Ινφαντίνο: «Είμαι η αλλαγή της FIFA»

Τις τελευταίες ημέρες είναι αλήθεια γίναμε μάρτυρες αρκετών «αποκαλύψεων» από το Der Spiegel σχετικά με τα Football Leaks.

Ινφαντίνο: «Είμαι η αλλαγή της FIFA»

Τώρα λοιπόν ήρθε η ώρα να δούμε και την άλλη πλευρά, πως εξηγεί όλα αυτά που γράφτηκαν εναντίον του, ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο.

Ο Μάνος Σταραμόπουλος αποκαλύπτει στην Ελλάδα, την συνέντευξη που παραχώρησε στην έγκυρη εφημερίδα Gazzetta dello Sport και τον αρχισυντάκτη της, των διεθνών, Φάμπιο Λίκαρι που είχε πάει στην Ζυρίχη και δημοσιεύεται σήμερα (Πέμπτη) στην Ιταλία.

«Βρείτε μου κάτι παράνομο στα χαρτιά που με κατηγορούν και την FIFA. Ένας κανονισμός δεν έχει παραβιαστεί. Έχω διαβάσει πολύ κρίσιμα άρθρα, αλλά γεμάτα ανακρίβειες και ανάρμοστα πράγματα» δηλώνει ο « ισχυρός άνδρας» του Παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

Ο κ. Ινφαντίνο μιλάει για όλους και για όλα, καθώς βρέθηκε στο κέντρο από τις αποκαλύψεις για το ποδόσφαιρο, δια μέσω διαρροών που αφορούν τη Ζυρίχη και τη Νιόν. Τις επενδύσεις για τις ομοσπονδίες , τον Δημοσιονομικό κανονισμό της UEFA. Το Παγκόσμιο κύπελλο που θα γίνει στο Κατάρ , θέματα σοβαρά που ωστόσο ο κ. Ινφαντίνο δεν αποφεύγει να δώσει απαντήσεις.

«Είμαι γιος Ιταλών μεταναστών. Είμαι η αλλαγή της FIFA. Ίσως κάποιος που δεν μπορεί να τον χρησιμοποιήσεις… Ξεχνάμε οτι η FIFA ήταν κλινικά νεκρή και τώρα είναι μία χαρά και έχει γίνει ένας διαφανής οργανισμός. Για να μην αναφέρουμε το έργο που κάνουμε για τις μεταγραφές παικτών: εκεί, όταν κοιτάζετε, εμφανίζεται πάντα κάτι…».

- Στα έγγραφα μιλάνε για ανησυχίες σχετικά με τον προορισμό των επενδύσεων στις ομοσπονδίες.

« ‘Εχουμε τετραπλασιάσει τις επενδύσεις μας και είχαμε αύξηση των εσόδων μας από 5 σε 6,25 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα αποθεματικά της FIFA είναι 2 δισ. Ευρώ. Το ερώτημα είναι άλλο: Τα χρήματα πριν από μας, που κατέληξαν ; Σήμερα, κάθε πληρωμή παρακολουθείται από μια ανεξάρτητη αρχή, που δεν υπήρχε πριν..».

- Πάμε να δούμε για το Παγκόσμιο κύπελλο του 2026. Μήπως πείσατε με κάποιον τρόπο τον Πρόεδρο Τράμπ να αλλάξει γνώμη και τελικά να θελήσει η χώρα του να φιλοξενήσει την τελική φάση του Παγκοσμίου κυπέλλου του 2026, κι οχι το Μαρόκο; Σίγουρα δεν θα ήταν ωραίο για έναν πρόεδρο…

« Αυτό είναι ένα ψεύδος. Δεν μίλησα με τον Τράμπ πριν, αλλά μόνο στις 28 Αυγούστου μετά την ψηφοφορία. Όλα προέρχονται από μια υπηρεσία Τύπου που μίλησε για μια συνάντηση που δεν έγινε. Και συναντήθηκα επίσης με τους αρχηγούς των κυβερνήσεων του Μεξικού, του Καναδά και του Μαρόκου, όπως συμβαίνει με τον θεσμικό μου ρόλο . Η αλήθεια είναι ότι το σύστημα είναι τελικά σωστό. Πριν γνωρίσουμε τους υποψηφίους, καθορίσαμε τα κριτήρια, τους κανόνες, το γεγονός ότι το Κογκρέσο θα ψηφίσει και όχι το Εκτελεστικό, ότι τα έγγραφα και η ψηφοφορία θα είναι δημόσια. Ένα κείμενο με περισσότερες από 200 σελίδες, ίσως βαρετό, αλλά μια εγγύηση για πλήρη διαφάνεια. Και όμως ...»

Και ακόμα;

Μην φανταστείτε όσους με ζηλεύουν ότι θα … μαλακώσουν, ότι θα είναι λιγότερο αυστηροί…Επιθυμούν κάποιοι να επιστρέψουν στους κανόνες του παρελθόντος ...»

Θα περιμένετε την τελική απόφαση του Κογκρέσου μήπως και τελικά διεξαχθεί το Παγκόσμιο κύπελλο του Κατάρ με 48 ομάδες;

« Εάν είναι δυνατό, ναι. Αλλιώς τίποτα».

Fainancial Fair Play

- Να μιλήσουμε για το Οικονομικό παιχνίδι. Μήπως βοηθήσατε την Mάντσεστερ Σίτυ και την Παρί Σεν Ζερμέν ;

« Πες μου πώς θα μπορούσα; Εν τω μεταξύ ήταν δουλειά μου να μιλήσω με τους συλλόγους, όλους, για να βρούμε μια συμφωνία. Από τις 30 ομάδες που ελέγχθησαν , μόνο 2 δεν έφτασαν σε συμφωνία: Μία Ρωσική, και η Μίλαν που ωστόσο επανεντάχθηκαν στις διοργανώσεις από το CAS (Τριμελές Διαιτητικό δικαστήριο της Λωζάννης). Εδώ είναι το δεύτερο σημείο: δεν είχα αποφασίσει εγω, δεν θα μπορούσα να το κάνω, είτε για να αλλάξω τα χαρτιά, αλλά και να επηρεάσω την επιτροπή. Στη συνέχεια, υπάρχει η έφεση. Η Μάντσεστερ Σίτυ και η Παρί Σεν Ζερμέν είχαν πρόστιμα περίπου 20 εκατομμυρίων η κάθε μία..»

Να παραμείνουμε λίγο ακόμη εδω: Μικροί σύλλογοι που ίσως δεν ενδιαφέρεται κανείς, έχουν αποκλεισθεί για άλλα παραπτώματα. Η Μάντσεστερ Σίτυ και η Παρί όχι…»

«Το λένε γιατί δεν γνωρίζουν τη διαφορά. Σύλλογοι που έχουν μείνει έξω από το Τσάμπιονς Λιγκ είναι, γιατί τους επιβλήθηκαν κυρώσεις, επειδή δεν είχαν πληρώσει τα χρέη προς τους ποδοσφαιριστές και τις ομάδες : τι είναι πολύ πιο σοβαρό από ό, τι η μη τήρηση του Ευ αγωνίζεσθαι. Είναι διαφορετικά πράγματα».

Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων

- Σχετικά με το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων και την έλλειψη διαφάνειας γύρω από τα κεφάλαια;

«Ξεχνάμε ότι υπάρχει ήδη (το παγκόσμιο κύπελλο Συλλόγων αλλά με 6 μόνο ομάδες) . Η FIFA θέλει να αναβαθμίσει την διοργάνωση, αυτή να την κάνει πιο ενδιαφέρουσα και είναι η μόνη που μπορεί να οργανώσει διεθνή τουρνουά. Θα ήταν χρήσιμο για τον λόγο ότι θα ήταν και κατά της Superlega, που ακούγεται, αλλά δεν μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Και το γνωρίζουμε καλά : Σήμερα οι καλοκαιρινές διοργανώσεις , είναι εντελώς ιδιωτικές , και αποτελούν αναπόφευκτο προοίμιο για την Superlega. Αλλά δεν αναδιανέμουν τα χρήματα στο σύστημα. Που κάνουμε εμείς και η ΟΥΕΦΑ. Σεβόμαστε την αλληλεγγύη και θέλουμε το Champions League και τα πρωταθλήματα να μην εξαφανιστούν» .

- Τι θα συμβεί αν δεν εγκριθεί τον Μάρτιο το νέο Παγκόσμιο κύπελλο Συλλόγων;

"Θα προσπαθήσουμε. Προσπαθούμε πάντα να καταλήξουμε σε μια συμφωνία, στη δημοκρατία είναι έτσι, τότε αποφασίζουμε χάρη στην πλειοψηφία. Σε περίπτωση που δεν περάσει θα συνεχίσουμε. Αλλά ας μιλήσουμε για μία διοργάνωση , όχι για έναν πυρηνικό πόλεμο..».

- Πως κρίνετε τη χρήση του Var;

« Δεν είναι τέλειο αλλά σχεδόν. Σε 10 χρόνια θα αναρωτηθούμε πώς είμαστε τόσο ανεπαρκείς που δεν ξεκινήσαμε νωρίτερα. Αλλά το σημαντικό είναι να φτάσουμε εκεί».

- Θα θέσετε ξανά υποψηφιότητα για την προεδρία της ΦΙΦΑ τον Ιούνιο ;

« Ναι, έχω ήδη την υποστήριξη 190 ομοσπονδιών».

Ο …κατηγορούμενος , Ινφαντίνο , δηλώνει τον εαυτό του αθώο ή ένοχο;

«Για φιλανθρωπία ...»

Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball.com , Mundo Deportivo