Τιμ Σπαρβ: Ο πρώτος παίκτης που ανακαλύφθηκε μέσω του «Moneyball» μιλά για το μέλλον της Μίλαν

Το όνομα Τιμ Σπαρβ μπορεί να μην είναι ένα από τα μεγαλύτερα ή πιο γνωστά στο ποδόσφαιρο, αλλά θα μπορούσε να έχει κάποια σημασία για το μέλλον της Μίλαν.

Τιμ Σπαρβ: Ο πρώτος παίκτης που ανακαλύφθηκε μέσω του «Moneyball» μιλά για το μέλλον της Μίλαν

O Τιμ Σπαρβ μίλησε στην ιταλική La Gazzetta dello Sport για το σύστημα «Moneyball» στο οποίο αναμένεται να στηριχθεί όλο και περισσότερο η Μίλαν υπό την RedBird Capital και τη νέα διοικητική ομάδα των Τζέφρι Μονκάδα και Τζόρτζιο Φουρλάνι.

Ο Σπαρβ είναι Φινλανδός και έχει ύψος σχεδόν δύο μέτρα, έχει μακριά και πυκνή γενειάδα, γράφει βιβλία και εργάζεται στη Σπάρτα Πράγας ως βοηθός προπονητή της δεύτερης ομάδας.

Ήταν ένας από τους πρώτους ποδοσφαιριστές που ανακαλύφθηκαν μέσω της στατιστικής, αυτής της ιδιοφυούς κλωστής δεδομένων που ενώνει το μπέιζμπολ και το ποδόσφαιρο, τους Όκλαντ Αθλέτικς και την Μίλαν, τον Τιμ Σπαρβ και τον Μπραντ Πιτ, τον πρωταγωνιστή της ταινίας που έφερε το Moneyball στην επικαιρότητα.

Η δανέζικη Μίτζιλαντ ήταν από τους πρώτους που χρησιμοποίησαν αυτή τη μέθοδο στο ποδόσφαιρο και το 2014 αγόρασε τον Σπαρβ από τη γερμανική ομάδα της δεύτερης κατηγορίας Γκρόιτερ Φιρτ.

Το έκαναν αφού μια έκθεση 20 σελίδων κατέληξε στο γραφείο του Ράσμους Άνκερσεν, του αθλητικού διευθυντή που έκανε πράξη τις ιδέες του Μπίλι Μπιν.

«Όταν έφτασα στη Δανία, ο Άνκερσεν με πήρε στην άκρη και μου αποκάλυψε ότι είχε αναλύσει εκατοντάδες δεδομένα για τους αγώνες μου. Αυτός και η ομάδα του γνώριζαν τα πάντα: τον αριθμό των μαρκαρισμάτων αυτή τη σεζόν, πόσες φορές είχα προωθηθεί στην περιοχή του πέναλτι, τα σουτ προς το τέρμα. Είχα πετύχει μόνο ένα γκολ, αλλά ξεχώριζα για περισσότερα», δήλωσε ο Σπαρβ.

Έμεινες για έξι χρόνια. Τα δεδομένα ήταν σωστά, λοιπόν;

«Δεν ήταν ένα πείραμα, αλλά μια ακριβής φιλοσοφία. Ο Μάθιου Μπένχαμ, ο ιδιοκτήτης, λάτρευε να επαναλαμβάνει: αν δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε οικονομικά τους μεγάλους συλλόγους, τότε πρέπει να βρούμε τα κρυμμένα χρυσά ψήγματα με τον δικό μας τρόπο, μέσω των στατιστικών στοιχείων που έχει.

Άλλαξε την ιστορία του συλλόγου. Το 2015 κατακτήσαμε το πρωτάθλημα για πρώτη φορά, στη συνέχεια το κάναμε ξανά το 2018 και το 2020. Το 2016, κερδίσαμε επίσης τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο Europa League».

Πώς λειτουργεί ο τομέας του σκάουτινγκ;

«Έχουν μια ομάδα αναλυτών και παρατηρητών που ασχολούνται μόνο με αυτό. Μελετούν αυτό που δεν μπορεί να δει το απλό μάτι. Κάτι που υπερβαίνει τα γκολ, τις ασίστ ή την απλή ντρίμπλα. Ο καθένας από εμάς είχε μια εξατομικευμένη έκθεση με μια σειρά από ατομικά και ομαδικά στοιχεία. Έτσι με ανακάλυψαν, αλλάζοντας τη ζωή μου».

Αλλά είναι δυνατόν να ανακαλύψει κανείς τον νέο Μπαπέ μόνο μέσω της χρήσης δεδομένων;

«Δεν το νομίζω. Το ποδόσφαιρο αφορά επίσης συναισθήματα, αισθήσεις, διαθέσεις, κακές μέρες και άλλες τυχερές. Ο παίκτης πρέπει να παρατηρείται ζωντανά, αλλά τα δεδομένα βοηθούν και είναι απαραίτητα για να διαμορφώσουν το πλήρες πλαίσιο.

Θα πάρω τη δική μου περίπτωση: στη Γερμανία δεν είχα μποιράσει ούτε μια ασίστ, αλλά ξεχώρισα στα στατιστικά στοιχεία που ίσως άλλοι σύλλογοι είχαν υποτιμήσει. Ή ίσως δεν είχαν καν λάβει υπόψη τους».

Ο συναισθηματικός αντίκτυπος ενός ποδοσφαιριστή μετράει επίσης;

«Φυσικά. Τα δεδομένα βοηθούν να αξιολογήσεις τι χρειάζεσαι, ίσως σε μια προκαταρκτική φάση, όπως συνέβη και με μένα. Σήμερα σπουδάζω ως προπονητής και συχνά αναρωτιέμαι: τι χρειάζομαι; Πόσοι παίκτες είναι σε θέση να κάνουν αυτό που ψάχνω;

Να σας δώσω ένα παράδειγμα: χρειάζομαι έναν εξτρέμ που να ντριμπλάρει; Αναλύω πόσες φορές νικάει έναν άνθρωπο, πόσες φορές περνάει στο τέρμα, πόσες φορές πλασάρει, πόσες φορές σουτάρει στο τέρμα, αναμενόμενα γκολ. Μετά πάω και τον βλέπω. Έτσι έχω την πλήρη εικόνα».

Είναι λοιπόν ρίσκο να βασίζεσαι μόνο στα στατιστικά στοιχεία;

«Δεν υπάρχει ακριβής επιστήμη, αλλά το σίγουρο είναι ότι πλέον πρέπει να αξιοποιούμε τα δεδομένα. Να προσαρμοστούμε στην εποχή και να αλλάξουμε την προσέγγιση και τη νοοτροπία μας. Η Μίλαν, για παράδειγμα, υιοθετεί τη σωστή στρατηγική. Είμαι πεπεισμένος ότι η RedBird είναι ο ιδανικός ιδιοκτήτης για την ενίσχυση της ιστορίας αυτού του συλλόγου».

Χρησιμοποιείτε δεδομένα στη δουλειά σας;

«Προφανώς όχι πάντα, αλλά ναι. Είναι θεμελιώδους σημασίας».

Διαβάστε επίσης:Τόμας Γκρόνερμαρκ στο «ΦΩΣ»: «Ο Γιούργκεν Κλοπ μου τηλεφώνησε για να βελτιώσουμε τα πλάγια άουτ»