Σαουδική Αραβία: Τα μεγάλα «όχι» των ευρωπαϊκών αστέρων

Μεγάλα ονόματα ποδοσφαιριστών που αντιστάθηκαν στο «χρυσάφι» που τους προσέφεραν σύλλογοι για να συνεχίσουν την καριέρα τους στη Σαουδική Αραβία.

Σαουδική Αραβία: Τα μεγάλα «όχι» των ευρωπαϊκών αστέρων

Απατηλό φαίνεται τελικά ότι αποδείχτηκε το όνειρο της Αλ Χιλάλ για να κάνει τη μεγάλη έκπληξη με την απόκτηση του Κιλιάν Εμπαπέ από την Παρί Σεν Ζερμέν.

Τι κι αν ο σύλλογος ήρθε σε συμφωνία με τους πρωταθλητές Γαλλίας για τα δικαιώματα του Γάλλου φορ έναντι 300 εκατομμυρίων ευρώ και προσέφερε «χρυσό» συμβόλαιο στον ποδοσφαιριστή, που μαζί με τις εμπορικές συμφωνίες έφτανε ακόμα και τα 700 εκατομμύρια ευρώ, εν τούτοις ο διεθνής άσος δεν δέχτηκε καν να συναντήσει την αντιπροσωπεία της ομάδας του Ριάντ που ταξίδεψε στο Παρίσι για να του παρουσιάσει το πρότζεκτ της.

Μπορεί το φετινό καλοκαίρι αρκετά μεγάλα ονόματα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου να αποχώρησαν από τη Γηραιά ήπειρο για να συνεχίσουν την πορεία τους στο πρωτάθλημα της Αραβικής χερσονήσου, όπως οι Καρίμ Μπενζεμά, Ενγκολό Καντέ, Καλιντού Κουλιμπαλί, Ρούμπεν Νέβες και άλλοι.

Παρόλα αυτά, δεν ήταν και λίγα τα μεγάλα «όχι» που έλαβαν οι σύλλογοι της Σαουδικής Αραβίας από ευρωπαϊκούς αστέρες, όπως συνέβη και με την περίπτωση του Κιλιάν Εμπαπέ, παρά και τα «χρυσά» συμβόλαια που πρότειναν...

Λιονέλ Μέσι
Το φετινό καλοκαίρι ο Λιονέλ Μέσι αποφάσισε να ανοίξει ένα κεφάλαιο στην καριέρα του. Παρά την πρόταση της Παρί Σεν Ζερμέν για την ανανέωση της μεταξύ τους συνεργασίας, ο Παγκόσμιο πρωταθλητής με την Αργεντινή αποφάσισε να μείνει ελεύθερος από τους Παριζιάνους και η Αλ Χιλάλ του έστρωσε… κόκκινο χαλί για να τον πάρει στη Σαουδική Αραβία. Δημοσιεύματα ανέφεραν ότι η πρόταση του συλλόγου ξεπερνούσε το 1 δις για τον 36χρονο επιθετικό. Κι όμως, ο ίδιος απάντησε τελικά αρνητικά. Παρά τις φήμες περί επιστροφής του στην Μπαρτσελόνα, ο Μέσι επέλεξε τελικά τις ΗΠΑ και έβαλε την υπογραφή του σε συμβόλαιο συνεργασίας με την Ίντερ Μαϊάμι.

Σέρχιο Μπουσκέτς
Ο Σέρχιο Μπουσκέτς ξεκίνησε την πορεία του από τις ακαδημίες της Μπαρτσελόνα το 2005 και τρία χρόνια αργότερα μεταπήδησε στην πρώτη ομάδα των «μπλαουγκράνα». Αυτό το καλοκαίρι, στα 35 του χρόνια, πήρε τη μεγάλη απόφαση να κλείσει την λαμπρή του καριέρα στους Καταλανούς και η Αλ Χιλάλ, που παράλληλα ενδιαφερόταν και για τον Λιονέλ Μέσι, κινήθηκε άμεσα για την απόκτησή του. Όπως και ο Αργεντινός «μάγος» ωστόσο, έτσι και ο Ισπανός μέσος γύρισε την «πλάτη» στο «χρυσό» συμβόλαιο που του προσέφερε ο σύλλογος της Σαουδικής Αραβίας και ακολούθησε τον άλλοτε συμπαίκτη του στην Μπαρτσελόνα στην Ίντερ Μαϊάμι.

Λούκα Μόντριτς
Ο Καρίμ Μπενζεμά αποτέλεσε παρελθόν από τη Ρεάλ Μαδρίτης με προορισμό την Αλ Ιτιχάντ της Σαουδικής Αραβίας με ετήσιες αποδοχές που έφταναν τα 200 εκατομμύρια ευρώ. Δεν συνέβη το ίδιο όμως και με τον συμπαίκτη του στους «μερένγκες», Λούκα Μόντριτς, ο οποίος δέχθηκε προτάσεις δεκάδων εκατομμυρίων από τη Σαουδική Αραβία, μεταξύ των οποίων κι από την Αλ Νασρ του Κριστιάνο Ρονάλντο. Ο 37χρονος Κροάτης μέσος έμεινε ελεύθερος από τη Ρεάλ καθώς ολοκληρώθηκε το συμβόλαιό του. Παρόλα αυτά όμως, επέλεξε να υπογράψει νέο μονοετές συμβόλαιο με τους «μερένγκες» και να παραμείνει στην ομάδα και τα ευρωπαϊκά γήπεδα.

Τόνι Κρόος
Πέρα από τον Καρίμ Μπενζεμά και τον Λούκα Μόντριτς, στο στόχαστρο συλλόγων της Σαουδικής Αραβίας βρέθηκε και ο Τόνι Κρόος. Δημοσίευμα της «Bild» ανέφερε πως ο Γερμανός μέσος δέχτηκε πρόταση πολλών εκατομμυρίων ευρώ για να αφήσει τη Ρεάλ Μαδρίτης. Ο ίδιος όμως δεν κάθισε καν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, απέρριψε άμεσα τα πετροδόλαρα των Σαουδαράβων και απάντησε θετικά στην πρόταση της Ρεάλ Μαδρίτης για την ανανέωση της μεταξύ τους συνεργασίας.

Άνχελ Ντι Μαρία
Στην υπόθεση του Άνχελ Ντι Μαρία μίλησε η… καρδιά και όχι το «χρυσάφι» των Σαουδαράβων. Ο Αργεντινός μεσοεπιθετικός έμεινε ελεύθερος αυτό το καλοκαίρι από την Γιουβέντους. Αρκετές ομάδες της Αραβικής χερσονήσου κινήθηκαν για την απόκτηση των δικαιωμάτων του, αλλά ο ίδιος είχε άλλα σχέδια. Ο 35χρονος άσος αποφάσισε να γυρίσει στην Μπενφίκα και να υπογράψει συμβόλαιο με τους «αετούς». Υπενθυμίζεται άλλωστε πως η Μπενφίκα ήταν και η πρώτη ευρωπαϊκή ομάδα στην οποία αγωνίστηκε ο Ντι Μαρία μετά την αποχώρησή του από την Ροσάριο Σεντράλ το 2007.

Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι
Έναν μόλις χρόνο πρόλαβε να αγωνιστεί στην Μπαρτσελόνα ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, πριν δει και αυτός το όνομά του στις μεταγραφικές λίστες συλλόγων της Σαουδικής Αραβίας. Ακόμα και ετήσιο μισθό ύψους 150 εκατομμυρίων προσέφεραν οι επίδοξοι «μνηστήρες» στον 34χρονο Πολωνό πρώην φορ της Μπάγερν Μονάχου, ωστόσο ο ίδιος έκλεισε τα αυτιά του στις «σειρήνες» και παρέμεινε στους «μπλαουγκράνα», με τους οποίους έχει συμβόλαιο ως το καλοκαίρι του 2026.

Ρομέλου Λουκάκου
Το μέλλον του Ρομέλου Λουκάκου έγινε «σίριαλ» αυτό το καλοκαίρι. Μετά την ολοκλήρωση του δανεισμού του στην Ίντερ, ο ίδιος δεν επιθυμούσε να γυρίσει στην Τσέλσι, αλλά και οι Λονδρέζοι δεν τον υπολόγιζαν ενόψει της νέας σεζόν. Με τους «νερατζούρι» να προσπαθούν να έρθουν σε νέα συμφωνία με τους «μπλε» για να κρατήσουν τον Βέλγο επιθετικό, στο κόλπο της απόκτησης του παίκτη μπήκε και η Αλ Χιλάλ. Ο ίδιος όμως δεν συζήτησε καν το ενδεχόμενο να μετακομίσει στη Σαουδική Αραβία, αφού πρόθεσή του ήταν να παραμείνει στα ιταλικά γήπεδα.

Λαουτάρο Μαρτίνες
Το ενδιαφέρον ομάδων της Σαουδικής Αραβίας για την απόκτησή του επιβεβαίωσε ο Λαουτάρο Μαρτίνες, ο οποίος εντυπωσιάζει τα τελευταία χρόνια με τις εμφανίσεις του στην Ίντερ, ενώ πέρσι στέφθηκε και Παγκόσμιο πρωταθλητής με την εθνική ομάδα της Αργεντινής στα γήπεδα του Κατάρ. «Δέχτηκα τεράστιες προσφορές από συλλόγους της Σαουδικής Αραβίας, είναι αλήθεια. Όμως, είμαι πολύ χαρούμενος στην Ίντερ και στο Μιλάνο, δεν υπάρχει περίπτωση και λόγος να αλλάξω. Είμαι ο αρχηγός εδώ, η Ίντερ είναι το δεύτερό μου σπίτι. Αισθάνομαι αγαπητός από την πρώτη μέρα. Είμαι περήφανος που είμαι εδώ», είπε ο διεθνής άσος για την απόφασή του να μείνει τελικά στην ομάδα του Μιλάνου.

Νεϊμάρ
Στην πόρτα της εξόδου της Παρί Σεν Ζερμέν βρέθηκε (και) το φετινό καλοκαίρι ο Νεϊμάρ, ωστόσο πρόσφατα σε δηλώσεις του ξεκαθάρισε ότι θα παραμείνει στην ομάδα και τη νέα σεζόν βάζοντας έτσι ένα τέλος στις φήμες για το μέλλον του. Δημοσιεύματα στη Γαλλία υποστήριζαν ότι οι Παριζιάνοι προσπαθούσαν να απαλλαγούν από το «βαρύ» του συμβόλαιο, ενώ δεν ήθελαν και να τον κρατήσουν αφού στο διάστημα της παρουσίας του στην ομάδα δεν δικαίωσε τις προσδοκίες. Οι προσφορές από τη Σαουδική Αραβία για τον Βραζιλιάνο επιθετικό έφτασαν ακόμα και τα 400 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, αλλά ο ίδιος δεν… συγκινήθηκε και παραμένει στην Παρί, με την οποία έχει συμβόλαιο ως το 2025.