Ρασίντ Γεκινί: «Τιμές» της Google στον «ταύρο της Καντούνα»

Τη μνήμη του άλλοτε ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού, που έγραψε ιστορία με την Εθνική ομάδα της Νιγηρίας, Ρασίντ Γεκινί, τιμά η google - με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από τη γέννησή του.

Ρασίντ Γεκινί: «Τιμές» της Google στον «ταύρο της Καντούνα»

Ο Ρασίντ Γεκινί, ο οποίος θεωρείται από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές στην ιστορία της Νιγηρίας, ήρθε στη ζωή στις 23 Οκτωβρίου του 1963 και η google αφιερώνει το σημερινό (23/10) της doodle στον άλλοτε ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού, ο οποίος είχε φορέσει την ερυθρόλευκη φανέλα τη σεζόν 1994/1995.

«Με το σημερινό Doodle τιμούμε τον Νιγηριανό ποδοσφαιριστή Ρασίντ Γεκινί, ο οποίος έχει μείνει στην ιστορία ως ο κορυφαίος σκόρερ της χώρας και θεωρείται ευρέως ένας από τους καλύτερους Νιγηριανούς αθλητές όλων των εποχών» αναφέρει η Google.

Ο Νιγηριανός έφυγε αδόκητα από τη ζωή στις 4 Μαΐου του 2012. Τα αίτια του θανάτου του επισήμως ήταν η μακροχρόνια κατάθλιψη και η διπολική διαταραχή.

Γεννημένος στην Καντούνα της Νιγηρίας (εξ ου και το προσωνύμιο «ταύρος της Καντούνα»), ήρθε στον Ολυμπιακό με πολλές περγαμηνές, αλλά ποτέ δεν κατάφερε να προσαρμοστεί στην Ελλάδα, σε μια δύσκολη εποχή για τους «ερυθρόλευκους». Μάλιστα, η φυγή του ήταν επεισοδιακή αλλά και μυστηριώδης. Όσο μυστηριωδώς έφυγε από τον Ολυμπιακό, άλλο τόσο έφυγε και από τη ζωή.

Ο αιφνίδιος θάνατος του είχε σοκάρει τους συμπατριώτες του και παραμένει για πολλά χρόνια άλυτος γρίφος στην πατρίδα του. Σύμφωνα με τα Μέσα της Νιγηρίας, μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας έπασχε από διπολική διαταραχή και βαριά κατάθλιψη, κάτι που τον οδήγησε σε μοναχική διαβίωση, παρά το γεγονός ότι είχε τρεις συζύγους, τρεις κόρες και τρία αδέλφια. Φημολογείται ότι τα τελευταία χρόνια της ζωής του η συμπεριφορά του ήταν απόκοσμη, αλλά και ότι έπεσε θύμα απαγωγής από την ίδια την οικογένειά του…

Μάλιστα, τον Απρίλιο του 2012 υπήρξαν μαρτυρίες γειτόνων που έκαναν λόγο για βίαιη μεταφορά από το σπίτι του με χειροπέδες, αίματα και τραύματα στο κορμί του. «Φώναζε, αλλά κανείς δεν βρέθηκε για να τον βοηθήσει. Υποτίθεται ότι τον πήραν για να του προσφέρουν βοήθεια για τις ψυχικές του ασθένειες. Ήταν τα μέλη της οικογενείας του» είχε δηλώσει ένας εκ των μαρτύρων. Δύο εβδομάδες μετά ο Ρασίντ Γεκινί άφησε την τελευταία πνοή του σε νοσοκομείο του Ιμπαντάν, χωρίς ποτέ κανείς να μάθει την αιτία θανάτου του.

Όπως διαδόθηκε ευρέως στη Νιγηρία, τα «τρωκτικά» που τον περιέβαλλαν ξεκίνησαν από την επόμενη μέρα κιόλας να σκυλεύουν τη μνήμη του, ερίζοντας για την περιουσία του. Ούτε αυτό όμως μπορούσε να αμαυρώσει την εικόνα του. Ακόμα κι αν ήταν απρόσιτος, ο Γεκινί ήταν μεγαλόκαρδος και θεωρείται ακόμα και σήμερα ένας από τους μεγαλύτερους επιθετικούς που ανέδειξε το ποδόσφαιρο της Νιγηρίας.