Ο Ινφαντίνο έκανε πίσω προσωρινά

Ο Μάνος Σταραμόπουλος αποκαλύπτει τι ειπώθηκε στην Γενική Συνέλευση, του Κινγκάλι, στη Ρουάντα όπου ο πρόεδρος της UEFA, Αλεκσάντερ Τσεφερίν με μία κίνηση στρατηγικής, ανάγκασε τον ομόλογό του, της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο να αναδιπλωθεί και να δώσει παράταση στα σχέδιά του για Παγκόσμιο κύπελλο Συλλόγων και Global Nations league.

Ο Ινφαντίνο έκανε πίσω προσωρινά

Οι δύο προτάσεις του προέδρου της FIFA , Τζιάνι Ινφαντίνο παίρνουν παράταση. Θα τις μελετήσουν ξανά οι ηγέτες των 6 Συνομοσπονδιών και μετά θα πάει για οριστική ψήφιση. Στο Κιγκάλι της Ρουάντα, στην Συνέλευση της επιτροπής Στρατηγικής της Παγκόσμιας ομοσπονδίας υπήρξαν έντονες αντιδράσεις, ιδιαίτερα από τον ομόλογό του της UEFA, Αλεκσάντερ Τσεφερίν.

Έτσι η πρόταση των 25 (συνολικά) δις δολαρίων για την διεξαγωγή δύο νέων διοργανώσεων μπήκε προς το παρόν σε αναμονή…

Η απειλή του Τσεφερίν να αποχωρήσει από τη συνεδρίαση του συμβουλίου και όχι να ψηφίσει τις δύο νέες διοργανώσεις κάτι που θα ήταν και κόντρα στο απόλυτα επιτυχημένο, Champions Ligue συνέβαλε στην (προσωρινή) αποτροπή των σχεδίων του “ισχυρού άνδρα» του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, Τζιάνι Ινφαντίνο.

"Η κοινή λογική επικράτησε", δήλωσε ο κ. Τσεφερίν μετά τη λήξη της συνάντησης.

Ο πρόεδρος της UEFA, Αλεκσάντερ Τσεφερίν έφτασε στη συνεδρίαση στο Κιγκάλι με επιστολές καταγγελιών από ευρωπαϊκούς συλλόγους και πρωταθλήματα σχετικά με τη διαδικασία της FIFA. Περιελάμβαναν ανησυχίες σχετικά με τις αυξημένες απαιτήσεις των ποδοσφαιριστών. Την έλλειψη διαβουλεύσεων από πλευρά της FIFA για το πως θα λειτουργήσει η νέα διαδικασία των δύο διοργανώσεων αλλά και τη δυνατότητα των μεγάλων συλλόγων να γίνουν ακόμη πιο πλούσιες.

Ο Τζιάνι Ινφαντίνο πρέπει όπως ήδη έχουμε αναφέρει από τις 25/10 , προσπάθησε να διαιρέσει την Ευρώπη . Για τον σκοπό αυτό , τον Μάιο συναντήθηκε με μερικούς κορυφαίους συλλόγους όπου και δημόσια είχε κερδίσει την υποστήριξή τους τόσο από την διοίκηση της Μπαρσελόνα, όσο και από αυτή, της Ρεάλ Μαδρίτης.

Όμως οι σύλλογοι της Ισπανίας ακολούθως έδειξαν με την στάση τους πως έχουν απομακρυνθεί από τη FIFA. Οι ομάδες αυτές ήταν μεταξύ των 15 μελών της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συλλόγων (ECA) , οι οποίες έγραψαν στον κ. Τσεφερίν επιστολή για να προειδοποιήσουν για μια "θεσμική κρίση με δυνητικά σοβαρές και εκτεταμένες συνέπειες" εάν οι νέοι διαγωνισμοί εγκριθούν την Παρασκευή χωρίς διεξοδική εξέταση της επιπτώσεις στο χρονομετρημένο χρονοδιάγραμμα αντιστοίχισης, το οποίο είχε ήδη συμφωνηθεί έως το 2024.

"Η επιτυχημένη ανάπτυξη των διεθνών ποδοσφαιρικών αγώνων εξαρτάται και βασίζεται αποκλειστικά στη συμμετοχή των συλλόγων και / ή στα περιουσιακά τους στοιχεία", γράφει το ECA, υπογραμμίζοντας τον τρόπο με τον οποίο βασίζονται οι περισσότεροι από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές του κόσμου που παίζουν στην Ευρώπη.

Η επιστολή της ECA (Ευρωπαική ομοσπονδία συλλόγων) , υπογράφηκε επίσης από κορυφαίους διευθυντές των Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μπάγερν Μονάχου, Γιουβέντους και Παρί Σεν Ζερμέν. Ανέφερε μάλιστα ότι η FIFA δεν κατάφερε να συμβουλευτεί επαρκώς τους συλλόγους. Αυτή ήταν η ίδια καταγγελία σε μια επιστολή προς τον Ινφαντίνο από τα κορυφαία εγχώρια πρωταθλήματα, τα οποία χαρακτήριζαν τους επικεφαλής της Premier League, της Bundesliga και του Μεξικανικού πρωταθλήματος μεταξύ των υπογραφόμενων .

Η επιβολή νέων διοργανώσεων ή η επέκταση των υφιστάμενων, δεν θα επιβάρυνε μόνο το ημερολόγιο. Θα έθετε σε κίνδυνο την υγεία των ποδοσφαιριστών και θα έθετε σε κίνδυνο την οικονομία του ποδοσφαίρου παγκοσμίως », έγραψε το φόρουμ του Παγκόσμιου Ποδοσφαίρου "Δεν καταλαβαίνουμε το επείγον και την απερισκεψία με την οποία η FIFA ενεργεί σε αυτά τα θέματα ανταγωνισμού και ημερολογίου".

Επιμένει ο Ινφαντίνο

Ο Τζιάνι Ινφαντίνο είναι γεγονός ότι εδώ και καιρό τώρα προσπαθεί με τον τρόπο του να πείσει τα μέλη να αποδεχθούν τις προτάσεις του. Αρχικά μάλιστα δεν τους είχε αναφέρει πως σκέφτεται να διεξάγεται κάθε χρόνο το Παγκόσμιο κύπελλο Συλλόγων αλλά κάθε 4, κάτι που τους το φανέρωσε μόλις την Πέμπτη στο Κιγκάλι.

«Θα υπάρξουν μάχες και θα υπάρξουν διαφωνίες», τόνισε χαρακτηριστικά είπε. "Υπάρχουν μερικοί που πάντα θα αντιταχθούν σε οτιδήποτε. Νομίζω ότι η ηγεσία δεν προσπαθεί μόνο να μην κάνει τίποτα για να κρατήσει όλους ευτυχείς. Πρέπει να αναλάβει την ευθύνη και να πάρει αποφάσεις. " πρόσθεσε.

Τώρα η απόφαση αυτή δεν θα παρθεί τουλάχιστον έως τον Μάρτιο, όταν το Συμβούλιο Στρατηγικής θα συναντηθεί ξανά στο Μαϊάμι.

Η πρώτη πρόταση για την διεξαγωγή του Παγκοσμίου κυπέλλου συλλόγων αρχικά προβλέπεται για κάθε 4 χρόνια, το πολύ σε διάστημα 18 ημερών με αρχή τον Ιούνιο. Αυτό έπειτα σχεδιάζεται να προχωρήσει σε ετήσια βάση. Η FIFA νωρίτερα φέτος είχε κάνει λόγο για 24 ομάδες, αλλά τώρα αφήνει ανοιχτό το πεδίο του ανταγωνισμού. Ίσως οι αγώνες διεξάγονται σε Ηνωμένες Πολιτείες ή Ασία κι αυτό είναι υπό μελέτη

Όσο για το Global Nations league , κανείς δεν πρέπει να αγνοεί το γεγονός ότι για πρώτη φορά σχεδιάστηκε από την UEFA όταν ο Ινφαντίνο ήταν γενικός της γραμματέας (επί εποχής Μισέλ Πλατινί) πριν εκλεγεί πρόεδρος της FIFA το 2016.

Αλλαγή στο Copa America

Παράλληλα η FIFA αποφάσισε:

1) Η FIFA συμφώνησε να αλλάξει τις ημερομηνίες των διοργανώσεων σε Αφρική και Νότια Αμερική. Το Copa America θα διεξάγεται από τα μονά σε ζυγά χρόνια, ξεκινώντας από το 2020 και θέτοντας σχεδόν το ίδιο χρονοδιάγραμμα με του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Το Συμβούλιο της FIFA ενέκρινε αίτημα των διοργανωτών του Αφρικανικού Κυπέλλου των Εθνών να προωθήσουν την έκδοση του 2023 από τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο-Ιούλιο.

2) Η FIFA υποσχέθηκε τα χρήματα από τα χρήματα του Παγκοσμίου κυπέλλου του 2014 να δοθούν αρκετά για "ποδόσφαιρο γυναικών και λαϊκής βάσης, υγειονομική περίθαλψη και κοινωνικά προγράμματα για μειονεκτούσες κοινότητες" στη Βραζιλία.Μάλιστα η παγκόσμια ομοσπονδία υποστηρίζει ότι έχει βρει ένα τρόπο τα κεφάλαια αυτά – είχαν δεσμευθεί – να μπορούν να επενδυθούν όχι όλα μαζί, αλλά με τους απαραίτητους ελέγχους που πληρούν τα πρότυπα συμμόρφωσης της FIFA.

3) H FIFA απαγορεύει σε Ισπανικές ομάδες να μεταβούν στις Ηνωμένες Πολιτείες και να αγωνισθούν στις 26 Ιανουαρίου στο Μαιάμι Γκάρντενς της Φλόριντα , η Χιερόνα και η Μπαρσελόνα. Χαρακτηριστικά ο κ. Ινφαντίνο δήλωσε ότι:¨Οι επίσημοι αγώνες πρωταθλήματος πρέπει να διεξάγονται στο έδαφος της αντίστοιχης ομοσπονδίας- μέλους . Μάλιστα χρειάζεται έγκριση από τις ισπανικές και αμερικανικές ομοσπονδίες, καθώς και τις ηπειρωτικές Συνομοσπονδίες της UEFA και της CONCACAF. Η La Liga ωστόσο επιμένει – πιθανότατα έχει κλείσει και τηλεοπτικές συμφωνίες- και δηλώνει ότι θα προσφύγει στο Court of Arbitration for Sport –CAS (Τριμμελές Διαιτητικό Δικαστήριο της Λωζάννης ).

4) Το Συμβούλιο της FIFA ενέκρινε το διπλασιασμό των χρηματικών επάθλων για το Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών του 2019 από τα 15 εκ. δολλάρια στα 30 εκατομμύρια δολλάρια.

Θα υπάρξουν επίσης 11,5 εκατομμύρια δολάρια που θα μοιραστούν στις 24 ομάδες για την προετοιμασία τους ενόψει της διοργάνωσης, ενώ άλλα 8,5 εκατομμύρια δολλάρια μοιρασθούν στις ομάδες που θα παραχωρήσουν παίκτες. Ο πρωταθλητής γυναικών στην επόμενη χρονιά στη Γαλλία θα κερδίσει 4 εκατομμύρια δολάρια, ποσό που είναι διπλάσιο από το ποσό που συγκέντρωσε η ομάδα των Ηνωμένων Πολιτειών το 2015.


Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball.com , Mundo Deportivo