Ο μοναδικός κ. Λιονέλ Μέσι που αγαπά το ποδόσφαιρο

Έχει το χάρισμα. Και ήρθε να μας το θυμίσει για πολλοστή φορά, απέναντι στην Τότεναμ.

Ο μοναδικός κ. Λιονέλ Μέσι που αγαπά το ποδόσφαιρο

Πολλοί μπορεί να τον αμφισβητούν αλλά η ουσία είναι μία: Ο Λιονέλ Μέσι τουλάχιστον την τελευταία 20ετία είναι μακράν ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής του κόσμου, ασχέτως αν παίρνει κάποιο έπαθλο ή την «Χρυσή Μπάλα». ‘Άλλο θέμα το ένα άλλο το άλλο. Η πραγματικότητα είναι πως όσο καλός κι αν είναι ο 100% επαγγελματίας, Κριστιάνο Ρονάλντο και ανεβάζει τις μετοχές της Γιουβέντους (τώρα) ή οποιασδήποτε άλλης ομάδας έχει αγωνισθεί, ο Μέσι έχει το χάρισμα!

Ο Μέσι ο οποίος πλησιάζει το 31ο έτος της ηλικίας του (γεννημένος στις 24 Ιουνίου 1987) παραμένει ο Νο 1 ποδοσφαιριστής του κόσμου. Βεβαίως και δεν θα πάρει ούτε φέτος κάποιο από τα μεγάλα έπαθλα. Δεν μπορεί, δεν γίνεται να είναι σε κάθε παιχνίδι αυτός που θα δίνει τις λύσεις στην ομάδα του, την Μπαρσελόνα ή την εθνική Αργεντινής. Όμως η κλάση του είναι αδιαμφισβήτητη. Και ήρθε να μας το θυμίσει για πολλοστή φορά, στο παιχνίδι του Champions League, απέναντι στην Τότεναμ, όπου μετά από μία εκπληκτική εμφάνιση οδήγησε τους «μπλαουγκράνα» στο εκπληκτικό 4-2 και μάλιστα μέσα στο Γουέμπλει.

Δεν ήταν μόνο τα δύο γκολ που σημείωσε (και τα δύο δοκάρια που είχε) ο μικρός, αλλά μεγάλος το δέμας αυτός ποδοσφαιριστής. Ήταν η μαγική εικόνα που παρουσίασε. Το θέαμα που χάρηκαν όχι μόνο οι περίπου 80.000 θεατές που ήταν στο γήπεδο, αλλά και τα εκατομμύρια των φιλάθλων σε όλο τον κόσμο που το παρακολούθησαν δια μέσω της τηλεόρασης. Εδώ πρέπει να επισημάνουμε ότι μερικές φορές οι άνθρωποι είναι γεμάτοι με τα επιχειρήματα που τους οδηγούν να ξεχάσουν να απολαμβάνουν τις παραστάσεις ενός αληθινού πρωταγωνιστή. Στο θέατρο έχουμε τον ηθοποιό! Στο ποδόσφαιρο το πλέον δημοφιλές άθλημα στον κόσμο έχουμε επίσης τον δικό του πρωταγωνιστή. Κι αυτός είναι ο Λιονέλ Μέσι.

Η παρουσία του Μέσι στο εκπληκτικό αριστούργημα που παρουσίασε η Μπαρσελόνα ήταν κάτι περισσότερο από καταλυτική. Ο Λιονέλ δημιουργεί για τους συμπαίκτες του. Σκοράρει όταν του δίνεται η ευκαιρία και γενικά αποτελεί μία μεγάλη απειλή για τις αντίπαλες ομάδες.

Ο σούπερ σταρ αυτός, αναζητούσε συνεχώς το πέρασμα στην καρδιά της αντίπαλης άμυνας και εν προκειμένω της αγγλικής Τότεναμ, σαν τον… δολοφόνο που περίμενε να κτυπήσει την κατάλληλη στιγμή. Οι κινήσεις του ανά πάσα στιγμή ήταν καίριες και αποτελεσματικές. Μπορούσε σε μηδέν χρόνο να βρεθεί στο ακριβές σημείο και να σκοράρει.

Όλο το παιχνίδι των Καταλανών ξεκινούσε και τελείωνε σε αυτόν. Είναι τέτοια η επιρροή του που δύσκολα μπορεί ο κάθε προπονητής της αντίπαλης ομάδας, και στην συγκεκριμένη ο Μαουρίσιο Ποκετίνο να βρει τρόπο να τον ανακόψει. Όσο κι αν προσπάθησε και να μελέτησε δεν είναι εύκολο να συμβεί κάτι τέτοιο.

Για μία ακόμη φορά ο σπουδαίος αυτός ποδοσφαιριστής έδειξε γιατί συμπεριλαμβάνεται στους κορυφαίους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών: Απλά γιατί δείχνει ότι τα χαρακτηριστικά του αναγκάζουν τον κάθε φίλαθλο που αγαπά πρώτα απ όλα το ποδόσφαιρο , να παραδεχθεί ότι ναι αυτός ο ποδοσφαιριστής είναι από… άλλο πλανήτη!

Η Τότεναμ, μία αναμφισβήτητα αξιοπρεπής ομάδα, αν και είχε αποδυναμωθεί από την απουσία βασικών της ποδοσφαιριστών, δεν μπορεί να στηρίξει την ήττα της πάνω στο θέμα αυτό. Η πραγματική αιτία είναι ο Μέσι, αυτός ο παγκόσμιας κλάσης ποδοσφαιριστής που με τα μαγικά του κόλπα έκανε την ομάδα του Βορείου Λονδίνου να μοιάζει με ερασιτεχνική. Βεβαίως και η Μπαρσελόνα έχει ορισμένες αδυναμίες στο παιχνίδι της. Δεν μπορεί να συγκριθεί με την ομάδα προηγούμενων ετών που είχε στην μεσαία της γραμμή τους Τσάβι και Ινιέστα. Ο νεοαποκτηθείς Γάλλος, Κλεμάν Λενγκλέ δεν έχει προσαρμοσθεί στο νέο του περιβάλλον και χρειάζεται πίστωση χρόνου.

Η Μπαρσελόνα φυσικά και είναι ξανά το πρώτο φαβορί για την κατάκτηση του Ισπανικού πρωταθλήματος. Όμως το μεγάλο θέμα είναι τι θα μπορέσει να πετύχει στο Τσάμπιονς Λιγκ. Εκεί τα πάντα ή τα περισσότερα θα εξαρτηθούν από τον Μέσι…

Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball.com , Mundo Deportivo