Μια πόλη, μια έδρα, δύο «εχθροί» - Σε ποιο κανάλι θα δείτε το Ίντερ - Μίλαν

Αυτοί που πήγαιναν στο γήπεδο με... μοτοσυκλέτες εναντίον αυτών που χρησιμοποιούσαν μέσα μεταφοράς - Δέκα πράγματα που πρέπει να ξέρετε

Μια πόλη, μια έδρα, δύο «εχθροί» - Σε ποιο κανάλι θα δείτε το Ίντερ - Μίλαν

Ώρα Ελλάδος 21:30. Το μεγάλο ντέρμπι του Μιλάνου στις οθόνες. Ένα ντέρμπι με όνομα βαρύ, σαν ιστορία. Ιντερ εναντίον Μίλαν, οι εχθροί μια πόλης, οι δύο ομάδες με έδρα το γήπεδο με τα δύο ονόματα.

Διαβάστε δέκα πράγματα που πρέπει να ξέρετε για να παρακολουθήσετε... διαβασμένοι τη μεγάλη αναμέτρηση

  1. Το ντέρμπι ντέλλα Μαντονίνα (ιταλικά: derby della Madonnina, κυριολεκτικά: ντέρμπι της Παναγίτσας) ονομάστηκε έτσι προς τιμήν ενός από τα κυριότερα αξιοθέατα της πόλης του Μιλάνου, το άγαλμα της Παρθένου Μαρίας, το οποίο βρίσκεται στην κορυφή του Ντουόμο, το οποίο συχνά αναφέρεται ως «Μαντονίνα».
  2. Η Μίλαν ιδρύθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 1899 από τον Άλφρεντ Έντουαρντς που μαζί με φίλους του ίδρυσε την Milan Cricket and Football Club. Το 1908, συζητήσεις πάνω στο θέμα της απόκτησης από τον σύλλογο ξένων ποδοσφαιριστών οδήγησε σε διχασμό μεταξύ των μελών της διοίκησης της ομάδας και στην ίδρυση της ΦΚ Ιντερνατσιονάλε Μιλάνο.
  3. Η Ίντερ θεωρείτο η ομάδα των αστών του Μιλάνου (με ψευδώνυμο «bauscia», μια μιλανέζικη λέξη που σημαίνει κομπορρήμονας, αυτός που καυχιέται), ενώ η Μίλαν με ψευδώνυμο «casciavit» (κατσαβίδι στην τοπική διάλεκτο), υποστηριζόταν κυρίως από την εργατική τάξη της πόλης. Λόγω της ευημερούσας καταγωγή τους, οι φίλοι της Ίντερ διέθεταν την "πολυτέλεια" να πηγαίνουν στο San Siro με μοτοσυκλέτα («muturèta», άλλο ένα ψευδώνυμο για τους Nerazzurri). Από την άλλη πλευρά, οι Rossoneri ήταν επίσης γνωστοί ως «tramvèe» (δηλαδή αυτοί που πήγαιναν στο γήπεδο μόνο με τα μέσα μαζικής μεταφοράς).
  4. Στη διάρκεια της δεκαετίας του 1960, η Ίντερ ήταν η πιο επιτυχημένη ομάδα, καθώς κατέκτησε δύο συνεχόμενες φορές το Κύπελλο Πρωταθλητριών και δύο συνεχόμενες φορές το Διηπειρωτικό Κύπελλο. Πάντως, στη διάρκεια του τέλους της δεκαετίας του 1980 και της δεκαετίας του 1990 η Μίλαν του Σίλβιο Μπερλουσκόνι ήταν η πλέον επιτυχημένη ομάδα, με νίκες τόσο σε ιταλικές όσο και σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
  5. Την δεκαετία του 1960 το Ντέρμπι του Μιλάνου είδε δύο μεγάλα αστέρια του ιταλικού ποδοσφαίρου να έρχονται αντιμέτωπα. Ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές της Ίντερ εκείνης της περιόδου ήταν ο Σάντρο Ματσόλα, ο γιος του παίκτη της Τορίνο Βαλεντίνο Ματσόλα. Στη Μίλαν έπαιζε Τζιάνι Ριβέρα, γνωστός και με το παρατσούκλι Golden Boy λόγω του ταλέντου του. Η αντιπαλότητα συνεχίστηκε και στην Εθνική Ιταλίας, όπου οι δύο αυτοί παίκτες τις περισσότερες φορές δεν αγωνίζονταν μαζί στο γήπεδο, με τον ένα τις περισσότερες φορές να αντικαθίσταται από τον άλλον στο ημίχρονο.
  6. Η καλύτερη εποχή στην ιστορία της Μίλαν ήταν τα τέλη της δεκαετίας του 1980 και έφτασε μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του 1990. Κατέκτησε το Κύπελλο Πρωταθλητριών του 1989, υπό την τεχνική καθοδήγηση του Αρίγκο Σάκι, με παίκτες όπως οι Φράνκο Μπαρέζι, Πάολο Μαλντίνι, Μάρκο φαν Μπάστεν, Ρουντ Γκούλιτ και Φρανκ Ράικαρντ μεταξύ άλλων. Η κυριαρχία της Μίλαν, τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο, την βρήκε να κατακτά τέσσερις τίτλους πρωταθλητή και τρία Ευρωπαϊκά Κύπελλα το διάστημα μεταξύ 1989 και 1996. Η μακρά αναμονή της Ίντερ για την κατάκτηση ενός πρωταθλήματος ξεκίνησε από το 1989, λαμβάνοντας τέλος το 2006, όταν λόγω της εμπλοκής της Γιουβέντους στο σκάνδαλο Calciopoli της αφαιρέθηκε ο τίτλος της πρωταθλήτριας Ιταλίας της σεζόν 2005–06 (μαζί με την αφαίρεση βαθμών από την Μίλαν στην τελική βαθμολογική κατάταξη του πρωταθλήματος) και δόθηκε στην Ίντερ, η οποία είχε τερματίσει τρίτη.
  7. Την σεζόν 2009-10, η Ίντερ εξασφάλισε τον τίτλο την τελευταία αγωνιστική της σεζόν και έγινε η πρώτη ιταλική ομάδα που να κατακτά το τρεμπλ. Εκτός από το πρωτάθλημα, η Ίντερ κατέκτησε και το Κύπελλο Ιταλίας, καθώς και τον πρώτο της τίτλο στο Τσάμπιονς Λιγκ από το 1965 και την περίοδο του Ελένιο Ερέρα.
  8. Στους τίτλους τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τα δύο ιταλικά μεγαθήρια κρίνονται ιδιαίτερα επιτυχημένα. Ούτε λίγο ούτε πολύ, η Μίλαν επικρατεί με άνεση της Ίντερ καθώς μετρά επτά τίτλους στο Τσάμπιονς Λιγκ, δύο Κύπελλα Κυπελλούχων και πέντε ευρωπαϊκά Σούπερ Καπ σε αντίθεση με την Ίντερ που έχει κατακτήσει τρεις φορές το Τσάμπιονς Λιγκ και τρεις το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ.
  9. Το γήπεδο που φιλοξενεί τόσο τους «ροσονέρι» όσο και τους «νερατζούρι» έχει δύο ονόματα; Το ένα αφορά την περιοχή και το άλλο τον άνθρωπο που έδωσαν το όνομά του για να τον τιμήσουν. Μόνο που για τους οπαδούς της Ίντερ είναι το «Τζουζέπε Μεάτσα» και γι' αυτούς της Μίλαν το «Σαν Σίρο». Μέχρι τις 3 Μαρτίου του 1980, το γήπεδο είχε την ονομασία «Σαν Σίρο». Όμως, έκτοτε χρησιμοποιείται και το «Τζουζέπε Μεάτσα», με την έγκριση τόσο της Ίντερ όσο και της Μίλαν, προς τιμήν της μεγαλύτερης ποδοσφαιρικής προσωπικότητας που ανέδειξε ποτέ το Μιλάνο. Μόνο που ο συγκεκριμένος θρυλικός ποδοσφαιριστής συνδύασε το όνομά του με την «νερατζούρα» πλευρά της πόλης, αν και αγωνίστηκε και στους «ροσονέρι».
  10. Το μεγάλο ματς Ίντερ – Μίλαν για την 9η αγωνιστική της Serie A θα μεταδώσει το βράδυ της Κυριακής 21 Οκτωβρίου, στις 21:30 το Novasports 2 σε περιγραφή του Ισίδωρου Πρίντεζη.