημένο!

Oι νησιώτες αφού πέρασαν αβροχοίς ποσί το, πιεστικό, ξεκίνημα του αγώνα από τους Βάσκους προηγήθηκαν με τον Ντάνι Ροντρίγκεθ μετά από φάση διαρκείας που ξεκίνησε με κόρνερ κι ολοκληρώθηκε με σουτ φαλτσαριστό από το ύψος του πέναλτι (31).

Τo 0-1 ήταν σκορ ημιχρόνου αφού η αντίδραση των «λιονταριών» δεν έφτασε (με τον Νίκο Γουίλιαμς να βρίσκει σε τετ α τετ την εξωτερική πλευρά των δικτύων, ενώ ο Γκριέφ νωρίτερα είχε πει «όχι» στον Σανθέτ), αλλά κι ο Γιούρι με τάκλιν αυτοθυσίας απέτρεψε το 0-2 σε προσπάθεια του Κοπέτε (42').

H ομάδα του Χαβιέρ Αγκίρ στο ξεκίνημα της επανάληψης απείλησε ξανά με δεύτερο γκολ αλλά ο Βάσκος κίπερ σταμάτησε τον Λάριν και στο 50' ήρθε η ισοφάριση: ο Σανθέτ αξιοποίησε ασίστ του Νίκο Γουίλιαμς που έκλεψε για το 1-1.

Τρία λεπτά μετά από σέντρα-σουτ του Μουρίτσι η μπάλα κατέληξε στο αριστερό δοκάρι και το ματς πήγε στην παράταση.

Εκεί οι δύο ομάδες ήταν πιο προσεκτικές και παρά τις επικίνδυνες καταστάσεις εκατέρωθεν το ματς πήγε στη ρώσικη ρουλέτα των πέναλτι

Τα λιοντάρια δεν λάθεψαν αντίθετα με τους Μορλάνες και Ράντονιτς...

Διαδικασία των πέναλτι

Μουρίτσι 1-0 - Ραούλ Γκαρθία 1-1
Μορλάνες, απόκρουση - Μoυνιάιν 1-2
Ράντονιτς, άουτ - Bέσγκα 1-3
Σάντσες 2-3 - Mπερενγκέρ 2-4

ΑΘΛΕΤΙΚ ΜΠΙΛΜΠΑΟ: Αγκιρεθαμπάλα, Ντε Μάρκος, Βιβιάν, Παρέδες, Μπερτσίτσε, ντε Γκαλαρέτα (80' Oυνάι Γκόμεθ), Πράδος (46' Βέσγκα), Ι . Γουίλιαμς (90' Mπερενγκέρ), Σανθέτ (90' Μουνιαίν), Ν. Γουίλιαμς, Γκουρουθέτα (90' Ραούλ Γκαρθία)

ΜΑΓΙΟΡΚΑ: Γκρίεφ, Γκονζάλες, Βαλιέντ (90' Mαφέο), Ράιγιο, Κοπέτε (105+3' Νάσταζιτς), Λάτο (110' Φαν ντερ Χέιντεν), Νταρντέρ (61' Mορλάνες) Κόστα, Ροντρίγκεθ (71' Ράντονιτς), Λάριν (61' Αντόνιο Σάντσεθ), Μουρίτσι