Από την αμφισβήτηση στην αποθέωση ο Αλβάρο Μοράτα

Τα «βήματα» του Ισπανού επιθετικού στην Τσέλσι, από την σκληρή κριτική που δέχτηκε την περσινή σεζόν στους «μπλε» ως την αγωνιστική του «αναγέννηση» την εφετινή αγωνιστική περίοδο

Από την αμφισβήτηση στην αποθέωση ο Αλβάρο Μοράτα

Βρέθηκε στο… μάτι του κυκλώνα για έναν ολόκληρο χρόνο, ως αποτέλεσμα των αρνητικών του εμφανίσεων με τη φανέλα της Τσέλσι και της επιθετικής του δυστοκίας. Είδε τον εαυτό του ακόμα και στον πάγκο σε αρκετές αναμετρήσεις των «μπλε» κατά τη διάρκεια της περσινής πρώτης του περιόδου στο σύλλογο, ενώ δημοσιεύματα τον ήθελαν το καλοκαίρι να περνά φεύγοντας τις «πύλες» του Στάμφορντ Μπριτζ - παρότι η ομάδα του είχε δαπανήσει 60 εκατομμύρια στερλίνες για να τον εντάξει στο δυναμικό της από τη Ρεάλ Μαδρίτης. Κι όμως, ο Άλβαρο Μοράτα, περί ου ο λόγος, ουδέποτε πέταξε… λευκή πετσέτα! Πείσμωσε, παρέμεινε συγκεντρωμένος στο στόχο του και την εφετινή σεζόν απολαμβάνει πλέον την αποθέωση στο Νησί για τα γκολ του και τη βοήθεια που προσφέρει στους λονδρέζους στην προσπάθεια που καταβάλουν για την επίτευξη των στόχων τους.

Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, στην 11η αγωνιστική της Πρέμιερ Λιγκ, ο Ισπανός φορ έδωσε μία ακόμα απάντηση στους επικριτές του και σκόραρε δις σε βάρος της Κρίσταλ Πάλας, οδηγώντας την Τσέλσι στη νίκη με 3-1 στο Στάμφορντ Μπριτζ. Μία νίκη με την οποία οι «μπλε» όχι μόνο διεύρυναν το αήττητό τους στο πρωτάθλημα, αλλά παρέμειναν και σε απόσταση αναπνοής (σ. -2) από την πρωτοπόρο Μάντσεστερ Σίτι, στη μάχη που μαίνεται για την κατάκτηση του τίτλου. Ο προπονητής των λονδρέζων, Μαουρίτσιο Σάρι, αναφερόμενος στον Μοράτα έκανε λόγο για μία «εύθραυστη προσωπικότητα» που χρειάζεται να βελτιώσει ακόμα περισσότερο την αυτοπεποίθησή του και να συνεχίσει την καλή αγωνιστική του πορεία, ενώ την ίδια στιγμή διακαής πόθος για τον ίδιο τον παίκτη είναι να αφήσει πίσω του όλα όσα συνέβησαν στον πρώτο του χρόνο στην αγγλική πρωτεύουσα και αυτή τη φορά να δικαιώσει τις προσδοκίες…

Το «plan B» της Τσέλσι του Κόντε

Ο Άλβαρο Μοράτα δεν ήταν η πρώτη επιλογή της Τσέλσι για την ενίσχυση της επιθετικής της γραμμής το καλοκαίρι του 2017. Ουσιαστικά ήταν το «plan B» του τότε προπονητή της ομάδας, Αντόνιο Κόντε, έπειτα από την αποτυχημένη προσπάθεια του συλλόγου να εντάξει στο δυναμικό του τον Ρομέλου Λουκάκου, ο οποίος προτίμησε να αφήσει την Έβερτον για λογαριασμό της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Το κόστος της μετακίνησης του Μοράτα από τη Ρεάλ Μαδρίτης έφτασε τα 60 εκατομμύρια στερλίνες, ωστόσο όσο κι αν ήλπιζε ο Ισπανός να δικαιώσει άμεσα τις προσδοκίες για το υπέρογκο ποσό που δαπανήθηκε, εν τούτοις με το «καλημέρα» δέχτηκε τις πρώτες αρνητικές κριτικές. Έκανε το επίσημο ντεμπούτο του στο Κομιούνιτι Σιλντ κόντρα στην Άρσεναλ, με την Τσέλσι να γνωρίζει την ήττα (4-1 στα πέναλτι) από τους «κανονιέρηδες» και τον ίδιο να αστοχεί στη «ρώσικη ρουλέτα» έπειτα από το ισόπαλο 1-1 της κανονικής διάρκειας.

Στο πρωτάθλημα άνοιξε… λογαριασμό από το παιχνίδι της πρεμιέρας αλλά η Τσέλσι ηττήθηκε στο «σπίτι» της με 3-2 από την Μπέρνλι, ενώ στα τέλη του Σεπτέμβρη πανηγύρισε το πρώτο του χατ-τρικ στη νίκη των «μπλε» με 4-0 επί της Στόουκ. Η συνέχεια, βέβαια, δεν ήταν ανάλογη, αφού χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν δύο μήνες για να βρει το δρόμο για τα αντίπαλα δίχτυα. Ήταν στο παιχνίδι κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο Λονδίνο, όπου με δικό του γκολ οι λονδρέζοι πανηγύρισαν τη νίκη με 1-0.

Ως το τέλος του 2017 σημείωσε άλλα τρία τέρματα, με την κριτική για τις εμφανίσεις του να γίνεται ολοένα και πιο έντονη, ενώ από την «αυγή» του 2018 βρέθηκε ουκ ολίγες φορές στον πάγκο της ομάδας του και ως το φινάλε της σεζόν στο πρωτάθλημα πέτυχε μόλις ένα γκολ στο πρωτάθλημα - στην ήττα με 4-1 από την Τότεναμ - ολοκληρώνοντας έτσι τη σεζόν στην κατηγορία στα 11 τέρματα! Φήμες τον ήθελαν να αποτελεί παρελθόν από την Τσέλσι το καλοκαίρι που μας πέρασε και την ίδια στιγμή τους «μπλε» να βρίσκονται σε αναζήτηση ενός νέου επιθετικού για την ενίσχυση του δυναμικού τους. Η αποχώρηση όμως του Αντόνιο Κόντε από την τεχνική ηγεσία της ομάδας και η άφιξη του Μαουρίτσιο Σάρι οδήγησε τελικά στην παραμονή του Ισπανού επιθετικού.

Στροφή στα γκολ και τις καλές εμφανίσεις

Η εφετινή σεζόν, εκ του αποτελέσματος, δεν έμελλε να είναι ανάλογη της περσινής. Από τη δεύτερη κιόλας αγωνιστική του πρωταθλήματος, στις 18 Αυγούστου, ο Μοράτα πέτυχε το παρθενικό του γκολ στο πρωτάθλημα και οδήγησε την Τσέλσι στη νίκη επί της Άρσεναλ στο λονδρέζικο ντέρμπι με 3-2, ενώ ακολούθησε το τέρμα του στη φάση των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ κόντρα στη Βίντι, όπως επίσης κι αυτά κόντρα σε Σαουθάμπτον και Μπέρνλι στην Πρέμιερ Λιγκ. Την περασμένη Κυριακή σκόραρε δις σε βάρος της Κρίσταλ Πάλας στο Στάμφορντ Μπριτζ κι έγινε αποδέκτης εγκωμιαστικών σχολίων για τις εμφανίσεις του. Έφτασε αισίως τα πέντε γκολ στο εφετινό πρωτάθλημα και τα έξι συνολικά σε όλες τις διοργανώσεις, ενώ με την ψυχολογία στα ύψη ο Ισπανός επιθετικός βάζει πλέον… πλώρη για ακόμα καλύτερες εμφανίσεις και περισσότερα τέρματα.

Για πρώτη φορά από την περίοδο 1978/79 τρεις ομάδες της μεγάλης κατηγορίας παραμένουν αήττητες έπειτα από το πέρας των πρώτων 11 αγωνιστικών στο πρωτάθλημα και ανάμεσα σ’ αυτές βρίσκεται και η Τσέλσι (σ.σ. μαζί με τις Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Σίτι). Ο Μαουρίτσιο Σάρι στηρίζει πολλά στον Μοράτα στην προσπάθεια που καταβάλει ο σύλλογος για την διεκδίκηση τίτλων τόσο στις εγχώριες διοργανώσεις όσο και στην Ευρώπη, ωστόσο αυτό που μένει να φανεί το επόμενο διάστημα είναι αν ο Ισπανός θα καταφέρει τελικά την εφετινή σεζόν να συνεχίσει να παρουσιάζει ένα καλό αγωνιστικό «πρόσωπο» και να δείχνει το δρόμο των επιτυχιών στον σύλλογο της αγγλικής πρωτεύουσας.