Σαν σήμερα: Ο Μαγυάρος που συνέδεσε το όνομά του με μια χρυσή εποχή του Ολυμπιακού

Σαν σήμερα πριν από 90 χρόνια γεννήθηκε ο Μίχαλι Λάντος που έχει συνδέσει το όνομά του με μια χρυσή εποχή του Ολυμπιακού. 

Σαν σήμερα:  Ο Μαγυάρος που συνέδεσε το όνομά του με μια χρυσή εποχή του Ολυμπιακού

Ο Μίχαλι Λάντος γεννήθηκε ως Λιντενμάγιερ σε μια εβραϊκή οικογένεια στη Βουδαπέστη. Ξεκίνησε να παίζει στην MTK το 1948 και ένα χρόνο μετά ήταν κιόλας διεθνής. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ελσίνκι το 1952, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο.

Ήταν μέλος της ομάδας που πήρε μέρος στον λεγόμενο "αγώνα του αιώνα" του 1953 τη νίκη 6-3 νίκη της Ουγγαρίας επί της Αγγλίας. Στον επαναληπτικό που έγινε στη Βουδαπέστη το 1954, σημείωσε το πρώτο από τα επτά γκολ (7-1) των Μαγυάρων.

Μπάλα έπαιξε ως το 1961 και στη συνέχεια έγινε προπονητής. Πρώτη του ομάδα, ο Ολυμπιακός. Το 1965 ο Μάρτον Μπούκοβι, που τον γνώριζε από την ΜΤΚ, τον πήρε βοηθό του. Οι δυο τους οδήγησαν τον Ολυμπιακό σε από τις πιο θρυλικές εποχές του.

Οι καινοτόμες τακτικές του Μπούκοβι και οι πρωτοποριακές μέθοδοι προπόνησης μεταμόρφωσαν τον Ολυμπιακό σε μια ισχυρή, επιθετική ομάδα που κέρδισε δύο συνεχόμενα πρωταθλήματα και έσπασε πολλά ρεκόρ παίζοντας θεαματικό ποδόσφαιρο.

Δυστυχώς, η ελληνική περιπέτεια των δυο Ούγγρων, είχε ένα θλιβερό τέλος: μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα το 1967, αναγκάστηκαν να φύγουν από την Ελλάδα καθώς ο Μπούκοβι χαρακτηρίστηκε «κομμουνιστής» από το καθεστώς.

Ο Λάντος πέθανε σε ηλικία 61 ετών, το 1989, τέσσερα χρόνια μετά τον «δάσκαλο» Μπούκοβι.

Η φωτογραφία είναι του Jonathan Wilson από το Twitter.