Εχθρός της Μπάγερν η…ελευθεροτυπία!

Ο σύλλογος του Μονάχου, μετά από 4 ανεπιτυχή αποτελέσματα, αντί αυτοκριτικής κι ενδοσκόπησης, προτίμησε τη στοχοποίηση των δημοσιογράφων.

Εχθρός της Μπάγερν η…ελευθεροτυπία!

Αναστεναγμός ανακούφισης βγήκε από τα χείλη των εκατομμυρίων φίλων της Μπάγερν Μονάχου ανά τον κόσμο….Βρέθηκε, επιτέλους, το πρόβλημα που εμποδίζει την ομάδα του Νίκο Κόβατς να διαλύει τους αντιπάλους της κι αντ’ αυτού έχει τέσσερις αγώνες να κερδίσει. Ποιο είναι λέτε; Μα φυσικά οι…δημοσιογράφοι!

Και το ανακοίνωσαν στους Γερμανούς συναδέλφους και στην παγκόσμια ποδοσφαιρική κοινότητα, μέσω έκτακτης συνέντευξης Τύπου! Μαζεύτηκαν, που λέτε, ο εκτελεστικός διευθυντής Καρλ Χάϊντζ Ρουμενίγκε, ο αθλητικός διευθυντής Χασάν Σαλιχάμιτζιτς κι ο Ούλι Χένες και τι είπαν ουσιαστικά;

Εκτός από το ότι στηρίζουν τον Νίκο Κόβατς, ότι για το 1-1 με την Άουγκσμπουργκ και τον Άγιαξ εντός έδρας και τις ήττες από την Χέρτα στο Βερολίνο (2-0) και την Μπορούσια του Μένγχενγκλαντμπαχ (3-0), μέσα στο Μόναχο, ευθύνονται οι εκπρόσωποι του Τύπου! Που παρουσιάζουν ένα παραμορφωτικό καθρέπτη της πραγματικότητας. Καμιά διάθεση αυτοκριτικής, για το ότι η ομάδα δεν ενισχύθηκε το περασμένο καλοκαίρι, αλλά ούτε ψήγμα κριτικής σε παίκτες και τεχνικό για το ότι η ομάδα κατρακύλησε.

Κι αν κάποιος πει πως τα “εν οίκω μη εν δήμω” –το οποίο είναι σεβαστό- υπάρχει κι ένα άλλο, όχι αρχαίο, αλλά αθλητικό, ρητό: “Το γαρ πολύ της ήττας γεννά παραφροσύνη”! Ακόμα και σε ομάδες που πάνε για το 7ο σερί πρωτάθλημα…

Ο φόβος των Βαυαρών για το “ξήλωμα του πουλόβερ”…

Είναι φανερό πως οι διοικούντες της Μπάγερν Μονάχου είναι σε αδιέξοδο. Δεν θέλουν να διώξουν τον προπονητή, που θα ήταν η “εύκολη λύση”, αφού έχει το προνόμιο να είναι δικό τους “παιδί”. Ταυτόχρονα τέτοια κίνηση θ’ αποτελούσε “άδειασμα” και του αθλητικού διευθυντή, του οποίου ήταν επιλογή. Ήτοι, παραδοχή διοικητικού λάθους. Ίσως, λοιπόν, μια τέτοια κίνηση θ’ αποτελούσε ξεκίνημα στο “ξήλωμα του πουλόβερ”…

Αντί λοιπόν για ενδοσκόπηση, η οποία απαιτεί ειλικρίνεια και σκληρές, ενίοτε, αποφάσεις, προτιμήθηκε η ευκολότερη κι ανέξοδη λύση. Αντί να κοιταχθούν στον καθρέπτη, επέλεξαν να δείξουν έναν εξωτερικό εχθρό προκειμένου ν’ αποποιηθούν τις ευθύνες τους, αλλά και για να επέλθει η απαραίτητη συσπείρωση. Δεν είναι ούτε οι πρώτοι, ούτε οι τελευταίοι που υιοθετούν μια τέτοια, γκαιμπελίστικη, τακτική…

Σ’ αυτό το ρόλο οι δημοσιογράφοι είναι ο εύκολος στόχος, σε πολλές εκφάνσεις της ζωής. Και “πεδίο βολής” -που έλεγε κι ο Άλκης Αλκαίος, στο “Ερωτικό” του- εξαιρετικά “φθηνό” κι εύκολο να γίνει αποδεκτό στο θυμικό των οπαδών, Κομμάτων κι -εν προκειμένω- ομάδων.

Το κείμενο δεν αποσκοπεί στην αγιοποίηση του δημοσιογραφικού συναφιού. Λάθη έγιναν, γίνονται και θα γίνονται. Ωστόσο η λύση τους δεν επιτυγχάνεται ούτε με “τσουβάλιασμα”, ούτε μ’ απόπειρα χειραγώγησης από εταιρείες. Πολυεθνικές, στην προκειμένη περίπτωση, όπως η Μπάγερν Μονάχου…

Έχει κι η δημοσιογραφική “φάρα” ευθύνες για ότι συμβαίνει. Κανονικά, ας πούμε, θα έπρεπε όλοι οι παριστάμενοι δημοσιογράφοι να σηκωθούν και να φύγουν από την έκτακτη συνέντευξη Τύπου –που αρχικά πίστευαν ότι θ’ ανακοινωνόταν “διαζύγιο” με τον Κόβατς και πρόσληψη του Αρσέν Βενγκέρ- ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

Αντίθετα, κάθισαν ν’ ακούνε την παραγοντική τριανδρία των Βαυαρών να τους…καταχεριάζει και να τους λέει ότι δεν θα ανεχθούν, περαιτέρω, “υποτιμητικά” δημοσιεύματα, αλλά και να τους απειλεί, ουσιαστικά, ανερυθρίαστα, ότι “θα επέμβουν”! Αλήθεια πως;

Υπενθυμίζεται ότι ένας από τους λόγους που επικαλούνταν οι Γερμανοί για το “πάγωμα” των σχέσεων τους με τον Ερντογάν, μέχρι πρότινος, ήταν οι παραβιάσεις της ελευθεροτυπίας, στην Τουρκία. Φαίνεται πως έχουν δυσανεξία σ’ αυτήν κι ο (επιστήθιος φίλος της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ) Ούλι Χένες κι οι συν αυτώ…