Το ντέρμπι της «πόλης του ατσαλιού»

Η ιστορία της «μάχης» των αιωνίων του Σέφιλντ, της Γιουνάιτεντ με τη Γουένσντεϊ, από την πρώτη τους «σύγκρουση» το 1890 μέχρι τις μέρες μας.

Το ντέρμπι της «πόλης του ατσαλιού»

«Πεδίο μάχης» αποτελεί απόψε (21.45) το Σέφιλντ ενόψει της μεγάλης αναμέτρησης ανάμεσα στη Γιουνάιτεντ και τη Γουένσντεϊ στο «Μπράμαλ Λέιν» για την 17η αγωνιστική της Τσάμπιονσιπ στην Αγγλία. Του μεγάλου ντέρμπι των δύο αιωνίων αντιπάλων, που μονοπωλεί το ενδιαφέρον στη Γηραιά Αλβιώνα και «διχοτομεί» μία ολόκληρη πόλη στο Νότιο Γιορκσάιρ.

Στη συγκεκριμένη πόλη, που έγινε γνωστή τον 19ο αιώνα ως η «Πόλη του Ατσαλιού» λόγω της μεγάλης ανάπτυξης της βιομηχανίας χάλυβα, ιδρύθηκε ο πρώτος ποδοσφαιρικός σύλλογος στον κόσμο. Ήταν η Σέφιλντ το 1857, η οποία αγωνίζεται πλέον στις ερασιτεχνικές κατηγορίες του Νησιού και βρίσκεται στη «σκιά» των δύο άλλων μεγάλων τοπικών ομάδων, της Γιουνάιτεντ και της Γουένσντεϊ…

Αυτή που ιδρύθηκε πρώτη εκ των δύο, ήταν η Γουένσντεϊ το 1867 και πήρε το όνομά της επειδή τη συγκεκριμένη ημέρα (σ. την Τετάρτη) τα ιδρυτικά της μέλη είχαν ρεπό από την εργασία τους. Μία διαφωνία όμως 22 χρόνια αργότερα (στις 22 Μαρτίου του 1889) για τις εισπράξεις των εισιτηρίων ανάμεσα στους ιθύνοντες της Γουένσντεϊ και τους ιδιοκτήτες του γηπέδου «Μπράμαλ Λέιν» που αγωνιζόταν τότε η ομάδα, οδήγησε τους πρώτους στην αναζήτηση νέας έδρας και οι ιδιοκτήτες του γηπέδου αποφάσισαν να δημιουργήσουν… την Σέφιλντ Γιουνάιτεντ!

Η πρώτη αναμέτρηση ανάμεσα στη Γουένσντεϊ και τη Γιουνάιτεντ πραγματοποιήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου του 1890 στην (τότε) έδρα της πρώτης, το «Όλιβ Γκρόουβ», με τους γηπεδούχους να πανηγυρίζουν τη νίκη στο φιλικό με 2-1. Η πρώτη τους όμως επίσημη αναμέτρηση έγινε στις 16 Οκτωβρίου του 1893, όταν αναδείχτηκαν ισόπαλες 1-1 στην τότε πρώτη κατηγορία της Αγγλίας. Το ντέρμπι των δύο «αιωνίων» της πόλης είχε πλέον «γεννηθεί», όπως επίσης και η μεγάλη αντιπαλότητα ανάμεσα στις δύο ομάδες η οποία κρατάει μέχρι και σήμερα.

Η Γουένσντεϊ τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής της είχε πάρει το προσωνύμιο «λεπίδες», το οποίο χρόνια αργότερα έμελλε να ακολουθήσει την «αιώνια» αντίπαλό της, τη Γιουνάιτεντ. Το προσωνύμιο «κουκουβάγιες» της Γουένσντεϊ εκτιμάται ότι δημιουργήθηκε το 1899, όταν ο σύλλογος μετακόμισε στο γήπεδο «Όουλερτον» και το 1912 ένας παίκτης της ομάδας, ο Τζορτζ Ρόμπερτσον, είχε παρουσιάσει μία κουκουβάγια ως μασκότ.

Ματς που έμειναν στην ιστορία

Ένα από τα ματς των δύο «αιωνίων» που έμειναν στην ιστορία ήταν αναμφισβήτητα αυτό στις 8 Σεπτεμβρίου του 1951, όταν η Γιουνάιτεντ κέρδισε στην έδρα της την Γουένσντεϊ με το εμφατικό 7-3, όπως και αυτό στις 26 Δεκεμβρίου του 1979 που οι «κουκουβάγιες» επιβλήθηκαν των «λεπίδων» με 4-0. Ένα παιχνίδι που έμεινε στην ιστορία ως «Boxing Day Massacre» και το παρακολούθησαν 49,309 θεατές που αποτελούσε ρεκόρ αγώνα της τότε τρίτης κατηγορίας της χώρας.

Πέραν αυτών, αξιοσημείωτη ήταν φυσικά και η «μάχη» των δύο συλλόγων στις 3 Απριλίου του 1993 στα ημιτελικά του Κυπέλλου Αγγλίας. Ενός παιχνιδιού που είχε προγραμματιστεί αρχικά στο «Έλαντ Ρόουντ» της Λιντς, αλλά τελικά έπειτα από πίεση των δύο ομάδων μεταφέρθηκε στο «Γουέμπλεϊ», όπου θα γινόταν και ο έτερος ημιτελικός ανάμεσα στην Άρσεναλ και την Τότεναμ. Υπό το βλέμμα 75.364 θεατών η Γουένσντεϊ πήρε τη νίκη με 2-1 στην παράταση χάρη σε τέρμα του Μαρκ Μπράιτ στο 108’ και προκρίθηκε στον τελικό, όπου ηττήθηκε τελικά από την Άρσεναλ.

Τέλος, ένα ακόμα ματς των δύο «αιωνίων» που έμεινε στην ιστορία ήταν και αυτό πέρσι τον Σεπτέμβρη, όπου η Γιουνάιτεντ κέρδισε εκτός έδρας τη Γουένσντεϊ με το ευρύ 4-2. Δύο τέρματα για τις «λεπίδες» σημείωσε ο Λέον Κλαρκ (και μάλιστα κόντρα στην πρώην ομάδα του) κι από ένα γκολ πέτυχαν οι Τζον Φλεκ και Μαρκ Ντάφι, ενώ ήταν και η πρώτη φορά που η Γιουνάιτεντ πέτυχε τέσσερα γκολ στο «σπίτι» της «αιωνίας» αντιπάλου της, το «Χίλσμπορο».