Λευκορωσία: Αφαίρεσαν το πρωτάθλημα από τη Σαχτιόρ, «καμπάνες» στο σκάνδαλο με στημένους αγώνες

Η ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Λευκορωσία τιμώρησε την πρωταθλήτρια Σαχτιόρ Σαλιχόρσκ και τη δευτεραθλήτρια Ενεργκέτικ με ποινή αφαίρεσης δεκάδων βαθμών, για συμμετοχή τους σε στημένους αγώνες.

Λευκορωσία: Αφαίρεσαν το πρωτάθλημα από τη Σαχτιόρ, «καμπάνες» στο σκάνδαλο με στημένους αγώνες

Σαν «βόμβα» έπεσε στη Λευκορωσία η απόφαση της πειθαρχικής επιτροπής της ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της χώρας για το σκάνδαλο με στημένους αγώνες.

Την περασμένη αγωνιστική περίοδο η Σαχτιόρ Σαλιχόρσκ κατέκτησε το τέταρτο πρωτάθλημα της Ιστορίας της, ωστόσο η αρμόδια επιτροπή της Ομοσπονδίας αποφάσισε τελικά να της αφαιρέσει τον τίτλο, όπως επίσης και το «εισιτήριο» για την παρουσία της στα προκριματικά του Champions League, ενώ παράλληλα της επέβαλε και ποινή αφαίρεσης 30 βαθμών από το φετινό πρωτάθλημα αλλά και αφαίρεση άλλων 20 βαθμών από το πρωτάθλημα της επόμενης σεζόν.

Η Σαχτιόρ όμως δεν ήταν η μοναδική που βρέθηκε στο στόχαστρο της Ομοσπονδίας. Ανάλογη ήταν και η εξέλιξη όσον αφορά τη δευτεραθλήτρια Ενεργκέτικ, η οποία εμφανίζεται να είχε επίσης συμμετοχή σε στημένους αγώνες και σε κάποιες μάλιστα αναμετρήσεις οι παίκτες της να είχαν μειωμένη απόδοση, με αποτέλεσμα να χάσουν τον τίτλο του πρωταθλήματος από την Σαχτιόρ με μόλις πέντε πόντους λιγότερους.

Συγκεκριμένα, στην Ενεργκέτικ αφαιρέθηκε το «εισιτήριο» που εξασφάλισε για την παρουσία της στα προκριματικά του Conference League, μέσω της δεύτερης θέσης που είχε εξασφαλίσει στο εγχώριο πρωτάθλημα, ενώ παράλληλα τιμωρήθηκε με ποινή αφαίρεσης 20 βαθμών από το φετινό πρωτάθλημα και 10 από το επόμενο.

Οι «καμπάνες» της Ομοσπονδίας βέβαια, είχαν και συνέχεια και δεν περιορίστηκαν μόνο στην Σαχτιόρ και την Ενεργκέτικ. Η… μπάλα πήρε και την Μπελσίνα, που την περασμένη σεζόν ολοκλήρωσε την πορεία της στην 12η θέση του βαθμολογικού πίνακα, καθώς κρίθηκε χειραγωγημένος ο αγώνας της με αντίπαλο την Σαχτιόρ, κατά τον οποίο η τελευταία εξασφάλισε και μαθηματικά το πρωτάθλημα στη χώρα. Στην Μπελσίνα επιβλήθηκε ποινή αφαίρεσης 10 βαθμών από το φετινό πρωτάθλημα και πέντε από το επόμενο.

Με βαριά χρηματικά πρόστιμα για συμμετοχή τους στο εγχώριο σκάνδαλο τιμωρήθηκαν και άλλες ομάδες, όπως επίσης και ποδοσφαιριστές που φέρονται να είχαν συμμετοχή.

Πλέον, η ΜΠΑΤΕ, που την περασμένη σεζόν κατέκτησε την τρίτη θέση αναμένεται να αγωνιστεί τη νέα σεζόν στα μεγάλα «σαλόνια» του Champions League, ενώ μένει να ξεκαθαρίσει και ποια ομάδα θα πάρει πλέον τον περσινό τίτλο στη Λευκορωσία που αφαιρέθηκε από την Σαχτιόρ.

Σημειώνεται, πως στο φετινό πρωτάθλημα της χώρας έχουν διεξαχθεί μόλις 7 αγωνιστικές με την Ντιναμό Μινσκ να βρίσκεται στην κορυφή με 18 πόντους και τις ΜΠΑΤΕ και Τορπέντο Ζοντίνο να ακολουθούν στη δεύτερη θέση με μόλις τέσσερις βαθμούς λιγότερους.