European Super League: Δικαιώθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαίωσε τη European Super League και αναμένονται ραγδαίες εξελίξεις στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. 

European Super League: Δικαιώθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκανε δεκτή την προσφυγή των εκπροσώπων της European Super League. Συγκεκριμένα η απόφαση αναφέρει πως τόσο η UEFA, όσο και η FIFA δεν έχουν το δικαίωμα να παίρνουν θέση στην έγκριση νέων διασυλλογικών διοργανώσεων.

Αυτό σημαίνει πως οι ομάδες έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε όποια διοργάνωση θέλουν, χωρίς την άδεια των δύο Ομοσπονδιών, ενώ παράλληλα η UEFA δεν μπορεί να τιμωρήσει τις Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης που μέχρι πρόσφατα δήλωναν την επιθυμία τους για τη δημιουργία της European Super League.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν ανοίγει την πόρτα για την έναρξης της νέας διοργάνωσης, όμως από την άλλη κάνει σαφές πως δεν γίνεται να υπάρχει κατάχρηση από πλευράς UEFA και FIFA.

Τον Ιανουάριο του 2021 υπήρξε η ενημέρωση πως 15 κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης θέλουν να φτιάξουν τη δική τους διοργάνωση, προκαλώντας μία σειρά από αντιδράσεις.

Οι ομάδες-μέλη της European Super League ήταν οι Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μάντσεστερ Σίτι, Λίβερπουλ, Άρσεναλ, Τσέλσι, Τότεναμ, Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Ατλέτικο Μαδρίτης, Γιουβέντους, Ίντερ, Μιλάν, Μπάγερν, Ντόρτμουντ και Παρί Σεν Ζερμέν.

Μετά τις παρεμβάσεις των UEFA και FIFA η πλειοψηφία των ομάδων έκανε πίσω στο εγχείρημα της νέας διοργάνωσης, ωστόσο τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει δεν αποκλείεται να φέρουν ραγδαίες εξελίξεις.

Ο Μπερντ Ράιχαρντ είναι διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας πίσω από την ESL και πριν από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου είχε δηλώσει: «Είμαστε αισιόδοξοι και έχουμε μεγάλη εμπιστοσύνη στο ευρωπαϊκό νομικό σύστημα. Είναι ένα σημαντικό ορόσημο, γιατί τότε θα ξέρουμε αν ανοίξει η αγορά. Εάν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δώσει τη δυνατότητα στους συλλόγους να αποκτήσουν κυριαρχία επί της δικής τους διοργάνωσης, θα είναι επίσης σημαντικό. Είμαι πεπεισμένος γι' αυτό».