Ζαϊντί: «Το ποδόσφαιρο μπορεί να σπάσει τα κοινωνικά εμπόδια»

Η Ζαϊντί είναι η πρώτη γυναίκα από τη Νότια Ασία και η πρώτη μουσουλμάνα που έχει δίπλωμα δεύτερου επιπέδου από την αγγλική ομοσπονδία και το UEFA B.

 Ζαϊντί: «Το ποδόσφαιρο μπορεί να σπάσει τα κοινωνικά εμπόδια»

Στα εκατομμύρια παιδικά δωμάτια, σίγουρα δεν βρίσκονται αφίσες ποδοσφαιριστών που δεν ανήκουν στην παρέα των διάσημων αστέρων. Ούτε φυσικά αυτοί οι άγνωστοι πρωταγωνιστές της μπάλας, έχουν θέση στα βιντεοπαιχνίδια. Ωστόσο, χάρη στο ποδόσφαιρο, τέτοιοι άνθρωποι όπως είναι η Ανί Ζαϊντί, μπόρεσαν να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα, να ξεπεράσουν τα εμπόδια και να βρουν μία καλύτερη θέση στον κόσμο.

«Το ποδόσφαιρο είναι ένα τόσο όμορφο άθλημα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για να βοηθήσει στην άρση των κοινωνικών εμποδίων και στη δημιουργία κοινωνικής συνοχής», δήλωσε στην ιστοσελίδα της FIFA, η Ζαϊντί. «Το ποδόσφαιρο όχι μόνο με βοήθησε να συνειδητοποιήσω το πάθος μου για το παιχνίδι, αλλά και να έχω την ευκαιρία ως προπονήτρια της ελίτ. Όταν προπονώ, οι παίκτες δεν ανησυχούν για τη φυλή ή τη θρησκεία μου, αλλά πόσο ικανή είμαι ως προπονήτρια. Ποτέ δεν φανταστώ ότι η προπόνηση θα ήταν η καριέρα μου, πόσο μάλλον ότι θα τιμηθώ με τόσα πολλά βραβεία και θα έχω τόσες πολλές ευκαιρίες».

Η Ζαϊντί είναι η πρώτη γυναίκα από τη Νότια Ασία και η πρώτη μουσουλμάνα που έχει δίπλωμα δεύτερου επιπέδου από την αγγλική ομοσπονδία και το UEFA B,'οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Εχει κερδίσει το βραβείο «Sportswoman of the Year Awards 2015», το Βραβείο «Γυναίκα της Ασίας» και το Μετάλλιο της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.

«Ήθελα πάντα να παίξω ποδόσφαιρο, αυτή ήταν η δουλειά των ονείρων μου», δήλωσε η Ζαϊντί, που σήμερα είναι η μόνη γυναίκα προπονήτρια στην Ευρώπη που φοράει hijab, το πέπλο που καλύπτουν οι μουσουλμάνες το πρόσωπό τους.

«Δεν μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου να κάνω τίποτα άλλο, αλλά δυστυχώς λόγω της έλλειψης διαθέσιμων ευκαιριών και του γεγονότος ότι προέρχομαι από τη Νότια Ασία, το παιχνίδι ποδοσφαίρου θεωρήθηκε ως ταμπού - και όχι μόνο στην ασιατική κοινότητα. Έπρεπε να αφήσω στην άκρη τα παπούτσια μου και το όνειρο μου. Αλλά η στάση μου παρέμεινε η ίδια. Μπορεί να μην με άφησαν να παίξω ποδόσφαιρο, μπορεί να μου πήραν τη μπάλα μακριά, αλλά ένα πράγμα δεν μπορούν να μου στερήσουν. Αυτό είναι το πάθος μου για το παιχνίδι. Αυτή η νοοτροπία με ακολουθεί στην καριέρα μου ως προπονήτρια επαγγελματικό ποδόσφαιρο».

Η πορεία της για να φτάσει εκεί ήταν δύσκολη. Συνάντησε ρατσισμό και σεξισμό, ενώ αποφάσισε να μετακομίσει σε ένα μέρος όπου κανείς δεν την ήξερε. «Σε μια κοινωνία όπου όλοι είναι σημειωμένοι, έχω περισσότερες ετικέτες από ένα βάζο μαρμελάδας. Όμως, προσπαθώ να παραμείνω επικεντρωμένη στο μονοπάτι μου και να μην αποστασιοποιηθώ από τα εμπόδια άλλων ανθρώπων. Ολοι πίστευαν ότι περνούσα από μια φάση όταν είπα ότι ήθελα να γίνω προπονήτρια. Η επόμενη πρόκλησή μου ήταν το δίπλωμα UEFA Β. Ήταν μια στιγμή που άλλαξε η ζωή μου», τόνισε.
Ζαϊντί: «Το ποδόσφαιρο μπορεί να σπάσει τα κοινωνικά εμπόδια»

Η Ζαϊντί συνυπολογίζει την ίδρυση του Coach AnnieZ Foundation ανάμεσα στα επιτεύγματά της. Δημιούργησε το ίδρυμα το 2015. «Οι τρεις κύριοι στόχοι του είναι να εμπνεύσει, να ενδυναμώσει και να ενθαρρύνει περισσότερες νεαρές γυναίκες να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους, είτε πρόκειται για επιστήμονες, παίκτριες, πιλότους ή επιχειρηματίες. Να ακολουθήσουν τα όνειρά τους γιατί με σκληρή δουλειά, αυτοπεποίθηση και αφοσίωση τα όνειρά τους μπορούν να είναι αληθινά, όπως έγιναν και τα δικά μου».

Ενάντια σε όλες τις πιθανότητες, έχει ξεπεράσει κάθε εμπόδιο που έχει συναντήσει και πλέον έχει ένα μήνυμα για κάθε νεαρό κορίτσι που θέλει να ακολουθήσει τα βήματά της: «Μην επιτρέπετε στα εμπόδια των άλλων ανθρώπων να γίνουν δικά σας εμπόδια. Οι άνθρωποι λένε μόνο ότι δεν πρέπει να κάνεις κάτι επειδή δεν έχουν τη δύναμη ή την ικανότητα να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα. Δεν λέω ότι θα είναι εύκολο, αλλά ξέρω ότι έχετε τη δύναμη και την αποφασιστικότητα να συνεχίσετε μέχρι να κάνετε τα όνειρά σας πραγματικότητα και θυμηθείτε να είστε πάντα υπερήφανοι για τον εαυτό σας».



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110