Αυτή τη Χρυσή Μπάλα ποιος θα την πάρει;

Ο Μάνος Σταραμόπουλος αναλύει το φαινόμενο «Χρυσή Μπάλα» από την ιδέα του Φεράν, έως το φαβορί τον Λούκα Μόντριτς και τον ανταγωνιστή του, Αντουάν Γκριεζμάν

Αυτή τη Χρυσή Μπάλα ποιος θα την πάρει;

Φτάνουμε λοιπόν σιγά- σιγά προς το τέλος κι αυτής της χρονιάς και ήρθε η ώρα της «Χρυσής Μπάλας». Του κορυφαίου και πλέον δημοφιλούς αλλά και αριστοκρατικού βραβείου, όπου εδώ και 30 χρόνια τώρα, έχω την τιμή να εκπροσωπώ την Ελλάδα ως ανταποκριτής και ψηφοφόρος του έγκυρου εβδομαδιαίου αθλητικού περιοδικού France Football.

H διοίκηση λοιπόν του γαλλικού περιοδικού έδωσε την Δευτέρα το βράδυ της 8ης Οκτωβρίου στη δημοσιότητα πλήρη την λίστα με τα ονόματα των 30 διεκδικητών του σπουδαίου επάθλου. Βεβαίως από φέτος προστίθενται και άλλα δύο εξίσου σημαντικά βραβεία, αυτό της «Χρυσής Μπάλας» που θα απονέμεται στην καλύτερη γυναίκα ποδοσφαιριστή, αλλά και το «‘Επαθλο Κοπά» στη μνήμη ενός εκ των κορυφαίων ποδοσφαιριστών όλων των εποχών, αλλά και του πρώτου Γάλλου, ο οποίος κατέκτησε το σχετικό βραβείο το 1958 !

Το «‘Επαθλο Κοπά» θα απονέμεται στον καλύτερο ποδοσφαιριστή κάτω των 21 ετών.

Στο πρώτο βραβείο όπως αναφέρουμε ανωτέρω οι υποψήφιοι είναι 30. Στο δεύτερο είναι 15 και στο τρίτο 10. Οι νικητές θα ανακοινωθούν σε ειδική εκδήλωση που θα γίνει στη «Πόλη του Φωτός» το Παρίσι, στις 3 Δεκεμβρίου, ίσως και πάλι στον Πύργο του Άιφελ.

Φαβορί για μία ακόμη φορά την εφετινή σαιζόν , καθότι έχει ήδη πάρει στην κατοχή του άλλα τρία βραβεία είναι ο Κροάτης, μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης, Λούκα Μόντριτς. Ο 32χρονος ποδοσφαιριστής έχει πάρει έως τώρα, το έπαθλο ως κορυφαίος ποδοσφαιριστής του 21ου παγκοσμίου κυπέλλου στα γήπεδα της Ρωσίας. Αυτό της ΟΥΕΦΑ ως ο καλύτερος ποδοσφαιριστής του Τσάμπιονς Λιγκ της σαιζόν 2017-18 και πρόσφατα το βραβείο της ΦΙΦΑ ως κορυφαίος ποδοσφαιριστής της Χρονιάς. Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε και τι πέτυχε την χρονιά που φεύγει ο μακρυμάλλης, και εξαίρετος άνθρωπος, Λούκα: Πήρε με την Ρεάλ Μαδρίτης το Τσάμπιονς Λιγκ για 3η συνεχή σαιζόν, ενώ έφτασε με την εθνική του ομάδα για πρώτη φορά στην ιστορία της, σε τελικό παγκοσμίου κυπέλλου. Παράλληλα σύντομα θα διεκδικήσει στο Ντουμπάι και το Παγκόσμιο κύπελλο συλλόγων. Οπότε μπορεί να έχει κι άλλο πλεονέκτημα…

Κοντά του που ενδεχομένως να τον κοντράρει κιόλας, βρίσκεται- κατά την προσωπική μας άποψη- ο 25χρονος επιθετικός της Ατλέτικο Μαδρίτης, Αντουάν Γκριεζμάν, ο οποίος αφού βοήθησε την ομάδα του να κατακτήσει το Γιουρόπα Λίγκ, στη συνέχεια συνέβαλε αποφασιστικά να πάρει για δεύτερη φορά στην ιστορία της, και η εθνική του ομάδα το Παγκόσμιο κύπελλο. Δεν γνωρίζω ωστόσο αν ο Γκριεζμάν που έχει χρόνια μπροστά του, θα καταφέρει στο τέλος να τον ξεπεράσει. Αυτό μοιάζει αρκετά δύσκολο, αν όχι απίθανο.

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο που κατέκτησε το Τσάμπιονς Λιγκ με την πρώην του ομάδα, την Ρεάλ Μαδρίτης σίγουρα θα είναι ψηλά στις ψήφους, όχι τόσο φυσικά για να απειλήσει τους δύο ανωτέρω και περισσότερο θα λέγαμε τον Μόντριτς. Το ίδιο ισχύει και για τον Αιγύπτιο, Μοχάμεντ Σαλάχ αλλά και για τον εξαιρετικό στο Παγκόσμιο κύπελλο, Βέλγο, μεσοεπιθετικό, Εντίν Αζάρ ο οποίος ωστόσο δεν είχε (πέρυσι) καλή σαιζόν με την Τσέλσι.

Η «Χρυσή Μπάλα» είναι το πιο παλιό και μεγαλοπρεπές βραβείο για έναν ποδοσφαιριστή. Γιατί μπορεί και κρατά στο σπίτι του, το βραβείο, ενώ αν για παράδειγμα κατακτήσει η ομάδα του ή η εθνική του ένα τρόπαιο, πάει στην δική της συλλογή.

Η ιδέα όπως και τα περισσότερα στο χώρο του ποδοσφαίρου, ήταν γάλλων και δη δημοσιογράφων. Ο αρχισυντάκτης του France Football, Ζακ Φεράν την ίδια εποχή, το 1955 που ξεκίνησε και το κύπελλο Πρωταθλητριών (σημερινό με την μετεξέλιξή του σε Τσάμπιονς Λιγκ) έβαλε στο τραπέζι πως «εντάξει το τρόπαιο θα το κατακτά η ομάδα. Μήπως θα ήταν σωστό να παίρνει και ο καλύτερος της παίκτης ένα αντίστοιχο που θα το κρατά όμως αυτός για πάντα;». Έτσι ξεκίνησε με πρώτο νικητή τον Αγγλο, Στάνλει Μάθιους ως κορυφαίο Ευρωπαίο ποδοσφαιριστή (δεν υπήρχε τότε Ευρωπαική Ένωση ..). Το 1995 με την περίφημη «Υπόθεση Μποσμάν» η διοίκηση του γαλλικού περιοδικού επέκτεινε το βραβείο στον καλύτερο ποδοσφαιριστή των Ευρωπαικών γηπέδων με θριαμβευτή, τον Λιβεριανό, Ζορζ Γουεά (Παρί Σεν Ζερμέν και Μίλαν).

Το 2007 με την παγκοσμιοποίηση η διοίκηση αποφάσισε να απονέμεται στον κορυφαίο του κόσμου με νικητή, τον βραζιλιάνο, Κακά (Μίλαν). Το 2010 ο τότε πρόεδρος της ΦΙΦΑ, Σεπ Μπλάτερ βλέποντας πως η «Χρυσή Μπάλα» είχε μεγαλύτερη απήχηση από το δικό του (Βραβείο ΦΙΦΑ), ήρθε σε συμφωνία με τον Οίκο Αμαουρί (ιδιοκτησία της Equipe, France Football, Canal 21 κ.α) και εντάχθηκε υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας ομοσπονδίας. Τότε μάλιστα ψήφιζαν επίσης και οι ομοσπονδιακοί προπονητές αλλά και οι αρχηγοί των εθνικών ομάδων. Όμως το 2016 με το νέο πρόεδρο, Τζιάνι Ινφαντίνο δεν ανανεώθηκε η σύμβαση και τα βραβεία επέστρεψαν στα…σπίτια τους. Έτσι η «Χρυσή Μπάλα» δίνεται μόνο από το γαλλικό περιοδικό και ψηφίζουν δημοσιογράφοι.

Τώρα για το έπαθλο Κοπά, θα ψηφίσουν οι 33 προηγούμενοι νικητές γενικά του βραβείου. Φαβορί παρουσιάζεται ο νεαρός, επιθετικός της Παρί Σεν Ζερμέν και της εθνικής Γαλλίας ο Κιλιάν Εμπαπέ, ο οποίος έκανε εκπληκτικά πράγματα με τους «τρικολόρ», ενώ στις γυναίκες περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνει η βραζιλιάνα, Μάρτα .

Οι 15 διεκδικήτριες γυναίκες είναι: Λούσι Μπρόνζ (Αγγλία- Λιόν), Περνίγ Χάρντερ (Δανία- Βόλφσμπουργκ), Αντα Χέγκερμπεργκ (Νορβηγία-Λιόν), Αμαντίν Ανρί (Γαλλία- Λιόν), Λίντσει Όραν (ΗΠΑ-Πόρτλαντ), Σαμ Κεερ (Αυστραλία- Πέρθ), Φραν Κίρμπι (Αγγλία- Τσέλση), Σάκι Κουμαγκάι (Ιαπωνία- Λιόν), Αμέλ Μαιρί (Γαλλία- Λιόν), Μάρτα (Βραζιλία- Ορλάντο), Λίκ Μέρτενς (Ολλανδία- Μπαρσελόνα), Μέγκαν Ραπίνο (ΗΠΑ-Σιάτλ), Γουέντι Ρέναρντ (Γαλλία- Λιόν), και Κριστίν Σινκλέρ (Καναδάς- Πόρτλαντ).

Οι διεκδικητές Νέοι (-21) είναι οι: Χουσέμ Αουάρ και Κιλιάν Μπαπέ (Γαλλία), Πάτρικ Κουτρόνε και Τζιανλουίτζι Ντοναρούμα (Ιταλία), Τρέντ Αλεξάντερ Αρνολντ (Αγγλία), Τζάστιν Κλάιφερτ (Ολλανδία), Κρίστιαν Πούλισιτς (ΗΠΑ), Ροντρίγο (Βραζιλία), Ρίτσου Ντόαν (Ιαπωνία) και Αμαντού Χαινταρά (Μάλι).

Στις 3 Δεκεμβρίου θα δούμε ποιοι θα είναι οι τυχεροί που θα ανέβουν στον ..Πύργο του Άιφελ!!!

Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball.com , Mundo Deportivo