Η περιπλάνηση του Τροντ Σόλιντ

Η πορεία του Νορβηγού τεχνικού από την αποχώρησή του από τον Ολυμπιακό ως την επιστροφή του στους προπονητικούς πάγκους με την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της Λόκερεν

Η περιπλάνηση του Τροντ Σόλιντ

Χρειάστηκε να περάσουν πέντε ολόκληρα χρόνια για να βρει ο Τροντ Σόλιντ τον επόμενο «σταθμό» της προπονητικής του καριέρας. Ήταν τέτοιες μέρες το 2013 όταν αποχωρούσε από την τεχνική ηγεσία της Ελάζιγκσπορ στην γειτονική Τουρκία και έκτοτε παρέμεινε στο… ταμείο ανεργίας εν αναμονή της επανεμφάνισής του στους πάγκους. «Ήρθε η ώρα να επιστρέψω. Είναι πολύ βαρετό πλέον…», έλεγε πριν από λίγες μόλις εβδομάδες σε συνέντευξή του στην βελγική εφημερίδα «Het Nieuwsblad» και χθες η Λόκερεν ανακοίνωσε και επίσημα την πρόσληψή του, με τον Νορβηγό να ετοιμάζεται πλέον για τη… μεγάλη επιστροφή!

Ο 59χρονος είναι γνωστός στη χώρα μας από τη θητεία του στον πάγκο του Ολυμπιακού. Με τους «ερυθρόλευκους» κατέκτησε ένα νταμπλ (2005-06), ωστόσο αποτέλεσε παρελθόν από τη θέση του το Δεκέμβρη του 2006 έπειτα και από την κακή πορεία της ομάδας στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ποια ήταν όμως η συνέχεια της προπονητικής του πορείας;

Η επιστροφή στη Γάνδη και το γκολ του Ζιλέ

Μετά τον Ολυμπιακό, η Γάνδη ανακοίνωσε το καλοκαίρι του 2007 την επιστροφή του Σόλιντ στην τεχνική της ηγεσία έπειτα από επτά χρόνια (1999-2000) και από την πρώτη του κιόλας σεζόν ο Νορβηγός οδήγησε το σύλλογο στον τελικό του Κυπέλλου Βελγίου (σ. Μάιος του 2008). Η Γάνδη βέβαια ηττήθηκε με 3-2 από την Άντερλεχτ, παρότι προηγήθηκε δύο φορές στο σκορ, ενώ για την ιστορία αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το νικητήριο γκολ της Άντερλεχτ στον τελικό είχε πετύχει ένας άλλος «ερυθρόλευκος», ο Γκιγιόμ Ζιλέ!

Το καλοκαίρι του ιδίου έτους βρήκε τον Σόλιντ να αλλάζει για ακόμα μία φορά παραστάσεις. Αυτή τη φορά μετακόμισε στην Ολλανδία και τον πάγκο της Χέρενφεν υπογράφοντας διετές συμβόλαιο συνεργασίας. Για ακόμα μία φορά, όμως, δεν έμελλε να παραμείνει στο πόστο του πάνω από έναν χρόνο. Μόλις λίγους μήνες έπειτα από την έναρξη της συνεργασίας του με τον ολλανδικό σύλλογο, δημοσιεύματα του νορβηγικού Τύπου τον ήθελαν να βρίσκεται μεταξύ των υποψηφίων για την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της εθνικής ομάδας της χώρας. Παρόλα αυτά, ο ίδιος παρέμεινε στη θέση του και έφτασε σε έναν ακόμα τελικό Κυπέλλου, τον οποίο και κατέκτησε αυτή τη φορά στη «ρώσικη ρουλέτα» των πέναλτι κόντρα στην Τβέντε έπειτα από το ισόπαλο 1-1 της κανονικής διάρκειας και το 2-2 της παράτασης. Όπως αποδείχτηκε, αυτός έμελλε να είναι και ο τελευταίος τίτλος της προπονητικής του καριέρας μέχρι σήμερα.

«Σαουδάραβας»… για τρία ματς!

Τον Αύγουστο του 2009 η Χέρενφεν έλυσε τελικά τη συνεργασία της με τον Σόλιντ και παρότι μόλις τρεις μήνες αργότερα η Άνκαραγκουτζου ανακοίνωσε επίσημα την πρόσληψή του, εν τούτοις ο Νορβηγός όχι μόνο δεν εμφανίστηκε στην Τουρκία, αλλά διέψευσε και το σχετικό θέμα τονίζοντας πως ουδέποτε υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με το σύλλογο. Λίγο αργότερα η Αλ Αχλί από τη Σαουδική Αραβία άνοιξε τις… πύλες της για να τον υποδεχτεί. Ο «γάμος» ανάμεσα στις δύο πλευρές ήταν γεγονός, όπως επίσης και το… διαζύγιο εξπρές που επήλθε έπειτα από τρία μόλις παιχνίδια του Νορβηγού στον πάγκο της ομάδας. Όπως ανακοινώθηκε τότε, η Αλ Αχλί οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση καθώς δεν συμφωνούσε με τα μέτρα του προπονητή για να βελτιωθεί η ομάδα και ο Σόλιντ για ακόμα μία φορά κλήθηκε να βρει νέα προπονητική «στέγη».

Ακολούθησε η επιστροφή στο Βέλγιο το Γενάρη του 2011 για λογαριασμό της Λιρς, με στόχο την παραμονή της ομάδας στη μεγάλη κατηγορία. Έναν στόχο που πέτυχε, μιας και στην τελευταία αγωνιστική η εντός έδρας «λευκή» ισοπαλία (0-0) κόντρα στην Κλαμπ Μπριζ έδωσε την ευκαιρία στη Λιρς να τερματίσει μία θέση πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού, με μόλις έναν πόντο περισσότερο από την Έουπεν που υποβιβάστηκε.

Γάνδη… πράξη τρίτη!

Παρά τη «σωτηρία» της Λιρς στο βελγικό πρωτάθλημα, ο Σόλιντ δεν θέλησε να παραμείνει στο πόστο του και την επόμενη σεζόν. Αντίθετα, αποδέχτηκε την προσφορά της Γάνδης και μετακόμισε στο σύλλογο για τρίτη φορά στην καριέρα του. Όσο κι αν ήλπιζε όμως σε μία καλή πορεία, εκ του αποτελέσματος το όνειρό του δεν έγινε πραγματικότητα. Στην πρώτη του σεζόν τερμάτισε στην τρίτη θέση του βαθμολογικού πίνακα του πρωταθλήματος και την επόμενη περίοδο έμεινε μέχρι τον Οκτώβρη του 2012, όταν και απολύθηκε λόγω των αρνητικών αποτελεσμάτων της ομάδας η οποία είχε κατρακυλήσει στην έβδομη θέση του πρωταθλήματος.

Ότι δεν έκανε τελικά το 2009, όταν αρνήθηκε να μετακομίσει στην Τουρκία για λογαριασμό της Άνκαραγκουτζου, το έπραξε το καλοκαίρι του 2013 για τα… μάτια της Ελάζιγκσπορ. Εκ νέου όμως, ο Οκτώβρης αποδείχτηκε μήνας… αλλαγών για τον Νορβηγό. Έπειτα από πέντε σερί ήττες στο τουρκικό πρωτάθλημα και με την ομάδα να βρίσκεται στην 16η θέση του βαθμολογικού πίνακα, ο Σόλιντ αποτέλεσε παρελθόν.

Το νέο ξεκίνημα…

Το νέο κεφάλαιο στην καριέρα του Σόλιντ έχει τίτλο «Λόκερεν». Ο βελγικός σύλλογος ανακοίνωσε την πρόσληψη του Νορβηγού, με τον τελευταίο να επιστρέφει στους προπονητικούς πάγκους έπειτα από πέντε ολόκληρα χρόνια. Αποστολή του 59χρονου είναι η επιστροφή της ομάδας στο δρόμο των επιτυχιών, αφού το ξεκίνημά της στο νέο πρωτάθλημα κάθε άλλο παρά είναι θετικό.

Έπειτα από το πέρας 12 αγωνιστικών, μετράει μόλις μία νίκη και αυτή από την 1η του Σεπτέμβρη κόντρα στη Μπέβερεν του Απόστολου Βέλλιου. Έκτοτε ακολούθησαν τέσσερις ήττες και μία ισοπαλία που έστειλαν το σύλλογο στις τελευταίες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα σε ισοβαθμία με τις Ζούλτε Βάρεγκεμ και Μουσκρόν. Όσο για τον Σόλιντ; Η επανεμφάνισή του στους αγωνιστικούς χώρους θα γίνει την Πέμπτη στο εκτός έδρας παιχνίδι με την Άντερλεχτ, εκεί όπου θα επιδιώξει να ξεκινήσει με το «δεξί» την πορεία του.