Το μέιλ Έλληνα στον Ινφαντίνο που αποκαλύπτει το «Der Spiegel» - Ποιος είναι

Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που ήρθαν στη δημοσιότητα - «Τίποτα μεμπτό», λέει η ΦΙΦΑ

Το μέιλ Έλληνα στον Ινφαντίνο που αποκαλύπτει το «Der Spiegel» - Ποιος είναι

Ο επικεφαλής της ΦΙΦΑ, Τζιάνι Ινφαντίνο φέρεται να... έσπασε τους κανόνες της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Συνομοσπονδίας, παρεμβαίνοντας στην επανεγγραφή του κώδικα δεοντολογίας, σύμφωνα με όσα αναφέρει το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» μετά την έρευνα που έκανε με το European Investigative Collaborations, ένα δίκτυο διεθνών μέσων ενημέρωσης.

Η Επιτροπή Δεοντολογίας της FIFA, η οποία τιμώρησε και καθαίρεσε δεκάδες αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του πρώην προέδρου Σεπ Μπλάτερ μετά από το σκάνδαλο διαφθοράς του 2015, υποτίθεται ότι πρέπει να λειτουργεί ανεξάρτητα από το παγκόσμιο κυβερνητικό σώμα του ποδοσφαίρου.

Το περιοδικό ωστόσο υποστηρίζει ότι μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχει στη διάθεσή του αποδεικνύουν ότι ο Ινφαντίνο κρύβεται πίσω από τις τις αλλαγές στον κώδικα δεοντολογίας, στις οποίες περιλαμβάνεται και μια περίοδος 10 ετών για την παραγραφή στις έρευνες για δωροδοκία αξιωματούχων.

Εκπρόσωπος της ΦΙΦΑ δήλωσε την Παρασκευή ότι δεν υπήρχε τίποτα μεμπτό στην αλληλογραφία του Ινφαντίνο με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ηθικής της ΦΙΦΑ, Βασίλη Σκουρή. Αλληλογραφία, η οποία αφορά στην αναδιατύπωση του κώδικα.

Το περιοδικό κάνει αναφορά σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έλαβε τον Δεκέμβριο του 2017 ο Ινφαντίνο από τον Βασίλη Σκουρή, ο οποίος εξελέγη πρόεδρος της Επιτροπής Ηθικής της FIFA στο 67ο συνέδριο της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας στο Μπαχρέιν τον Μάιο του 2017, μετά την εκλογή του Ινφαντίνο στη θέση του προέδρου.

Ο κ. Σκουρής φέρεται να έχει στείλει στον πρόεδρο της FIFA το σχέδιο αλλαγών στους κανόνες δεοντολογίας. Οι αλλαγές ήταν το αποτέλεσμα της συνεργασίας του με την επίτροπο της Κολομβίας, Maria Claudia Rojas.

Το «Der Spiegel» υποστηρίζει ότι ο Ινφαντίνο απάντησε με μια σειρά τροπολογιών στο σχέδιο που έκανε ο ίδιος αφού περιέγραψε τον νέο κώδικα δεοντολογίας ως «πραγματικά εξαιρετικό».

Μεταξύ των τροπολογιών που ο Ινφαντίνο πέρασε ήταν αυτή που αφορούσε τις πολλές προκαταρκτικές έρευνες εναντίον αξιωματούχων του ποδοσφαίρου. «Αυτή η διάταξη έχει προκαλέσει "παρερμηνείες" στο παρελθόν», έγραψε ο Ινφαντίνο αναφερόμενος στην κάλυψη από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης των προκαταρκτικών ερευνών δεοντολογίας και τόνισε: «Θα πρέπει να είναι σαφές ότι ακόμη και μια προκαταρκτική έρευνα μπορεί να διεξαχθεί μόνο κατόπιν εντολής του προέδρου του τμήματος ερευνών».

Όταν ο αναθεωρημένος κώδικας δεοντολογίας παρουσιάστηκε για έγκριση στο συνέδριο της FIFA στη Μόσχα τον Ιούνιο, περιελάμβανε τις αλλαγές που είχε πρότεινε ο Ινφαντίνο. Έτσι, η δυνατότητα του γραμματέα της επιτροπής δεοντολογίας να ξεκινήσει προκαταρκτικές έρευνες καταργήθηκε και η συγκεκριμένη εξουσία πέρασε αποκλειστικά στον πρόεδρο.

Ο εκπρόσωπος της FIFA δήλωσε την Παρασκευή ότι η αλληλογραφία μεταξύ Ινφαντίνο και Σκουρή ήταν «απόλυτα φυσιολογική». Είπε μεταξύ άλλων: «Όταν ήταν ακόμα Γενικός Γραμματέας της UEFA, ο κ. Ινφαντίνο ήταν μέλος της Επιτροπής Μεταρρυθμίσεων που ήταν υπεύθυνη για τη σύνταξη του αναθεωρημένου καταστατικού της FIFA που εγκρίθηκε τον Φεβρουάριο του 2016. Με την ιδιότητά του ως... έμπειρου δικηγόρου, είναι φυσιολογικό να έχει αλληλογραφία αυτής της φύσης με τον κ. Σκούρη».

Τόνισε επίσης ότι είναι πραγματικά απίθανο να δεχθεί υποδείξεις ο κ. Σκούρης, ο οποίος ήταν επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για 12 χρόνια και ότι δεν θα μπορούσε να πιεστεί να κάνει αλλαγές στον Κώδικα Δεοντολογίας της FIFA ενάντια στη θέλησή του.

Το «Der Spiegel», τονίζει ακόμα ότι ο Ινφαντίνο ήταν ο ίδιος αντικείμενο προκαταρκτικής έρευνας από την επιτροπή δεοντολογίας της FIFA σχετικά με την αποδοχή προσφορών ιδιωτικών πτήσεων από τον Πάπα στο Βατικανό, τον Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα και τον Εμίρη του Κατάρ.

Ωστόσο, η επιτροπή δεοντολογίας έκρινε τον Αύγουστο του 2016 ότι ο Ινφαντίνο δεν είχε παραβιάσει του κανονισμούς της FIFA.