Λίβερπουλ: Ο Αλόνσο, οι εναλλακτικές και η «λευκή επιταγή» στον Έντουαρντς

Διπλό ανοιχτό μέτωπο στην Λίβερπουλ, η οποία βρίσκεται σε αναζήτηση προπονητή και αθλητικού διευθυντή. Οι Αμορίμ, Νάγκελσμαν και ο… διακαής πόθος της παλιννόστησης του Μάικλ Έντουαρντς.

Λίβερπουλ: Ο Αλόνσο, οι εναλλακτικές και η «λευκή επιταγή» στον Έντουαρντς

Έχει περάσει μόλις ένας μήνας από τότε που ο Γιούργκεν Κλοπ ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει από τη Λίβερπουλ στο τέλος της σεζόν.

Στον αγωνιστικό τομέα, ο σύλλογος δεν έχει χάσει σχεδόν τίποτα, διατηρώντας την θέση του στην κορυφή της Premier League, κατακτώντας το Carabao Cup και σημειώνοντας πρόοδο στο FA Cup, καθώς επιδιώκει ένα quadruple άνευ προηγουμένου.

Εκτός αυτού, ωστόσο, τα ερωτήματα σχετικά με το ποιος θα διαδεχθεί τον Κλοπ και ποιος θα γίνει ο νέος αθλητικός διευθυντής συνεχίζουν να κρέμονται πάνω από τον σύλλογο.

Στην άκρη του πάγκου…

Ο Τσάμπι Αλόνσο παραμένει ο επικρατέστερος υποψήφιος για τη διαδοχή του Γιούργκεν Κλοπ, με το ρεκόρ του στην Μπάγερ Λεβερκούζεν - οκτώ βαθμούς μακριά από την Μπάγερν Μονάχου στην κορυφή της Bundesliga - και την συναισθηματική σύνδεσή του με την Λίβερπουλ να τον καθιστούν έναν ξεχωριστό υποψήφιο.

Η Λίβερπουλ είναι επίσης αποφασισμένη να εστιάσει την αναζήτησή της σε ανερχόμενους προπονητές που έχουν πετύχει παραπάνω από το αναμενόμενο με βάση τους πόρους που διαθέτουν και έχουν ιστορικό στην ανάπτυξη νέων ταλέντων, κάτι που σαφώς ισχύει στην περίπτωση του Αλόνσο.

Αλλά η απόφαση της Μπάγερν Μονάχου να χωρίσει τους δρόμους της με τον Τόμας Τούχελ το ερχόμενο καλοκαίρι έχει περιπλέξει αυτή την αναζήτηση: ενδιαφέρεται επίσης για τον Αλόνσο, ο οποίος έπαιξε για τρεις σεζόν στην Μπάγερν, και έχει προφανή έλξη στο ότι μπορεί να διεκδικήσει άμεσα μεγάλα τρόπαια και να έχει στην διάθεσή του πόρους για να βελτιώσει το ρόστερ.

Ο Αλόνσο, 42 ετών, έχει επίσης την επιλογή να παραμείνει στη Λεβερκούζεν και να πάρει τον χρόνο του, δεδομένου ότι μια άλλη πρώην ομάδα του, η Ρεάλ Μαδρίτης, είναι επίσης πιθανό να ενδιαφερθεί γι' αυτόν όταν ο Κάρλο Αντσελότι εγκαταλείψει τελικά το Μπερναμπέου.

Ο Αλόνσο δεν είναι το μόνο όνομα που περιλαμβάνεται στη λίστα των πιθανών υποψηφίων της Λίβερπουλ για την ανάληψη της ομάδας αυτό το καλοκαίρι και η πιθανότητα να μην τον αποκτήσει σημαίνει ότι υπάρχει πρόσθετη εστίαση στο ποιος θα μπορούσε να είναι μια εναλλακτική επιλογή.

Την αναζήτηση της Λίβερπουλ για την αντικατάσταση του Κλοπ διευθύνει ο πρόεδρος της Fenway Sports Group, Μάικ Γκόρντον, ο οποίος ζήτησε από τους αναλυτές δεδομένων του συλλόγου να καταρτίσουν μια μακρά λίστα πιθανών υποψηφίων.

Η ομάδα αυτή, με επικεφαλής τον Γουίλ Σπίρμαν, διευθυντή ερευνών της Λίβερπουλ, θα εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο οι υποψήφιοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την τρέχουσα ομάδα της Λίβερπουλ, θα αναλύσει το στυλ παιχνιδιού τους και θα ελέγξει τις συστάσεις χαρακτήρων.

Ένας υποψήφιος που συγκεντρώνει υψηλή βαθμολογία στα δεδομένα είναι ο Ρούμπεν Αμορίμ της Σπόρτινγκ Λισαβόνας. Ο 39χρονος κατέκτησε τον πορτογαλικό τίτλο το 2021 και η Σπόρτινγκ απέχει φέτος μόλις δύο βαθμούς από την κορυφή της βαθμολογίας. Η χρήση της αθλητικής επιστήμης για την ενημέρωση της προπόνησης και το ρεκόρ του στη διατήρηση της φυσικής κατάστασης των παικτών - ένας από τους γυμναστές του στη Σπόρτινγκ, ο Πάουλο Μπαρέιρα, εργαζόταν στη Λίβερπουλ - δεν έχει περάσει επίσης απαρατήρητος στο Άνφιλντ.

Μια πιθανή επιπλοκή είναι η ρήτρα εξαγοράς του Αμορίμ, η οποία ανέρχεται σε 10 εκατ. ευρώ (8,6 εκατ. στερλίνες, 10,8 εκατ. δολάρια) - χαμηλότερη από πέρυσι, όταν ήταν σχεδόν διπλάσια, αλλά εξακολουθεί να είναι σχετικά υψηλή - ενώ δεν έχει επίσης καμία προπονητική εμπειρία εκτός Πορτογαλίας.

Ο Αμορίμ, από την πλευρά του, δεν έχει δηλώσει τίποτα δημοσίως σχετικά με το ενδιαφέρον της Λίβερπουλ, λέγοντας την περασμένη εβδομάδα όταν ρωτήθηκε για τη θέση του προπονητή στο Άνφιλντ: «Δεν πρόκειται να ασχοληθώ με το μέλλον μου. Κάθε φορά που μιλάω γι' αυτό, το θέμα επανέρχεται».

Ο Γιούλιαν Νάγκελσμαν, 36 ετών, έχει επίσης καλές επιδόσεις σύμφωνα με τα στοιχεία, αλλά υπάρχουν και άλλα θέματα που πρέπει να εξετάσουμε και με αυτόν. Ο Νάγκελσμαν θα οδηγήσει την εθνική ομάδα της Γερμανίας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα αυτό το καλοκαίρι, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα μπορούσε να αναλάβει μέχρι τα μέσα Ιουλίου.

Όσο ήταν επικεφαλής της Χόφενχαϊμ, έχασε και τα δύο παιχνίδια των διπλών αγώνων των πλέι οφ του Champions League από τη Λίβερπουλ του Κλοπ (6-3 στο σύνολο) τη σεζόν 2017-18. Επίσης, έχασε και τα δύο παιχνίδια με τη Λίβερπουλ, ενώ ήταν υπεύθυνος της RB Λειψίας στο Champions League 2020-21.

Άλλοι προπονητές - όπως ο Ρομπέρτο Ντε Τζέρμπι της Μπράιτον, ο Έντι Χάουι της Νιούκαστλ Γιουνάιτεντκαι ο Φρανκ Χάις της Λανς - σημειώνουν επίσης υψηλή βαθμολογία στα δεδομένα, αλλά θεωρείται λιγότερο πιθανό να μπουν στην τελική λίστα της Λίβερπουλ.

Ο αθλητικός διευθυντής

Το άλλο αναπάντητο ερώτημα γύρω από την Λίβερπουλ αφορά τον ρόλο του αθλητικού διευθυντή, ο οποίος δεν έχει καλυφθεί μόνιμα από τότε που έφυγε ο Τζούλιαν Γουόρντ το περασμένο καλοκαίρι.

Ο Γιοργκ Σμάντκε προσλήφθηκε προσωρινά, αλλά ο Γερμανός αποχώρησε, όπως είχε προγραμματιστεί, στα τέλη Ιανουαρίου.

Η FSG θέλει η διαδικασία διορισμού νέου προπονητή να καθοδηγείται από τον νέο αθλητικό διευθυντή και επιθυμεί να γίνει αυτός ο διορισμός μάλλον νωρίτερα παρά αργότερα. Ο σύλλογος είναι επίσης ανοιχτός στο ενδεχόμενο να καταργήσει εντελώς αυτόν τον τίτλο εργασίας και να διορίσει έναν διευθύνοντα σύμβουλο ποδοσφαίρου, ανάλογα με τα προσόντα του υποψηφίου.

Όσον αφορά τους υποψήφιους, ο Φρεντερίκ Μασάρα, πρώην διευθυντής ποδοσφαίρου της Μίλαν, και ο Φλοράν Γκισολφί της Νις έχουν θαυμαστές στις τάξεις της FSG.

Ο υποψήφιος που οι ιδιοκτήτες της Λίβερπουλ θα ήθελαν περισσότερο να προσλάβουν, ωστόσο, είναι ο Μάικλ Έντουαρντς - ο άνθρωπος που στο παρελθόν διετέλεσε αθλητικός διευθυντής μέχρι την αποχώρησή του τον Μάιο του 2022.

Ο Έντουαρντς εξακολουθεί να χαίρει μεγάλης εκτίμησης εντός της FSG, η οποία τον θεωρεί αναπόσπαστο κομμάτι των πρόσφατων επιτυχιών του συλλόγου. Είχε καθοριστικό ρόλο στη διαπραγμάτευση των συμφωνιών για τους Σαλάχ, Μανέ, Ρόμπερτσον, Φαν Ντάικ, Φαμπίνιο και Άλισον, ενώ κατάφερε επίσης να εξασφαλίσει σημαντικά μεταγραφικά ποσά για παίκτες που ο Κλοπ είχε θεωρήσει περιττούς, όπως οι Μπεντέκε, Σακχό και Άιμπ.

Μιλώντας στην «Athletic» τον Μάιο του 2022, λίγο πριν την αποχώρηση του Έντουαρντς, ο πρόεδρος Τομ Βέρνερ δήλωνε: «Θέλω να αναγνωρίσω τη βασιλεία του Μάικλ ως αθλητικού διευθυντή. Ήταν καταλυτικός. Μπορείς να δείξεις όλους τους παίκτες που βρήκε πριν γίνουν σούπερ σταρ. Πηγαίνοντας πίσω στον Μοχάμεντ Σαλάχ, ο Μάικλ τον εντόπισε.

Είναι πολύ αθόρυβος όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο ασχολείται με τις δουλειές του, αλλά είναι πραγματικά καθοριστικός για την επιτυχία μας. Ανταγωνιζόμαστε συλλόγους που ξοδεύουν τεράστια ποσά για μεταγραφές. Μία από τις σωστές στρατηγικές του Μάικλ, όταν έχουμε εντοπίσει παίκτες, είναι να διασφαλίζει ότι υπάρχει επέκταση των συμβολαίων αυτών».

Ο θαυμασμός της FSG για τον Έντουαρντς υπογραμμίζεται από το γεγονός ότι ο Γκόρντον του τηλεφώνησε λίγο μετά την ανακοίνωση της επικείμενης αποχώρησης του Κλοπ, προσφέροντάς του την ευκαιρία είτε να επιστρέψει στο Άνφιλντ είτε να αναλάβει μια ανώτερη θέση στην FSG.

Ο Έντουαρντς απέρριψε αυτή την προσφορά: όταν έφυγε από τη Λίβερπουλ είχε πει στους συναδέλφους του ότι ήθελε να περνάει περισσότερο χρόνο με την οικογένειά του, μακριά από την ποδοσφαιρική πίεση-κοιτίδα. Ο χρόνος του καταλαμβάνεται επίσης από τη συμβολή του στη διοίκηση της Ludonautics, της αθλητικής συμβουλευτικής εταιρείας που ίδρυσε μαζί με τον πρώην διευθυντή έρευνας της Λίβερπουλ, Ίαν Γκράχαμ τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Δεν έχει υπάρξει νέα επίσημη προσέγγιση για τον Έντουαρντς μετά από εκείνο το τηλεφώνημα, αλλά η FSGθέλει να είναι απολύτως σίγουρη ότι ο Έντουαρντς δεν μπορεί να πειστεί να επιστρέψει πριν προχωρήσει σε άλλους στόχους.

Ένα πιθανό άλλο ζήτημα για τον Έντουαρντς είναι το μέγεθος του ελέγχου που θα απολαμβάνει στο Άνφιλντ, δεδομένου ότι όταν έφυγε το 2022, η βάση εξουσίας του Κλοπ επεκτεινόταν. Αλλά η δομή της Λίβερπουλ είναι βέβαιο ότι θα αλλάξει στη μετά Κλοπ εποχή, με τον νέο επερχόμενο προπονητή να μην έχει το ίδιο επίπεδο εξουσίας.

Υπήρξαν εισηγήσεις ότι η δουλειά θα ήταν πιο ελκυστική για τον Έντουαρντς αν του προσφερόταν μερίδιο στην FSG, αλλά η εταιρεία έχει κάνει αυτήν την παραχώρηση μόνο για τον Λεμπρόν Τζέιμς και δεν είναι σαφές αν αυτού του είδους η προσφορά θα ήταν στο τραπέζι για τον Έντουαρντς.

Η FSG έχει επίγνωση ότι πρέπει να εντοπίσει γρήγορα τον προτιμώμενο αθλητικό διευθυντή - ιδανικά μέχρι τις αρχές Μαρτίου. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να προχωρήσει γρήγορα από τον Έντουαρντς, εάν δεν επιτύχει κάποια σημαντική εξέλιξη.

Η FSG έχει κατά νου ότι είναι επιτακτική ανάγκη η δομή της ποδοσφαιρικής ηγεσίας της Λίβερπουλ να είναι ισχυρή προτού ξεκινήσει να εργάζεται οποιοσδήποτε νέος προπονητής. Το παράδειγμα του Ουνάι Έμερι στην Άρσεναλ αναφέρεται συχνά ως προς το τι μπορεί να συμβεί αν ένας προπονητής χωρίς εμπειρία από την Premier League -που θεωρείται ευρέως το πιο δύσκολο πρωτάθλημα στον κόσμο για να προσαρμοστεί κανείς γρήγορα- φτάσει χωρίς αυτή την υποδομή. Ο Έμερι άντεξε μόλις 18 μήνες στο βόρειο Λονδίνο, αλλά έχει αποδείξει από τότε που έφυγε τι μπορεί να πετύχει με την απαραίτητη υποστήριξη γύρω του.

Ο Κλοπ θα αναγνώριζε επίσης το χρέος που οφείλει στον Γκόρντον, τον Έντουαρντς, τον Γουόρντ (ο οποίος διαδέχθηκε τον Έντουαρντς ως αθλητικός διευθυντής) και άλλα βασικά στελέχη του backroom, όπως ο επικεφαλής του τμήματος προσλήψεων Ντέιβ Φάλοους και ο επικεφαλής σκάουτερ Μπάρι Χάντερ. Όλοι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της Λίβερπουλ και επέτρεψαν στον Κλοπ να επικεντρώσει την ενέργειά του στην ομάδα.

Η επικρατούσα άποψη στη Λίβερπουλ είναι ότι είναι προτιμότερο να αποκτήσουμε αυτή την δομή παρά να διορίσουμε τον Αλόνσο ή κάποιον άλλο προπονητή χωρίς αυτή. Εξ ου και η ανάγκη να προσληφθεί πρώτα ένας αθλητικός διευθυντής που θα μπορεί να ηγηθεί της διαδικασίας προσέγγισης, συνέντευξης και διορισμού του προπονητή.