Μέσι, η απόδειξη πως δεν υπάρχει πρόταση που δεν μπορείς ν’ αρνηθείς!

Η αποκάλυψη του προέδρου της Μάντσεστερ Σίτι περί άρνησης του Αργεντινού σε πρόταση τριπλασιασμού των ετήσιων αποδοχών του (90 εκ. ευρώ ετησίως!) θυμίζει ότι το χρήμα δεν τ’ αγοράζει όλα...

Μέσι, η απόδειξη πως δεν υπάρχει πρόταση που δεν μπορείς ν’ αρνηθείς!

«Θα του κάνω μια πρόταση που δεν θα μπορεί ν’ αρνηθεί...». Τη διασημότερη φράση του κινηματογραφικού «Νονού» (κατά κόσμον Μάρλον Μπράντο) -από τις γνωστότερες στην ιστορία του σελιλόϊντ- ίσως είχε κατά νου ο Χαλντούν Αλ Μουμπάρακ, αποφασίζοντας να προσεγγίσει τον Λιονέλ Μέσι, προκειμένου να του προτείνει ν’ αφήσει την Μπαρτσελόνα για να πάει στο γαλάζιο κομμάτι του Μάντσεστερ!

Τι περιλάμβανε η πρόταση του (Αμερικανοθρεμμένου) επιχειρηματία, από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που προεδρεύει της Μάντσεστερ Σίτι; Τριπλασιασμό των, τότε, αποδοχών του Αργεντινού στην Μπαρτσελόνα, για να φορέσει την φανέλα της αγγλικής ομάδας!

Να το κάνουμε...λιανά;

90 εκ. ευρώ (ΕΝΕΝΗΝΤΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ολογράφως!) ΕΤΗΣΙΕΣ ΑΠΟΛΑΒΕΣ, αφού την εποχή της πρότασης (το 2016 υπολογίζεται...) ο Μέσι είχε λαμβάνειν 30 εκ. ευρώ από τους Καταλανούς κάθε χρόνο!

Κι όμως, κόντρα σε κάθε λογική (;), το «10αρι» της Μπαρτσελόνα και της εθνικής Αργεντινής, απάντησε αρνητικά, στις επανηλλειμένες οχλήσεις των «πολιτών». Ο Άραβας, αντίθετα με τον κινηματογραφικό «Βίτο Κορλεόνε», δεν χρησιμοποίησε κομμένα κεφάλια... αλόγων για να τον πείσει. Ωστόσο επιστράτευσε όλα του τα «όπλα», βάζοντας τον Πεπ Γκουαρντιόλα να του μιλήσει.

Ασχέτως αν ήταν σωστή κίνηση (σ. ψιθυρίζεται, χωρίς ποτέ να έχει επιβεβαιωθεί, ότι ένας από τους λόγους αποχώρησης του Καταλανού ήταν ότι είχε ψυχρανθεί με τον Αργεντινό), ασχέτως του ότι αποτελεί «άδειασμα» του Γκουαρντιόλα –που στο παρελθόν αρνήθηκε, δημοσίως, ότι προσπάθησε ν’ αποσπάσει τον Μέσι από την Μπαρτσελόνα– ούτε αυτό έπιασε.

Έτσι, πέρσι το καλοκαίρι, ο αθλητικός διευθυντής της Σίτι (και πρώην της Μπαρτσελόνα), Τσίκι Μπεγκιριστάιν, παραδέχθηκε πως η μεταγραφή Μέσι «είναι αδύνατη» κι ότι «θα μείνει σίγουρα στην Μπαρτσελόνα». Σημειωτέον, ακόμη δεν είχε υπογράψει το νέο του συμβόλαιο, που τον δένει με τους Καταλανούς ως το 2021. Καθιστώντας τον καλύτερα αμειβόμενο ποδοσφαιριστή στα χρονικά (40 εκ. ευρώ ετησίως)!

Ωστόσο, ακόμη κι αυτό, απέχει, κατά 50 εκ. ευρώ, από εκείνο που του έδινε η Σίτι... Η οποία –υπό τον φόβο καταγγελίας της Μπαρτσελόνα για παράνομη προσέγγιση ποδοσφαιριστή της, με συμβόλαιο- διέψευσε τις ρήσεις του προέδρου της.

Όμως οι εντυπώσεις έμειναν, ούσες, όλες, υπέρ του βραχύσωμου Αργεντινού που... ψηλώνει –ηθικά- συγκρινόμενος με τις πρακτικές των άμεσων ανταγωνιστών του για την ποδοσφαιρική πρωτοκαθεδρία, που μοιάζουν από φιλοχρήματες έως... μισθοφορικές!

Οι πρακτικές των «Νέι» και «CR7»

Ο Νεϊμάρ π.χ. το 2013, μετέτρεψε την μεταγραφή του από την Σάντος στην Μπαρτσελόνα σε...πλειστηριασμό, μεταξύ Καταλανών και Ρεάλ Μαδρίτης, διαλέγοντας τους «μπλαουγκράνα», που του έδωσαν χρήματα «κάτω από το τραπέζι»!

Εξάλλου, έχοντας υπογράψει, τον Μάρτιο του 2017, επέκταση με την Μπαρτσελόνα, μετά από 5 μήνες άφηνε την Βαρκελώνη, αφού η Παρί του έδινε 10 εκ. ευρώ παραπάνω (σ. 35 ). Μάλιστα το ανακοίνωσε 1η Αυγούστου, ώστε να μπορεί να προσποριστεί ο πατέρας (και μάνατζερ) του το πριμ ανανέωσης με την...Μπαρτσελόνα (26 εκ. ευρώ)!

Όσο για τον Κριστιάνο Ρονάλντο; Πικαρισμένος που η Ρεάλ Μαδρίτης δεν του αύξανε τις ετήσιες αποδοχές, από τα 25 εκ. ευρώ, για να φτάσει τα επίπεδα του Μέσι, ξεκίνησε την επιχείρηση «αποχώρηση» δευτερόλεπτα μετά το φινάλε του τελικού του Τσάμπιονς Λιγκ, τον περασμένο Μάη, με δηλώσεις του!

Τα λεφτά του Αργεντινού, ή του Νεϊμάρ, δεν τα έφτασε, αλλά τα 31 εκ. ευρώ, ετησίως, που του δίνει η Γιουβέντους, συνιστούν αύξηση για τον, οσονούπω, 34χρονο Πορτογάλο.

Οι λόγοι της άρνησης

Αντίθετα ο Μέσι δεν έκανε ποτέ... σίριαλ τις (8) ανανεώσεις του, ενώ η ρητορική του, εν μέσω διαπραγματεύσεων με την Μπαρτσελόνα, ήταν έως κι εναντίον των συμφερόντων του («Μου έχει δώσει τα πάντα και θα μείνω εδώ όσο με θέλουν»).

Ο «χορτάτος» -υλικά και συναισθηματικά– Αργεντινός, ασφαλώς και δεν αδιαφορεί για το χρηματικό σκέλος, αλλά δεν ξεχνά ότι οι «μπλαουγκράνα» ποντάροντας σ’ εκείνον (όταν δεν το έκανε κανείς, αναλαμβάνοντας το κόστος της ιατρικής περίθαλψης του, στο θέμα του ελλείματος αυξητικών ορμονών) του έδωσαν τη δυνατότητα ν’ αγωνιστεί στο υψηλότερο επίπεδο.

Επιπρόσθετα έχει δεθεί με το κοινό της Μπάρτσα, που τον λατρεύει (ωσάν...ΜΕΣΙ-α!), αλλά και την Βαρκελώνη, όπου ζει απο 13 ετών (18 χρόνια). Εκεί γεννήθηκαν τα τρία παιδιά του, έχοντας δημιουργήσει κοινωνικό περίγυρο. Πράγματα που δεν αποτιμώνται σε χρήματα.

Όπως έλεγαν οι Beatles, “Money can’t buy me love…”.