Γρίφοι για δυνατούς λύτες…

Ακόμη μία σημαντική μέρα για το ελληνικό ποδόσφαιρο ξημέρωσε, καθώς οι τέσσερις εκπρόσωποι της χώρας μας στα Κύπελλα Ευρώπης καλούνται να μετρήσουν το ανάστημά του σε ειδικές συνθήκες. Ειδικές, γιατί έτσι διαμορφώθηκαν μέσα από τα αποτελέσματά τους την πρώτη αγωνιστική των ομίλων, αλλά και από την εικόνα τους στο εγχώριο πρωτάθλημα στο διάστημα που μεσολάβησε.

Γρίφοι για δυνατούς λύτες…

Ο Ολυμπιακός, ο οποίος ήταν η μοναδική ομάδα από τις τέσσερις που ξεκίνησε με αρνητικό αποτέλεσμα στην πρεμιέρα των ομίλων (ήττα 2-3 από τη Φράιμπουργκ), καλείται να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα μία αντίπαλο που μέχρι πρότινος ήταν άγνωστη στο ευρύ κοινό. Κακά τα ψέματα, κανείς δεν γνώριζε την ύπαρξη της Μπάτσκα Τόπολα μέχρι που κληρώθηκε με τους «ερυθρόλευκους». Προερχόμενη από το πρωτάθλημα της… Τσουκαρίτσκι, την οποία απέκλεισε φέτος η ομάδα του Μαρτίνεθ, ψάχνει την ευκαιρία να κάνει… κρότο στην Ευρώπη. Κι αν η προσπάθειά της στην έδρα της Γουέστ Χαμ έμεινε στη μέση, στο αποψινό παιχνίδι θα προσπαθήσει να την ολοκληρώσει. Γι' αυτό το σημαντικό για τον Ολυμπιακό, πέρα από το αγωνιστικό κομμάτι, είναι να παρουσιαστεί έτοιμος και πνευματικά για ένα παιχνίδι υψηλών απαιτήσεων και ειδικών καταστάσεων, δεδομένης της ήττας του στο πρώτο ματς. Δεν πρέπει να υποτιμήσει αλλά ούτε και να υπερεκτιμήσει τον αντίπαλο, ο οποίος -όπως έδειξε και στην Αγγλία- θα παλέψει όλα τα παιχνίδια. Βέβαια, για να πάρει αποτέλεσμα στη Σερβία ο Ολυμπιακός, πέρα από την ικανότητα, θα χρειαστεί και την τύχη που του γύρισε απροκάλυπτα την πλάτη στο ματς με τους Γερμανούς.

Από την πλευρά του, ο Παναθηναϊκός ανέβασε τον πήχη και τις προσδοκίες μετά τη νίκη στην πρεμιέρα επί της Βιγιαρεάλ, όμως όλοι γνωρίζουν ότι το παιχνίδι στη Χάιφα εγκυμονεί κινδύνους. Ίσως περισσότερους από το ματς με τους Ισπανούς. Έπειτα από δύο ανεπιτυχή αποτελέσματα στα ντέρμπι στην Ελλάδα και μάλιστα εντός έδρας με ΑΕΚ (1-2) και ΠΑΟΚ (2-2), οι «πράσινοι» αναζητούν έναν τρόπο εξιλέωσης μέσω της Ευρώπης. Ο Γιοβάνοβιτς γνωρίζει ότι το… κλίμα στο Ισραήλ δεν σηκώνει πολλές ευρωπαϊκές ομάδες και αυτός ήταν ο λόγος που πήγε την ομάδα του δύο μέρες πριν από το παιχνίδι. Γνωρίζει, βέβαια, ότι έχει να αντιμετωπίσει διάφορα αγωνιστικά προβλήματα που προέκυψαν την εβδομάδα των τριών εγχώριων αγώνων, με αποκορύφωμα την απουσία του Μάγκνουσον, η οποία είναι κομβική για την άμυνα του «τριφυλλιού». Το ίδιο κομβικό, όμως, είναι και το παιχνίδι με τους Ισραηλινούς, καθώς σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος οι «πράσινοι» θα αρχίσουν να κοιτάζουν πιο ψηλά από την 3η θέση και το Κόνφερενς Λιγκ.

Η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ θα έχουν θεωρητικά το πιο δύσκολο έργο, λόγω του ονόματος και της Ιστορίας των αντιπάλων τους. Η πληγωμένη από την ήττα στην Κρήτη «Ένωση» υποδέχεται το επίσης πληγωμένο θηρίο του Άμστερνταμ. Το άκουσμα του Άγιαξ στην κλήρωση τρόμαξε περισσότερο απ’ ό,τι τρομάζει ο ίδιος φέτος μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Οι Ολλανδοί θέλουν να βάλουν τέλος στην κατρακύλα τους και βλέπουν το ματς με την ΑΕΚ ως μια ευκαιρία να κάνουν νέο ξεκίνημα. Στην ΑΕΚ είναι συνειδητοποιημένοι. Ξέρουν ότι ο Άγιαξ είναι… Άγιαξ, σε όποια κατάσταση και αν βρίσκεται. Οι παίκτες του Αλμέιδα, εξάλλου, θα κληθούν να ξεπεράσουν και τον σκόπελο της… έδρας, όπου φέτος σε Ελλάδα και Ευρώπη έχουν μόλις μία νίκη - κι αυτή με τα χίλια ζόρια και… πολυσυζητημένη. Ο τέταρτος της παρέας, ΠΑΟΚ, καλείται κι αυτός να μετρήσει το ανάστημά του απέναντι στο φαβορί του ομίλου, την Άιντραχτ, η οποία έρχεται από δύο ματς χωρίς νίκη στη Γερμανία, αλλά αποφασισμένη να κάνει το «2 στα 2». Τέσσερις γρίφοι, λοιπόν, αναζητούν απόψε δυνατούς λύτες…