Ο Μπεκενμπάουερ και η Ελλάδα

Η ιδιαίτερη αγωνιστική «σχέση» του Φραντς Μπεκενμπάουερ με την Ελλάδα. Τα γκολ του στην Εθνική και στον ΠΑΟ, οι ιστορικές ισοπαλίες.

Ο Μπεκενμπάουερ και η Ελλάδα

Μόνον στον ύπνο του θα μπορούσε να νικηθεί από κάποιον αντίπαλο ο Φραντς Μπεκενμπάουερ… Ο μυθικός Γερμανός ποδοσφαιριστής και μετέπειτα ελάχιστα προπονητής και περισσότερο ηγετικός παράγοντας στην Μπάγερν και τις διεθνείς συνομοσπονδίες, έφυγε από τη ζωή ήρεμα, σε ηλικία 78 ετών. Ταλαιπωρημένος, μα πάντα αγέρωχος, όπως τον θυμούνται όσοι τον είχαν δει να παίζει ποδόσφαιρο και να ανακηρύσσεται ως ο παντοτινός «Κάιζερ».

Με την Ελλάδα έχει μία ιδιαίτερη σχέση. Στις πάνω από εκατό συμμετοχές του με την Εθνική Γερμανίας αντιμετώπισε την ελληνική ομάδα στην πατρίδα του και στον Πειραιά. Σε εποχές ποδοσφαιρικού τρόμου των πάντσερ, αλλά και σπουδαίων Ελλήνων παικτών.

Ένα από τα 14 γκολ του με το εθνόσημο το πέτυχε στη φιλική νίκη της Γερμανίας στο κατάμεστο «Γ. Καραϊσκάκης» τον Νοέμβριο του 1970. Η Εθνική έχασε 3-1, ο Νίκος Γιούτσος είχε μειώσει τα γκολ των Νέτσερ και Γκραμπόφσκι, αλλά ο Μπεκενμπάουερ είχε σφραγίσει τη νίκη των Γερμανών. (Η φωτογραφία με τον Μίμη Παπαϊωάννου από αυτό το παιχνίδι)

Στο ίδιο γήπεδο το 1974 στο θρυλικό Ελλάδα – Γερμανία 2-2 για τα προκριματικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, με την Εθνική να προηγείται δύο φορές με Δεληκάρη και Σαράφη, ο «Κάιζερ» ήταν πάλι εκεί. Τα είχε βρει σκούρα, όπως και όλη η γερμανική ομάδα. Ήταν αρχηγός και στο αξέχαστο 1-1 της Ελλάδας ένα χρόνο αργότερα στο Ντίσελντορφ, τότε που ο Δεληκάρης είχε ισοφαρίσει το γκολ του Χάινκες και η Εθνική είχε φτάσει τόσο κοντά στο θαύμα.

Σε συλλογικό επίπεδο με την Μπάγερν Μονάχου, ο «Κάιζερ» δεν είχε βάλει πολλά γκολ, τα περισσότερα στο ξεκίνημα της καριέρας του και μαζεμένα. Ένα εξ΄αυτών ήταν στο 5-0 με τον Παναθηναϊκό για το Κύπελλο Κυπελλούχων, τον Σεπτέμβριο του 1967. Στη ρεβάνς της Αθήνας (είχε νικήσει 2-1 η Μπάγερν) δεν είχε ταξιδέψει με την αποστολή των Βαυαρών.

Επίσης, σε κάποια αφιερώματα για την πορεία του ως επίτιμος πρόεδρος της Μπάγερν αναφέρονται τα αρνητικά σχόλια που είχε κάνει για τον Αρτούρο Βιδάλ μετά το ματς του Champions League με τον Ολυμπιακό και είχε ξεσπάσει κόντρα με τον παίκτη, αλλά και τον Πεπ Γκουαρντιόλα που τον είχε υπερασπιστεί!