Με αφορμή ένα δημοψήφισμα ο Καρεμπέ αποκαλύπτει γιατί άφησε μακριά τα μαλλιά του

Ο Κριστιάν Καρεμπέ έδωσε συνέντευξη στο Franceinfo και μίλησε για το σημαντικό δημοψήφισμα που λαμβάνει χώρα απόψε(4/11) στην Νέα Καληδονία αλλά και για τη σημασία του. 

Με αφορμή ένα δημοψήφισμα ο Καρεμπέ αποκαλύπτει γιατί άφησε μακριά τα μαλλιά του

Ο αθλητικός διευθυντής του Ολυμπιακού, Κριστιάν Καρεμπέ, μίλησε στο Franceinfo για τη χώρα της καταγωγής του, τη Νέα Καληδονία, με αφορμή το σημαντικό δημοψήφισμα που λαμβάνει χώρα σήμερα (4/11).

Συγκεκριμένα, η Νέα Καληδονία καλείται να αποφασίσει εάν θα παραμείνει γαλλική αποικία ή αν θα ανεξαρτητοποιηθεί. Ο Κριστιάν Καρεμπέ, μίλησε για την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα που κατάγεται, για το τι σημαίνει η ανεξαρτητοποίηση της, για τα παιδικά του χρόνια κι αποκάλυψε γιατί δεν τραγούδησε ποτέ τον εθνικό ύμνο της Γαλλίας.

Αναλυτικά, όσα είπε ο Κριστιάν Καρεμπέ:

Για την ανεξαρτησία της Νέας Καληδονίας: «Στη Νέα Καληδονία πρέπει να βάλουμε σε μια σειρά την ιστορία μας από την αρχή της μέχρι και σήμερα. Γιατί υπάρχει η επιθυμία για ανεξαρτησία; Νομίζω η Γαλλία το γνωρίζει πολύ καλά. Αυτό αποτελεί μέρος της διαδικασίας, δεδομένου ότι οι συμφωνίες μέχρι σήμερα έχουν υπογραφεί. Σήμερα, η λέξη «ανεξαρτησία» είναι παρωχημένη. Θα είμαστε ανεξάρτητοι από το τι; Η ιδεολογία στην αρχή είναι να ανήκει η χώρα στους ντόπιους. Αλλά σήμερα έχουμε μια νέα γενιά, αυτή του Διαδικτύου, που δεν βίωσε βία και η επιθυμία της για ανεξαρτησία, είναι χειραφετημένη και χωρίς ταυτότητα. Η λέξη «ανεξαρτησία» είναι ξεπερασμένη σήμερα.

Για το αν ο ίδιος ο Καρεμπέ υποστηρίζει το «ναι» στο δημοψήφισμα: «Δεν έχει σημασία αν είναι ναι ή όχι την Κυριακή. Εμένα, το μέλλον με ενδιαφέρει. Όλη η οικογένειά μου ζει στον τόπο αυτόν. Με τον καιρό θα δω. Όλες οι ρίζες μου είναι εκεί και θέλω τους ανθρώπους που αγαπώ να ζουν καλά. Έχουμε τα πάντα γι ‘αυτό: χωρίς πείνα, χωρίς κακό. Στη συνέχεια, αν κάποιος σκέφτεται την ανεξαρτησία, πρέπει να βρούμε πολιτικές λύσεις. Η λέξη δημοκρατία πρέπει να εμφανιστεί κάπου, επειδή είναι σημαντικό να αποφύγουμε την εξουσία με έναν δικτάτορα».

Για το γεγονός πως το 1988 μετακόμισε στη Γαλλία και αγωνίστηκε στους τρικολόρ: «Φορούσα τη φανέλα της Γαλλίας με πολύ υπερηφάνεια. Αλλά όταν μιλώ αυτή τη στιγμή, γνωρίζω την ιστορία της χώρας μου. Σχεδόν πέθανα για αυτό. Στα 15-16 μου, σε διαδηλώσεις φοιτητές σκοτώθηκαν και ήμουν σε αυτές τις διαδηλώσεις.Έχασα φίλους, οικογένεια. Πρέπει να σεβόμαστε αυτούς που έχουν πεθάνει.

Εμένα το ποδόσφαιρο μου έδωσε τη δύναμη να είμαι εκεί σήμερα και να συνεχίσω μέσω του αθλητισμού μου να μεταδώσω την επιθυμία για ελευθερία. Η Γαλλία έχει επίσης βιώσει αυτή την επιθυμία για ελευθερία, πήγε στους δρόμους, έκανε την επανάσταση. Υποστηρίξαμε την ελευθερία. Η δημοκρατία και η ελευθερία της έκφρασης υπήρχε στη Γαλλία, αλλά στη Νέα Καληδονία, δεν μπορούσα να περπατήσω στο δρόμο».

Για τον λόγο που δεν τραγούδησε ποτέ τον εθνικό ύμνο της Γαλλίας ο Καρεμπέ δήλωσε: «Ο πατέρας μου ήταν δάσκαλος. Μου έμαθε πολλά πράγματα για την εκπαίδευση αλλά και για τον εθνικό ύμνο. Το να μην τραγουδήσω είναι σαν ένα σημάδι διαμαρτυρίας, Ότι ακριβώς έκανα με τα μαλλιά μου. Ο πατέρας μου τα έκοβε κι εγώ τα άφηνα. Μου επέτρεψε επίσης να δείξω ποιος ήμουν ως άτομο. Τον ύμνο μπορούσα να τον τραγουδήσω. Αλλά απλά, σαν κορυφαίος αθλητής, ήταν δύσκολο να βάλεις τη φανέλα με μεγάλη υπερηφάνεια και ταυτόχρονα να εκπροσωπήσεις μια χώρα που είχε σκοτώσει μέλη της οικογένειας μου και φίλους. Αυτή είναι η ιστορία μου και αυτή των χωρών μου».

Για το αν θέλει να επιστρέψει κάποτε στη Νέα Καληδονία: «Έχω τα πάντα εκεί. Επισκέπτομαι συχνά την οικογένειά μου, έχω τη γη μου, έχω τα πάντα. Ελπίζω να επιστρέψω μια μέρα. Θα πάω με τα εγγόνια μου, αυτό λέμε (γελάει)».

Για το αν θέλει να ασχοληθεί με την πολιτική ο Καρεμπέ τόνισε: «Όχι, προτιμώ να μείνω στη θέση μου και να ξυπνήσω τη συνείδηση της κακοποίησης και της αδικίας. Είδα τι έκανε η πολιτική στη χώρα μου. Προτιμώ να παραμείνω σε αυτόν τον ρόλο για τώρα. Μετά, θα δούμε… Αυτή είναι μεγάλη συζήτηση. Πρέπει να έχουμε χρόνο να σκεφτούμε, διότι η πολιτική είναι επίσης και φιλοσοφική σκέψη».