Η UEFA θα προστατεύσει πάση θυσία το Champions League από τη FIFA

Ο Μάνος Σταραμόπουλος αποκαλύπτει πως την Παρασκευή στη Ρουάντα ο πρόεδρος της FIFA θα παρουσιάσει τη νέα του πρόταση για αναδιάρθρωση του Παγκοσμίου κυπέλλου Συλλόγων, ώστε να διεξάγεται πλέον κάθε χρόνο! Αντιρρήσεις και μάλιστα μεγάλες θα φέρει η UEFA…

Η UEFA θα προστατεύσει πάση θυσία το Champions League από τη FIFA

Τα πράγματα φαίνεται καθαρά πως θα αλλάξουν και λίαν συντόμως. Ο Πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο εκεί που προετοίμαζε το έδαφος για ένα Παγκόσμιο κύπελλο Συλλόγων που να τεθεί σε εφαρμογή το 2021 και θα διεξάγεται κάθε 4 χρόνια προσφέροντας εκατομμύρια δολάρια σε κάθε ομάδα που θα συμμετείχε, τώρα το αλλάζει.

Ο κ. Ινφαντίνο υπέβαλε μια δυνητικά εκρηκτική πρόταση για ένα προσοδοφόρο, ανανεωμένο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, με κορυφαίες ομάδες της Premier League αλλά και άλλων Ευρωπαϊκών ομάδων που θα διεξάγεται κάθε χρόνο. Βεβαίως η UEFA αντιτίθεται έντονα στις προτάσεις του κ. Ινφαντίνο οι οποίες θα εξεταστούν από τη γενική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στην πρωτεύουσα της Ρουάντα, τη Κινγκάλι.

Κύκλοι του προέδρου της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας μάλιστα υποστηρίζουν πως η ηγεσία της UEFA θα θεωρήσει οποιοδήποτε σχέδιο για μία ετήσια διοργάνωση του Παγκοσμίου κυπέλλου Συλλόγων, ως άμεση πρόκληση για το Champions League.

Είναι γεγονός ότι κατά την διάρκεια του τρέχοντος έτους η UEFA και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συλλόγων (ECA- με πρόεδρο τον Αντρέα Ανιέλι) εξέφρασαν την έντονη κριτική τους για τις προτάσεις της FIFA . Ωστόσο ο «ισχυρός άνδρας» του παγκόσμιου ποδοσφαίρου ο Τζιάνι Ινφαντίνο έχει δηλώσει ότι έχει βρει ήδη τους επενδυτές, οι οποίοι είναι πρόθυμοι να πληρώσουν το μυθικό ποσό των 12 δις δολαρίων για μία διοργάνωση η οποία θα γίνεται κάθε 4 χρόνια, ξεκινώντας από το 2021. Ο ένας επενδυτής φέρεται να είναι ο Ιαπωνικός τηλεπικοινωνιακός γίγαντας Softbank, ο οποίος δια μέσω συνεργατών του, έχει δηλώσει ότι υποστηρίζει το σχέδιο, αν και η Παγκόσμια ομοσπονδία από την πλευρά της δεν έχει προχωρήσει σε επίσημη παρουσίαση των ονομάτων, των επενδυτών, αναφέροντας πως υπάρχει μια συμφωνία εμπιστευτικότητας.

Λέγεται μάλιστα πως μεταξύ των επενδυτών φέρεται να είναι και όμιλος από την Σαουδική Αραβία αλλά η FIFA προς το παρόν δείχνει να έχει υποβαθμίσει την αναφορά αυτή.

Ο Τζιάνι Ινφαντίνο πάντως τον περασμένο χρόνο συναντήθηκε όχι μία και δύο αλλά τέσσερις φορές με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ και τον πρίγκιπα, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.

Ξανά υποψήφιος

Ο Τζιάνι Ινφαντίνο που θα είναι ξανά υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2019 έχει υποσχεθεί στις εθνικές ομοσπονδίες της FIFA ότι ο παγκόσμιος φορέας ποδοσφαίρου θα δαπανήσει «περισσότερα από 4 δις δολάρια» στην ανάπτυξη του ποδοσφαίρου έως το 2026.

Η FIFA δεσμεύεται ότι τα σημαντικά έσοδα θα διανεμηθούν στις εθνικές ομοσπονδίες από το ανανεωμένο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων καθώς και το νέο Nations League, για το οποίο οι επενδυτές υποσχέθηκαν 13 δισεκατομμύρια δολάρια για 12 χρόνια - συνολικά 25 δισεκατομμύρια δολάρια για τις δύο διοργανώσεις.

Έως τώρα στο θέμα αυτό μόνο μεμονωμένοι σύλλογοι όπως οι ισπανικές Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρισελόνα αλλά ορισμένες της Premier League (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τσέλσι), έδειξαν να υποστηρίζουν την ιδέα ενός νέου Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων κάθε 4 χρόνια. Κι αυτό γιατί η Ανωτέρα Αρχή του ποδοσφαίρου (FIFA) του υποσχέθηκε ότι κατά μέσο όρο κάθε σωματείο που θα παίρνει μέρος θα εισπράττει πάνω από 100 εκ. δολάρια! Για διάστημα δηλαδή 15 ημερών!

Τώρα λοιπόν τα 36 μέλη του Συμβουλίου Στρατηγικής (πρώην Εκτελεστική επιτροπή) από τις 6 Περιφερειακές Συνομοσπονδίες της FIFA θα δουν και πάλι την προτεινόμενη αναδιοργάνωση του Παγκοσμίου κυπέλλου Συλλόγων αλλά και τη δημιουργία μίας νέας, αυτής του Nations League. Οι προτάσεις θεωρούνται ότι περιλαμβάνουν μια επιλογή για ένα νέο τουρνουά συλλόγων με αυξημένο αριθμό ομάδων (οι τελευταίες επιλογές ήταν 16 ή 24) που θα διεξάγονται κάθε 4 χρόνια, αντί του τρέχοντος Κυπέλλου Συνομοσπονδιών, τον Ιούνιο του έτους πριν από κάθε Παγκόσμιο Κύπελλο.

Ιούλιο και Αύγουστο

Η δεύτερη πρόταση, η οποία θα θεωρηθεί ιδιαίτερα προκλητική από την UEFA, περισσότερο, είναι για τη νέα διοργάνωση του Παγκοσμίου κυπέλλου Συλλόγων που θα διεξάγεται κάθε χρόνο! Μια επιλογή που παρουσιάζεται στο Συμβούλιο είναι να διεξάγεται μία ετήσια διοργάνωση τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ενώ μία άλλη είναι να διαρκεί το Παγκόσμιο κύπελλο Συλλόγων όλη την σαιζόν!

Κόντρα με UEFA

Όπως καταλαβαίνει κανείς ήδη έχει ξεσπάσει μία κόντρα ανάμεσα στην UEFA και την Ανωτέρα αρχή την FIFA. Ο πρόεδρος της UEFA, Σλοβένος, Αλεξάντερ Τσεφερίν θα είναι ξανά υποψήφιος για την προεδρία στις εκλογές του Φεβρουαρίου- παραδέχτηκε τον Μάιο για το προαναφερόμενο (αρχικό) σχέδιο της FIFA, σε ομιλία του προς τους υπουργούς Αθλητισμού της ΕΕ, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Δεν μπορώ να δεχθώ ότι μερικοί άνθρωποι που τυφλώνονται από την επιδίωξη κέρδους σκέφτονται να πουλήσουν την ψυχή των ποδοσφαιρικών διοργανώσεων σε νεφελώδη ιδιωτικά κεφάλαια. Τα χρήματα δεν αποκλείουν - και το ευρωπαϊκό αθλητικό μοντέλο πρέπει να γίνεται σεβαστό. Το ποδόσφαιρο δεν είναι προς πώληση. Δεν θα αφήσω κανέναν να θυσιάσει τις δομές του στο βωμό ενός άκρως κυνικού και αδίστακτου μερκαντιλισμού».

Η θέση του αυτή σύμφωνα με πληροφορίες μας δεν έχει αλλάξει από τότε που ο Ινφαντίνο υπέβαλε για τελευταία φορά τις προτάσεις. Έτσι από τα 9 μέλη της UEFA στο Συμβούλιο Στρατηγικής της FIFA, συμπεριλαμβανομένου και του Τσεφερίν, αναμένεται να εκφράσουν την έντονη αντίθεσή τους στη πρόταση αυτή. Που ουσιαστικά θα πλήττει πρωτίστως το κορυφαίο προϊόν της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας, αν όχι του κόσμου, το Champions League.

Όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας, θα έχουμε μία νέα μεγάλη μάχη ανάμεσα σε UEFA και FIFA με την δεύτερη να συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες τελικής επικράτησης, έστω κι αν στο τέλος μειώσει τις (παράλογες) απαιτήσεις της.


Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball.com, Mundo Deportivo