Έφυγες από τον Ολυμπιακό, αλλά ξέρω τι κάνεις...

Τι έχουν κάνει μέχρι τώρα οι παίκτες που έφυγαν το καλοκαίρι από τον Ολυμπιακό στις νέες ομάδες τους. Με την ίδια περίπου εικόνα, με αυτή που είχαν κατά τη θητεία τους στον Πειραιά!

Έφυγες από τον Ολυμπιακό, αλλά ξέρω τι κάνεις...

Στο πρόσφατο αφιέρωμα για τους ποδοσφαιριστές που είχαν απασχολήσει μεταγραφικά τον Ολυμπιακό το περασμένο καλοκαίρι δίχως να συμφωνήσουν τελικά με τους «ερυθρόλευκους», είχαμε διαπιστώσεις σε γενικές γραμμές και με βάση την μέχρι τώρα πορεία τους στις ομάδες που συνεχίζουν, ότι η ελληνική ομάδα δεν έχει λόγους να λυπάται για κάποια συγκεκριμένη ατελέσφορη περίπτωση. Δεν υπάρχει κάποιος από τους στόχους που δεν στέφθηκαν με επιτυχία που να έχει κάνει τόσο εντυπωσιακό ξεκίνημα στη σεζόν, ώστε ο Ολυμπιακός να είναι δυσαρεστημένος που δεν τον απέκτησε.

Σήμερα παρουσιάζουμε μία μίνι-έρευνα σχετικά με τα πρώτα πεπραγμένα των ποδοσφαιριστών που ανήκαν στον Ολυμπιακό έως το περασμένο καλοκαίρι, αλλά αποχώρησαν (είτε οριστικά οι περισσότεροι είτε με δανεισμό κάποιοι) στο πλαίσιο των μεγάλων αλλαγών που αποφασίστηκαν προκειμένου να επιστρέψει η ομάδα στο δρόμο των επιτυχιών. Μετά την περσινή σεζόν που στέφθηκε με αποτυχία και κρίθηκε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό ευθύνης ανήκε στους παίκτες που απάρτιζαν το ρόστερ.
Εδώ το συμπέρασμα είναι επίσης πολύ ευδιάκριτο. Στην αρχή της φετινής περιόδου οι παίκτες που έφυγαν από τον Ολυμπιακό για άλλους προορισμούς, δεν παρουσιάζουν στην απόδοση και στις επιδόσεις τους μεγάλες διαφορές από την εικόνα τους κατά τη διάρκεια της καριέρας τους στον Πειραιά, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα πεπραγμένα τους στην περσινή κακή σεζόν της ομάδας. Όσοι ήταν σταθεροί παραμένουν, όσοι είχαν σκαμπανεβάσματα τα διατηρούν, όσοι αντιμετώπιζαν ειδικά προβλήματα δεν τα έχουν επιλύσει. Υπάρχουν φυσικά και εξαιρέσεις, αλλά καλύτερα να αναλύσουμε την κάθε περίπτωση ξεχωριστά για να καταλήξουμε στο ότι ίσως για κάποιους παίκτες το «καντήλι» της «ερυθρόλευκης» θητείας τους ίσως να μην είχε σβήσει ακόμη.

Ο αρχηγός Ρομαό

Μια τέτοια περίπτωση μπορεί να χαρακτηριστεί ο Αλεξίς Ρομαό, ο χαφ από το Τόγκο που όσο έπαιξε στον Ολυμπιακό έδινε πάντα τον καλύτερο εαυτό του και συνήθως είχε επιτυχία στις εμφανίσεις του. Στα 34,5 χρόνια του ίσως να είχε ακόμη πράγματα να προσφέρει, αλλά ήταν προφανές ότι επιχειρήθηκε ανανέωση στη συγκεκριμένη θέση. Ο Ρομαό είναι βασικός και αναντικατάστατος στην Ρεμς, ενώ στα τελευταία ματς της γαλλικής ομάδας φοράει και το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Έχει αγωνιστεί σε 9 παιχνίδια του Σαμπιονά και είναι από τους κορυφαίους της Ρεμς, έστω κι αν η πορεία της ομάδας δεν είναι καλή και βρίσκεται λίγο πάνω από την επικίνδυνη ζώνη.
Στην ίδια ομάδα ανήκει από το περασμένο καλοκαίρι και ο Μπιορν Ένγκελς, με τον Βέλγο στόπερ να μπαίνει στο βασικό πλάνο από την 5η αγωνιστική του πρωταθλήματος, στα μέσα Σεπτέμβρη, κι από τότε να μην έχει χάσει ούτε λεπτό συμμετοχής στα πέντε επόμενα παιχνίδια της ομάδας του. Έχοντας πολύ καλή συνεργασία και με τον Ρομαό, με την κοινή παρουσία τους στον Ολυμπιακό να συμβάλλει σε αυτό. Στόχος τους βέβαια είναι να βελτιώσουν και τα αποτελέσματα της ομάδας τους ώστε να σκαρφαλώσει θέσεις στον βαθμολογικό πίνακα.

Για πρωτάθλημα ο Μάριν

Ο Μάρκο Μάριν σκόραρε το πρώτο γκολ του Ερυθρού Αστέρα στο Τσάμπιονς Λιγκ, παρότι συνδυάστηκε με μία πολύ δύσκολη βραδιά για την ομάδα του, στην συντριβή με 6-1 από την Παρί Σεν Ζερμέν. Ο Γερμανός μεσοεπιθετικός που είχε σημαντική αγωνιστική συνεισφορά πέρυσι, αλλά αποτελούσε πρόβλημα στα αποδυτήρια με κάποιες συμπεριφορές του σε βάρος συμπαικτών και προπονητών, ήταν βασικός στο συγκρότημα του Βλάνταν Μιλόγεβιτς και στο 0-0 της πρεμιέρας του Τσάμπιονς Λιγκ, με την Νάπολι στο Βελιγράδι. Στο πρωτάθλημα έχει αγωνιστεί σε 4 αναμετρήσεις του Αστέρα και έχει καταφέρει ήδη να πετύχει δύο γκολ και να μοιράσει τρεις ασίστ! Η ομάδα του είναι 7 βαθμούς πάνω από την Παρτιζάν και παράλληλα με τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της, «τρέχει» για να κατακτήσει τον εγχώριο τίτλο. Με τον Μάριν, πλέον, βασικό συντελεστή…

Στην Παρτιζάν αγωνίζεται ο Σάσα Ζντιέλαρ που στον Ολυμπιακό είχε μείνει εκτός πλάνων, παρότι αρκετές φορές στη θητεία του είχε πάρει ευκαιρίες και σερί συμμετοχών. Ο Σέρβος μέσος είναι βασικός στη νέα ομάδα του, έπαιξε σε όλους τους προκριματικούς γύρους του Γιουρόπα Λιγκ και στις διαδοχικές προκρίσεις μέχρι το τελευταίο εμπόδιο, αυτό της Μπεσίκτας, το οποίο αποδείχτηκε ανυπέρβλητο. Στο πρωτάθλημα είναι επίσης συνήθως στην αρχική 11άδα, εκτός από τα τελευταία ματς που μπαίνει αλλαγή. Συνολικά έχει ήδη παίξει φέτος σε 18 αναμετρήσεις της ομάδας του! Δεν έχει σκοράρει, ενώ έχει παρατηρηθεί με τρεις κίτρινες κάρτες.

Οι Βέλγοι

Εκτός από τον Ένγκελς – που είναι δανεικός με οψιόν στην Ρεμς – έφυγαν και οι υπόλοιποι Βέλγοι ποδοσφαιριστές που είχε πέρυσι η πειραϊκή ομάδα. Με πάνω- κάτω την ίδια εικόνα που είχαν και στον Ολυμπιακό, στο διάστημα της παρουσίας τους.
Εξαίρεση ο Σίλβιο Προτό, ο οποίος πέρυσι από ένα σημείο και έπειτα είχε γίνει ο Νο 1 τερματοφύλακας του Ολυμπιακού, όμως φέτος είναι αναπληρωματικός του Θωμά Στρακόσα στην Λάτσιο. Κάτι άλλωστε που αναμενόταν, αφού γι΄αυτό το σκοπό τον απέκτησε η ιταλική ομάδα. Ο Προτό παίζει πάντως στο Γιουρόπα Λιγκ, όπως συνηθίζουν να κάνουν πολλοί προπονητές, αλλάζοντας τους τερματοφύλακές τους στις διοργανώσεις. Ο Βέλγος ήταν, λοιπόν, βασικός στο Λάτσιο-Απόλλων Λεμεσού 2-1, αλλά και στο Άιντραχτ Φρανκφούρτης-Λάτσιο 4-1, στο οποίο προφανώς δεν τα πήγε καλά.

Ο Βάντις Οτζίτζα Οφόε επέστρεψε στην πατρίδα του και είναι στέλεχος της Γάνδης, με την οποία έχει μετρήσει ήδη 11 συμμετοχές και έχει σκοράρει 2 φορές. Η πρώτη με ένα δεξί σουτ εναντίον της Έουπεν και η δεύτερη με μακρινό σουτ απέναντι στην Αντβέρπ. Δεν είναι πάντοτε βασικός και δεν έχει σταθερή απόδοση, όπως συνέβαινε και με τον Ολυμπιακό. Πλέον δεν έχει και την αίγλη του Champions League, καθώς η Γάνδη δεν παίζει καν στην Ευρώπη μετά τον αποκλεισμό της στα προκριματικά του Γιουρόπα από την Μπορντό, ενώ είναι 7η στο βελγικό πρωτάθλημα. Ο Οφόε ταλαιπωρήθηκε στις αρχές και με πρόβλημα τραυματισμού, ενώ έχασε και ένα παιχνίδι λόγω αποβολής.

Σε φάση μία μέσα, μία έξω – όπως ακριβώς και στον Ολυμπιακό – συνεχίζει στην Λανς ο Γκιγιόμ Ζιλέ. Για την ακρίβεια, το τελευταίο διάστημα είναι μονίμως εκτός, καθώς έχει και έναν τραυματισμό και δεν έπαιξε καθόλου από τον περασμένο μήνα. Στο Κύπελλο Γαλλίας αγωνίστηκε 2 φορές, ενώ έπαιξε βασικός σε 3 αναμετρήσεις της Ligue 2. H Λανς με προπονητή τον Μοντανιέ που είχε «παίξει» παλιότερα για τον Ολυμπιακό, είναι στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας και θεωρείται από τα φαβορί για τον προβιβασμό στην πρώτη κατηγορία του γαλλικού ποδοσφαίρου.

Για τον Κέβιν Μιραλάς η επιστροφή του στον Ολυμπιακό δεν κύλησε όπως θα ήθελε ο ίδιος ο παίκτης και φυσικά ο ελληνικός σύλλογος. Το συμβόλαιό του ήταν πολύ ακριβό και οι επιδόσεις του δεν ενέπνεαν ώστε να γίνει κουβέντα ανανέωσης. Ο Μιραλάς έφυγε τελικά από την Έβερτον για την Φιορεντίνα, κάνοντας προσπάθεια να προσαρμοστεί στις συνθήκες του ιταλικού πρωταθλήματος. Μέχρι τώρα έχει πάρει μέρος σε 4 αγώνες στο Καμπιονάτο, αλλά βασικός ήταν μόνο στην ήττα με 2-1 από την Ίντερ, ματς στο οποίο είδε και κίτρινη κάρτα. Έχει παίξει αλλαγή με Σπαλ, Σαμπντόρια και Αταλάντα, δίχως να μπορέσει μέχρι τώρα να προσφέρει κάποιο γκολ στην ομάδα του.

Μποτία, Τζούρτζεβιτς, Σεμπά

Πολύ «Ολυμπιακό» θυμίζει αυτό που συμβαίνει στα πρώτα παιχνίδια τριών παικτών στις νέες ομάδες τους, σε ό,τι αφορά την εικόνα τους στο λιμάνι.

Ο Αλμπέρτο Μποτία για παράδειγμα είδε κόκκινη κάρτα στο τρίτο μόλις παιχνίδι του με την Αλ Χιλάλ στη Σοαυδική Αραβία! Ο Ισπανός στόπερ είναι φυσικά βασικός στο ξεκίνημα της νέας περιόδου και μάλιστα έχει κατακτήσει ήδη τον πρώτο τίτλο του, το Σούπερ Καπ της χώρας. Με τη νίκη 2-1 επί της Ιτιχάντ, σε ματς που ο Μποτία παρατηρήθηκε με κίτρινη κάρτα! Η Αλ Χιλάλ είναι η κορυφαία ομάδα της Σουδικής Αραβίας έχοντας μόνο νίκες μέχρι τώρα στα πρώτα ματς της σεζόν. Με τον Μποτία να έχει 4 συμμετοχές.

Ο Σεμπά μπορεί να άρχισε με γκολ στο πρώτο κιόλας παιχνίδι του στο κινεζικό πρωτάθλημα, αλλά η συνέχεια δεν ήταν ανάλογα καλή για τον Βραζιλιάνο εξτρέμ που με τον Ολυμπιακό είχε ξεχάσει το γκολ για 1,5 χρόνο. Σε 10 αγώνες με την Ντανγκντάι Λιφ στην Κίνα, ο Σεμπά υπό τις οδηγίες του Ζόρντι Κρόιφ, πέτυχε δύο τέρματα και είχε μία ασίστ, αλλά όλα αυτά μέχρι το τέλος Αυγούστου με τον Μπέντο (αποχώρησε αρχές Σεπτέμβρη). Διότι από τότε δεν έχει αγωνιστεί καθόλου.

Στόχο δεν μπορεί να βρει ούτε στο ισπανικό πρωτάθλημα, στο ξεκίνημα της καριέρας του εκεί με την Σπόρτινγκ Χιχόν, ο Ούρος Τζούρτζεβιτς. Ο Σέρβος στράικερ που είχε αποκτηθεί από την Παρτιζάν με συστάσεις δεινού σκόρερ, δεν κατάφερε να το αποδείξει στον Ολυμπιακό και στο τέλος της μεταγραφικής περιόδου δόθηκε στην ισπανική ομάδα, η οποία συμμετέχει στο πρωτάθλημα της δεύτερης κατηγορίας. Ο Τζούρτζεβιτς έχει τύχει της εμπιστοσύνης του προπονητή του που τον έχει χρησιμοποιήσει σε όλα τα παιχνίδια της ομάδας στο πρωτάθλημα, συνολικά έως τώρα σε 8, αλλά δεν έχει πετύχει μέχρι τώρα κάποιο γκολ. Μάλιστα χτες έχασε και πέναλτι στο παιχνίδι με την Ρέους! Στα 5 από τα 8 παιχνίδια που ήταν στην ενδεκάδα, ο Τζούρτζεβιτς έγινε αλλαγή.

Η ευχάριστη έκπληξη

Ένας παίκτης που εξακολουθεί να ανήκει στο δυναμικό του Ολυμπιακού και έχει παραχωρηθεί με τη μορφή δανεισμού, άρα ενδιαφέρει ουσιαστικά η πορεία του τους ερυθρόλευκους, είναι ο Ιγκόρ Σίλβα. Κι ο νεαρός Βραζιλιάνος μπακ τα πηγαίνει πάρα πολύ καλά στην Κύπρο με τα χρώματα της ΑΕΚ Λάρνακας. Είναι από την αρχή της περιόδου βασικότατο στέλεχος της ομάδας, τόσο στο πρωτάθλημα όσο και στην Ευρώπη, με συμμετοχή και στο 0-1 από την Ζυρίχη και στο 2-4 στην έδρα της Λεβερκούζεν. Σίγουρα εάν συνεχίσει έτσι ο Ιγκόρ Σίλβα, θα έχει σοβαρή πιθανότητα να επιστρέψει στην ομάδα που ανήκει παίρνοντας ακόμη μία ευκαιρία, κάτι που ουσιαστικά δεν έγινε την προηγούμενη σεζόν.

Δύο έμπειροι παίκτες που αποχώρησαν από τον Ολυμπιακό αυτό το καλοκαίρι είναι ο Εσάν Χατζισαφί και ο Αντρέ Μαρτίνς. Ο Ιρανός μπακ (παίζει και στην μεσαία γραμμή) επέστρεψε στην πατρίδα του και υπέγραψε στην Τράκτορ Σάζι, με την οποία έχει αρχίσει το τελευταίο διάστημα να αγωνίζεται. Ήταν στη 11άδα στα δύο πιο πρόσφατα παιχνίδια της και έχει προλάβει ήδη να δώσει μία πάσα για γκολ, σε μία ευρεία νίκη με 6-0. Η ομάδα του είναι στην 6η θέση του πρωταθλήματος αυτή τη στιγμή. Ο Πορτογάλος μέσος δεν υπολογιζόταν από τον συμπατριώτη και συνεπώνυμό του προπονητή του Ολυμπιακού, τον Πέδρο Μαρτίνς, βρίσκοντας τελικά προς το τέλος της μεταγραφικής περιόδου μια καλή πρόταση από την Πολωνία και την Λέγκια Βαρσοβίας. Εκεί ο Αντρέ Μαρτίνς έχει ήδη 4 συμμετοχές στο πρωτάθλημα και 1 στο Κύπελλο, σχεδόν όλες ως αλλαγή. Στο πιο πρόσφατο παιχνίδι, όμως, στις 6 Οκτώβρη στο Βρότσλαβ με την Σλασκ, ήταν στην 11άδα και συνέβαλλε στη νίκη της ομάδας του με 1-0. Κι ο Μαρτίνς θα έχει φέτος τη δυνατότητα με την Λέγκια να κατακτήσει το πρωτάθλημα, με δεδομένο ότι η ομάδα του είναι το φαβορί και μέχρι τώρα τα πηγαίνει εξαιρετικά στο πρωτάθλημα, μαζί με την Γκντάνσκ. Στην Ευρώπη, όμως, υπέστη δύο μεγάλα σοκ, καθώς πρώτα αποκλείστηκε από το Τσάμπιονς Λιγκ από την Σπαρτάκ Τρνάβα, ενώ στη συνέχεια έμεινε εκτός ομίλων και στο Γιουρόπα, από την νυν αντίπαλο του Ολυμπιακού, την Ντουντελάνζ.

Δεν παίζουν καθόλου

Υπάρχουν και ποδοσφαιριστές που ανήκαν στον Ολυμπιακό και έφυγαν, δίχως να έχουν χρόνο συμμετοχές στις νέες ομάδες τους ή δίχως να έχουν καν νέα ομάδα!
Ο Παναγιώτης Ταχτσίδης έχει πάει στη Νότιγχαμ Φόρεστ και περιμένει τη σειρά του για να παίξει στην Τσάμπιονσιπ, ενώ συμφωνία για να συνεχίσει στον ίδιο σύλλογο υπάρχει και με τον Καρίμ Ανσαριφάρντ, ωστόσο το θέμα με την άδεια εργασίας του Ιρανού φορ στην Αγγλία έχει καθυστερήσει αυτή την υπόθεση και την επιστροφή του στην αγωνιστική δράση έπειτα από τα 17 γκολ πέρυσι με τον Ολυμπιακό και τη συμμετοχή στο Μουντιάλ. Αναμένεται να συμβεί αυτό τον Ιανουάριο.

Στην πατρίδα του και στην Όσιγιεκ έχει επιστρέψει ο γκολκίπερ Ίβο Ίβουσιτς που δοκιμάστηκε στον Ολυμπιακό, αλλά μόνο στις προπονήσεις καθώς σε αγώνα δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ. Το θέμα είναι πως δεν αγωνίζεται ούτε στην ομάδα της Κροατίας, και εκτός από μία φορά που ήταν στον πάγκο, βρίσκεται μονίμως εκτός αποστολής.

Και τέλος ο Εμενίκε. Ο Νιγηριανός ήταν μία από τις πιο αποτυχημένες μεταγραφές του Ολυμπιακού, καθώς μονίμως είχε κάποιο πρόβλημα και ουδέποτε (πλην από το ματς Κυπέλλου με τον Αστέρα) μπόρεσε να προσφέρει κάτι ουσιαστικό. Δεν έχει βρει κάποια ομάδα καθώς το πρόβλημα στο γόνατό του δεν του επέτρεπε να αγωνιστεί και τον οδήγησε στο χειρουργείο. Είναι άγνωστο εάν θα επιστρέψει τελικά στους αγωνιστικούς χώρους.