«Καμπάνα» στην Κορίνθιανς για ομοφοβικά συνθήματα

Η Κορίνθιανς θα δώσει τον επόμενο εντός έδρας αγώνα της, κεκλεισμένων των θυρών, λόγω ομοφοβικών συνθημάτων από μερίδα οπαδών της, όπως ανάφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), πηγή προσκείμενη στο Ανώτατο Δικαστήριο Αθλητικής Δικαιοσύνης (STJD).

«Καμπάνα» στην Κορίνθιανς για ομοφοβικά συνθήματα

Το περιστατικό σημειώθηκε στις 14 Μαΐου, στο 62ο λεπτό του ντέρμπι με την ομάδα του Σάο Πάολο. Οπως πολύ συχνά συμβαίνει κατά την διάρκεια αυτών των ντέρμπι, οι οπαδοί της Κορίνθιανς, τραγούδησαν ένα τραγούδι που αποκαλούσε τους αντιπάλους τους «bichas», έναν υποτιμητικό όρο για τους ομοφυλόφιλους στην Βραζιλία.

Ο διαιτητής, διέκοψε τον αγώνα για τέσσερα λεπτά και ανέφερε το περιστατικό στην έκθεση του, που χρησίμευσε ως βάση για την κύρωση που επιβλήθηκε από το STJD, ενώ για την Ιστορία, η αναμέτρηση έληξε χωρίς νικητή (1-1).

Πηγή από το περιβάλλον της Κορίνθιανς, επεσήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο σύλλογος θα ασκήσει έφεση κατά της ποινής, που εάν επιβεβαιωθεί, θα αναγκάσει την ομάδα να παίξει τον επόμενο εντός έδρας αγώνα του πρωταθλήματος Βραζιλίας στις 2 Ιουλίου εναντίον της Μπραγκαντίνο, χωρίς την παρουσία φιλάθλων.

Είναι ένα πλήγμα για τον ιστορικό σύλλογο, του οποίου τα οικονομικά είναι σε κακή κατάσταση, ενώ κινδυνεύει με υποβιβασμό και παράλληλα αποκλείσθηκε στην φάση των ομίλων του Copa Libertadores.

Αυτή είναι η πρώτη ποινή ανάλογου τύπου, από τότε που η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Βραζιλίας ενίσχυσε τα μέτρα κατά του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και της ομοφοβίας στον αθλητισμό, τον περασμένο Φεβρουάριο. Οι νέοι κανονισμοί προβλέπουν μεταξύ άλλων βαριά πρόστιμα και αφαίρεση βαθμών.

«Ακόμη κι εάν απομένουν πολλά να γίνουν για να ξεπεραστεί η ομοφοβία είναι ένα ιστορικό μέτρο, εάν λάβουμε υπόψη την συμβολική πλευρά και την σημασία μιας ομάδας τόσο δημοφιλούς, όσο η Κορίνθιανς», σχολίασε στο AFP, ο Ονια Ρουντά, επικεφαλής της συλλογικότητας των υποστηρικτών LGBTI Canarinhos.

Σύμφωνα με αυτήν την οργάνωση, 74 ομοφοβικές πράξεις που σχετίζονται με το ποδόσφαιρο καταγράφηκαν στην Βραζιλία το 2022, παρουσιάζοντας αύξηση 76% σε σύγκριση με το 2021.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ